- hirdetés -

A hét végén országszerte, így Orosházán is megkezdődik a végzős középiskolások ballagása. Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsga következik.

Pénteken a Harruckern János iskola végzősei mondanak búcsút az alma maternek 17 órától.  Kilenc – 2 szakközepes, 1 érettségiző, 6 szakiskolai – osztály 189 tanulója végez az iskolában.

Szombaton 10 órától ballag a Székács József evangélikus gimnázium két tizenkettedikes osztályának 51 diákja. A Táncsics gimnázium és szakközépiskola 8 osztályának növendékei ugyancsak szombaton 10 órától mondanak búcsút tanáraiknak és diáktársaiknak – csaknem 200 diák ballag.

A megható pillanatok után kezdődik az érettségi. Az írásbeli vizsgák sorát a magyar nyelv és irodalom nyitja május 2-án, hétfőn. Ezt követi a matematika, a történelem és a többi tantárgy. Az emelt szintű szóbeli vizsgákra június 2-től 8-ig, a középszintűekre pedig június 14-től 28-ig kerül sor.

Selmecbányáról ered a ballagás (latin eredet: valetans azaz búcsúzó) szokása. A selmeci iskolában az 1870-es években az erdészeti és bányászati akadémia hagyományaként a hallgatók a Ballag már a vén diák… kezdetű dal éneklésével búcsúztak el iskolájuktól. A híres selmeci diákélet Mikszáth Kálmán kedvelt témája volt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.