- hirdetés -

Július elsejétől megyei fenntartásba kerülhet az ügyviteli szakképző. A megye felvállalta a feladatellátást.

Az Ügyviteli Szakképző Iskola (ÜSZI) átadása a március 18-i orosházi testületi ülésen került napirendre, akkor a többség úgy döntött, kezdeményezi, hogy a nem kötelező közoktatási feladatot vegye át a megye.

Átveszi az  ÜSZI alapító okiratában szereplő közoktatási feladatok ellátását a Békés Megyei Önkormányzat – erről döntött a közgyűlés az április 15-i, pénteki ülésen. A megyei önkormányzat törvényi kötelezettségének megfelelően veszi át az ÜSZI-t 2011. július 1-jétől, amennyiben Orosháza Város Önkormányzata átadja az iskolát – tudtuk meg a megyei önkormányzat sajtóképviselőjétől.

Az ÜSZI a megye fenntartásába kerülhet (Fotó: Melega Krisztián)

Az átvett közoktatási feladatokat a megyei önkormányzat július elsejétől a Harruckern János Közoktatási Intézményen keresztül látja el. A 61 fővel működő iskola feladatellátása a Harruckernben biztosítható, mert annak létszáma a bővítést követően sem haladja meg az alapító okiratban engedélyezett maximális létszámkeretet. A feladatellátás megfelel a Harruckern alapító okiratában meghatározott alaptevékenységeknek, az ügyviteli iskola által oktatott szakmák kiegészítik a Harruckern képzési kínálatát.

A megyei önkormányzat 2009. június elsejével már vett át közoktatási feladatokat Orosháza Város Önkormányzatától (Mezgé), aminek ellátását szintén a Harruckern iskolán keresztül Orosházán valósítja meg. Az intézmény tanulói létszáma az átvett 700-hoz képest 1084 főre emelkedett a 2010/2011-es tanévben és a megyei önkormányzat az eltelt két év alatt 200 millió forint értékben fejlesztette az iskolát. Lecserélték a nyílászárókat, felújították az iskola homlokzatát, a vizesblokkokat, a villamos hálózatot és az alagsort, valamint udvarrekonstrukciót hajtottak végre, és korszerűsítették a fűtést. Emellett új tantermeket és egy autós vizsgapályát is kialakítottak, létrehoztak egy 80 férőhelyes közös tanárit, felújították a konyhát, az ebédlőt, a harmadik emelet felújítása pedig folyamatban van (ebből a munkálatok befejezését követően tanszálló lesz) – részletezi a megyei közgyűlés előterjesztése.

További fejlesztéseket tervez a megye a Tudáspark területén, így biztosítva a piaci elvárásokhoz igazodó szakképzési kínálat bővítését. Az elképzelésekhez pályázati lehetőségek is kapcsolódnak, de egy-egy pályázat beadásánál szempont, hogy az adott ingatlan a megyei önkormányzat tulajdonát képezze. A Tudásparkot 2009-ben a helyi önkormányzat a Békés Megyei Önkormányzat használatába adta. A március 18-i orosházi testületi ülésen arról is döntés született, hogy a Tudáspark megyei tulajdonba kerülne. A pénteki megyegyűlésen módosították a szerződést, a Dél-keleti Kapu III. – Orosházi oktatási decentrum és kapcsolódó rekreációs terület kialakítása című projekt lejártát követően 2014. január 1. napjával az ingóságok a Harruckern János Közoktatási Intézmény tulajdonába kerülnek, az ingatlan pedig a Békés Megyei Önkormányzat tulajdonába.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.