- hirdetés -

A szülőket a polgármester és a katolikus püspök tájékoztatta arról, mi várható az Eötvös iskolában szeptembertől, amikor a tervek szerint átveszi az egyház az iskola működtetését.

A városvezetés két iskolát tervez átadni az egyházaknak: az Eötvöst a katolikus, a József Attila iskolát pedig a református egyház venné át működtetésre. Múlt héten a József Attila iskolában tartották meg a leendő első osztályosok szülei számára a tájékoztatót. Kedden az Eötvös tagintézménybe invitálták azokat, akik kimondottan a katolikus szellemű oktatás után érdeklődnek.

A leendő elsősök szüleit Dr. Dancsó József polgármester tájékoztatta az elképzelésekről és lehetőségekről. A város első embere elmondta a 35 érdeklődő szülőnek, hogy 2006-ban 800 millió forinttal több állami normatíva érkezett Orosházára mint 2010-ben, emellett a gazdasági válság miatt közel 200 millió forinttal kevesebb az iparűzési adóbevétel is. Ez nehéz helyzetbe hozta a költségvetést, ennek ellenére a tervezett fejlesztéseket meg kell valósítani és az intézményeket működtetni kell.
– Semmiképpen nem akarunk iskolát bezárni, ezért is vettük kellően komolyan a két egyház megkeresését. Sok mindenkiben volt félelem az elmúlt években az intézményátadások kapcsán, de mára látszik, hogy ezek alaptalanok voltak. A Mezgében jelenleg 300-al több diák tanul mint az átadás előtt, és a gyógypedagógiai iskolában is kiváló szakmai munka folyik – mondta a polgármester. Hozzátette, az elmúlt héten az Eötvös iskola minden osztályában tartottak szülői értekezleteket.

Mucsi Ágnes igazgató, Bicsánszky József osztályvezető, Dr. Dancsó József polgármesterKiss-Rigó László püspök (Fotó: Melega Krisztián)

A szülők tájékoztatóján jelen volt Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke is, aki úgy fogalmazott, hogy azokban a városokban és iskolákban, ahol a szülők igénylik a keresztény értékrend szerinti oktatást, tárgyalnak a fenntartói jogokról. Elmondta, hogy Orosházának az egyházmegye felajánlotta közszolgálatát.
– A gyerekek fizikai értelemben nem éreznek különbséget egyházi és nem egyházi iskola között. A kötelezően előírt tananyagot az egyházi iskolában is megtanulják, emellett az iskolai szokások, a saját hagyományok megmaradnak. A katolikus iskolában a gyerekeknek a keresztény értékrendet adjuk át, ezzel lesz más a mi iskolánk. Azzal sincs semmi probléma, ha a pedagógusok között van más vallású vagy olyan, aki egyáltalán nem vallásos, mi azonban a keresztény értékrendet kívánjuk meghonosítani az iskolában – mondta a püspök.

Ezt követően a tanulók által készített filmen mutatták be a szülőknek az Eötvös iskolát, majd Mucsi Ágnes igazgató ismertette az iskola sajátosságait és eredményeit. Elhangzott, hogy 2 osztályt terveznek indítani, de ha megfelelő érdeklődés mutatkozik, egy harmadik osztály is kezdhet.

Egy szülő, több kérdés

A hivatalos rész után várták a megjelentek kérdéseit. Hosszú csend után mindössze egy szülő érdeklődött. Egy apuka állt fel, és kérdezte a püspököt, mindjárt több témában is. Ha az egyház átveszi az iskolát, akkor milyen elvárásai és szándékai vannak? Bevezetnek-e olyan tárgyakat, melyek eddig nem voltak? Meg kell-e jelenni a templomban kötelezően? A sporttagozat megmarad-e? Kívánnak-e a tanrendhez hozzányúlni?

Kiss-Rigó László válaszában elmondta, az egyháznak a szülők felé semmiféle elvárása nem lesz, ám emlékeztetett, hogy ha az egyház átveszi az iskolát, akkor azok a szülők, akik ide íratják elsős gyereküket, vélhetően azért teszik ezt, mert keresztény oktatási-nevelési értékrendet kívánnak nekik biztosítani. Azt is elmondta, nem áll szándékukban újabb tárgyakat bevezetni, hiszen jelenleg is minden tantárgyat kötelezően oktatnak, emellett a hitoktatás most is választható fakultatív jelleggel. Elhangzott, hogy a felsőbb osztályokban a hittan nem lesz kötelező, aki ezt nem szeretné, annak etikát tanítanak majd. Az is kiderült, hogy az iskolában a más vallású diákok hitoktatását is biztosítani fogják. A sportiskolai osztályra vonatkozó kérdésre határozottan úgy felelt, hogy a sport megfelel a keresztény értékrendnek, sőt a sportra, a sport oktatására továbbra is kiemelt hangsúlyt kívánnak fektetni.
– El szeretnék oszlatni egy nagy félreértést: az iskola tulajdonjogát nem vesszük át, az egyház nem szerez vagyont, fenntartóként érkezünk Orosházára, hogy működtessük az iskolát. Ha a szerződés lejár, akkor a város dönthet majd, hogy visszaveszi a fenntartást vagy továbbra is nálunk hagyja – mondta zárásként Kiss-Rigó László.

Az orosházi általános iskolákba a beiratkozás egységesen 2011. április 28-29-én lesz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.