- hirdetés -

A szegedi egyetem tanszékvezetője Gyopárosfürdőn nyilatkozva emelte fel szavát a házi gyermekorvosok létszáma miatt.

Prof. dr. Túri Sándor úgy fogalmazott: a szakemberek átlagéletkora 59 év, a kormány hathatós lépései nélkül hamarosan nem lesz, aki a kis betegeket gyógyítsa, mert aki korábban nem ezzel foglalkozott, nem tud helyettesíteni.

– A szakállamtitkárt nyomatékosan kértem, hogy a házi gyermekorvosok képzésére jól megfizetett központi gyakornoki státusokat tegyenek szabaddá, mert nem lesz szakember! A végzősök kétharmada az elmúlt években elment külföldre, ez tarthatatlan – fogalmazott a professzor.

 

A legkisebbek gyógyítását vállalták fel (Fotók: Püspöki Zsolt)

Másfél napos tudományos ülésen Gyopároson tanácskoztak négy megye gyermekorvosai szokásos éves találkozásuk keretében.

Immár negyedik alkalommal ad helyet Orosháza a szakmai tanácskozásnak, amelyet 1962 óta szerveznek, jobbára nemzetközi jelleggel, idén Felvidékről is volt résztvevő, és dr. Kelemen András, a kézdivásárhelyi kórház igazgatója a román egészségügyi miniszter üdvözletével érkezett, annak tanácsadójaként.

Dr. Varga Sándor

Békés, Csongrád, Bács-Kiskun és Szolnok megye gyermekorvosainak útját városunk felé dr. Varga Sándor, az orosházi kórház gyermekosztályának főorvosa egyengette, aki évek óta fő szervező.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága Dél-magyarországi Decentruma és a Szegedi Gyermekgyógyászati Klinika azzal a céllal szervezi tudományos üléseit, hogy a gyermekorvosok továbbképzését biztosítsa. Prof. dr. Túri Sándor tanszékvezető a tudományos bizottság elnökeként kiemelte: az erőteljes szakosodás miatt a legújabb információk szűkebb körben terjednek erőteljesebben, ennek ellensúlyozását vállalják föl azzal, hogy elméleti és gyakorlati témákat taglalnak ezeken a konferenciákon a gyermekorvosoknak, a klinika havi rendszerességgel tart előadásokat a házi gyermekorvosoknak is.

Az orosházi kórház országos viszonylatban is jól ellátottnak számít az osztályon dolgozó gyermekorvosok számát tekintve – mondta dr. Kalmár Mihály főigazgató, a szerződésesekkel együtt 8-9 gyermekorvos végzi a gyógyító munkát a gyermekosztályon, a városban pedig öt házi gyermekorvos látja el a betegeket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.