- hirdetés -

Gyöngyösi Vilmos lelkész és Molnár Imre tanító tiszteletére avatott emlékkövet az evangélikus gyülekezet.

Az evangélikus egyházközség 1994 óta minden évben a városalapítás évfordulóján két emlékkövet avat az evangélikus templom kertjében. Egy lelkész és egy tanító emlékét örökítik meg ezáltal. Idén április 17-én avatták fel a köveket.

A 33. kő Gyöngyösi Vilmos lelkész emlékét idézi, aki Güttler Vilmosként látta meg a napvilágot, 1915. január 21-én, Miskolcon. 1948. június 6-án iktatták be lelkésznek Orosházán. Nehéz korszak várt rá, hiszen az ő szolgálati ideje alatt államosították az egyházi vagyont, földeket, iskolákat, így az egyházközség aggasztó anyagi helyzetbe került. Négy évig szolgált Orosházán, 1952. áprilisában kérte áthelyezését Budapestre. 1995. június 9-én halt meg a németországi Rüsselheimben.

A 34. emlékkő Molnár Imre tanítóra emlékeztet, aki a Veszprém vármegyei Dabronyban született 1877. november 5-én. Az orosházi evangélikus egyházközségnél 1898. szeptemberétől volt kántortanító. Munkája mellett írt verseket és egyházi énekeket, németből fordította Heine dalait. Megírta és önálló kötetben kiadta „A keresztyén egyház rövid története” és „Az orosházi evangélikus egyház története” című munkáit. Ez utóbbit a helyi evangélikus iskolák is használták. Harcolt az I. világháborúban, ahol megbetegedett és szabadságolták. Ezután a Torkos Kálmán utcai iskolában tanított, majd hosszabb ideig jegyzője volt az egyházközségnek, kétszer választották meg igazgató-tanítónak. 1931. február 9-én halt meg Orosházán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.