- hirdetés -

Süle Istvánt 101. születésnapja alkalmából csütörtökön a Platán Idősek Otthonában köszöntötték.

Tavaly kerek évfordulón köszönthettük Süle Istvánt, aki idén is népes családja körében ünnepelte születésnapját. Pista bácsi 101. születésnapján rendezett ünnepségen a család mellett, a város első embere, az intézmény dolgozói, néhány lakója, az egykori munkatárs, Kovács Lajos, valamint a Jótékonysági Nőegylet is részt vett az ünnepségen. A Bácska ovisok megható műsorával kezdődött az ünneplés, majd dr. Dancsó József polgármester tolmácsolta a város jókívánságait az ünnepeltnek, aki a  köszöntő szavak után virágcsokrot és ajándékot nyújtott át Pista bácsinak. Ajándékot adott át a nőegylet és az intézmény dolgozói is, akik egy verses összeállítással is kedveskedtek az ünnepeltnek. A köszöntők sorát az egykori munkatárs Kovács Lajos folytatta, aki ha teheti, gyakran meglátogatja barátját, ilyenkor nagyokat beszélgetve együtt emlékeznek a múltra.

Süle István családja körében ünnepelt (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Süle István 1910. április 30-án született Orosházán. Hat elemit végzett, majd kitanulta a kőműves szakmát. Orosházán kezdett dolgozni, keze nyomán sok épület „kelt életre” a városban. 1934-ben nősült, két fia és egy leánya született. A második világháború és az azt megelőző gazdasági válság az építőiparban is éreztette hatását. Pista bácsinak sem akadt munkája, így a mezőgazdaságban helyezkedett el. Nehéz és küzdelmes évek következtek számára, de a háború után ismét a kőműves szakmában helyezkedett el, és sokat tett az ország újjáépítésében. 1966-ban elveszítette szeretett feleségét, ami nagyon megviselte az egész családot. 1970-ben ment nyugdíjba. Később újranősült, de néhány együtt töltött boldog év után sajnos második feleségét is elveszítette.

Pista bácsi 1999-ben költözött a Platán Idősek Otthonába, ahol azóta is él. Napjait beszélgetéssel, újságolvasással tölti. Süle István példaképe lehet minden embernek, jósága, szorgalma, családja iránti szeretete, derűlátása, kiegyensúlyozottsága és egész életét végigkísérő toleranciája miatt. Gyerekei és négy unokája teszik még színesebbé életét, akik nagy szeretettel veszik körül. Pista bácsi véleménye szerint a hosszú élet titka nem más, mint a munka.

Az ünnepeltnek van egy vágya, melyet lánya osztott meg velünk. Pista bácsi szeretne még egyszer Gyopárosfürdőre eljutni, hogy láthassa mennyit változott a fürdő. Egykor ugyanis ő is dolgozott ott, medencét épített. Vágya hamarosan teljesül, hiszen a napokban Pista bácsi lánya társaságában kilátogat Gyopárosfürdőre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.