- hirdetés -

A Vörösmarty tagintézmény 10 tagú küldöttsége nemrégiben Törökországban járt. Az alábbi beszámoló érkezett az iskolából.

A látogatás apropója a 2009-2011-es Comenius pályázat lezárása volt, melyben három ország iskolája dolgozott együtt. A találkozón az olasz, a magyar és a török nemzetek képviselői mutatták be kultúrájuk egy-egy szeletét. A házigazdák jóvoltából régi török népviselettel és hagyományos táncokkal ismerkedhettek meg a résztvevők, majd az olaszok mutatták be projektterméküket, a közös szakácskönyvük oldalait.

A magyar delegáció hagyományos népi játékaikról és az iskolájukról készült videót vetített. A 700 ezer lakosú város polgármestere fogadta a küldöttségeket és helyi jellegzetességekből összeállított ajándékcsomaggal lepte meg a résztvevőket. A projektmunka mellett jutott idő a város és környéke nevezetességeinek megismerésére is.

Magyarok és törökök barátságban (Fotó: iskola)

A delegáció eljutott a Trabzontól délre fekvő Sümela kolostorba, melyet a Kr. u. 4. században alapítottak. Jártak a helyi Hagia Szophia mecsetben, Atatürk villájában, de nem hagyták ki a trabzoni bazárt sem. Az ötnapos találkozó ideje alatt a gyerekek között szoros barátság alakult ki, és a pedagógusok is jobban megismerték külföldi kollégáikat, kultúrájukat, oktatási rendszerüket. Habár a pályázat a nyáron lezárul, a kapcsolatokat tovább ápolják.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.