- hirdetés -

Pályázatok, költségvetés, egyházak támogatása, marketing keret elosztás és egy csipet iskolaügy is terítéken lesz.

A mai képviselő-testületi ülésének napirendjeit tegnap már összefoglaltunk, ha ide kattintasz, olvashatod.

Klikkelj a témára és oda ugrik az oldal
Linamar Turisztika Költségvetés Közbeszerzés-fürdőtéma Ivóvíz Üveggyár Iskolatéma

Szép péntek reggelt kívánunk mindenkinek, megkezdjük az online tudósítást. Az ülést élőben nézhetitek az OVTV menüre kattintva, de a városi televízióban is közvetítjük a történéseket.

Véget ért a nyilvános ülés. Köszönjük figyelmüket!

12:11

Az Orosháza FC labdarúgó klub tisztségviselőinek lejárt a mandátuma. A képviselők egyhangúlag meghosszabbították Restály György ügyvezetőt megbiztatásában. A felügyelő bizottságba Andáné Csilek Máriát, Bozsár Lajost és Füredi Jánost választották meg.

11:26 – 12:10

Iskolatéma

Egy hónappal ezelőtt módosították a helyi oktatási struktúrát, most ennek módosítása van terítéken, bekerül a Táncsics gimnázium is.

– Ez nem más, mint az intézmény átalakítás lezárása. Megértjük a Táncsics gimnázium igazgatóját, hiszen így próbálja menteni a saját iskoláját. Azonban szerintem ez nem teszi szükségessé a többi iskolával való integrációt, elég lenne egy megállapodás – mondta Bogdánffy Csaba (MSZP). Úgy fogalmazott, hogy itt is előkerült az anyagi hatékonyság. Kiemelte, hogy az Eötvös iskolában korábban elkezdődött a 12 osztályos struktúra, melyet a Fidesz pár éve lebontott.
– Mi lesz ennek az elvi állásáfoglalás sorsa, ha az iskolák egyházi kézbe való átadása teljes egészében vagy részben meghiúsul?

Dancsó József elmondta: azért elvi döntésről van most szó a Táncsics esetében, mert még tárgyalnak az egyházakkal.
– Fel kell készülni minden eshetőségre, abban vagyunk érdekeltek, hogy az önkormányzati iskolák is hatékonyak legyenek. A tehetséggondozást tartjuk stratégiai célnak, hogy ezt minél több szereplővel meg tudjuk valósítani.

Füvesi Sándornak (MSZP) úgy tűnik, hogy hasonló a gondolkodásmód, mint a Tudáspark esetén:
– Most döntünk arról, hogy ha majd úgy történik minden átadás ahogy önök tervezik, akkor ez megvalósul. Tovább történik az orosházi iskolák színvonalának rombolása. Van pénz, mert az előbb döntöttek arról, hogy egyházak pénzt kapnak. Ebből az összegből az ügyviteli iskola egy évig működne. Sajnálom, hogy az egyházakkal való tárgyalásokból a mi frakciónk ki van zárva, hiszen mi is képviseljük Orosháza jelentős részét – mondta Füvesi. Megkérdezte, hogy a két egyház megkereső levelét mikor hozzák már nyilvánosságra?

Fetser János úgy látja, 4 éves hozzányúltak egy kiválóan működő oktatási rendszerhez, ami a jelek szerint becsődölt, mert további rombolást hajtanak végre a város legerősebb intézményi rendszerén.
– Nem az iskolán, a jövőn, a gyerekeken kell spórolni. A legfontosabb, hogy az oktatási, egészségügyi és kulturális intézményeket a város működtesse. Szakmailag és erkölcsileg is megbuktak, nem kellene az emberekkel szórakozni.  Erősíteni kellene az oktatást, de további bizalmatlanság, kísérletezés van, mely nem használ. Azt pedig nem értem, miért akar szabadulni a város a saját vagyonától. Elkötelezettek vagyunk, hogy a Táncsics gimnáziumot erősítsük – mondta Fetser. Úgy véli, politikai okok miatt történnek ezek az átszervezések és az sem igaz, hogy nincs pénz, a gyerekektől sajnálják és a haveroknak osztogatják.

Elmélyedve a részletekben: Elekes Lajos és Jámbor Nándor (klikk a képre)

Jámbor Nándor azt kérdezi, ha az a kormányzati törekvés megvalósul, hogy az alapfokú intézmények állami fenntartás alá kerülnek, akkor ez a mostani összevonás jelentheti azt, hogy mégis a városnál maradjanak az iskolák?

Dancsó válaszolt a kérdésekre. Füvesinek úgy válaszolt, hogy a kérdésfeltevés nem helyes, mert ha az egyházi pénzt odaadnák az ÜSZI-nek, attól a probléma nem oldódna meg, mert több gyerek nem lenne az iskolában. Elmondta, a cél az, hogy a megyei fenntartás alatt még több diákot tudjanak beiskolázni. Fetsernek elmondta, hogy hatékonyságot csak megfelelő gyermeklétszám mellett tartani. Kiemelte, hogy az egyházi levelek nem titkosak, megtalálják annak módját, hogy azt mindenki megismerhesse. Hozzátette, hogy az MSZP-s képviselők olvashatták már.
– Nem szeretnénk iskolát bezárni, ezért kell megtalálni azokat a működtetési lehetőségeket és módokat, mely a hatékonyság irányába hat. Én sem örülök annak, hogy sűrűn  kell ezzel foglalkozni, de az élet kikényszeríti ezt. Jó irány a Táncsics gimnázium bevonása a rendszerbe. Jámbor képviselőnek elmondhatom, hogy jelenleg minden változik, de keresni kell azokat az irányokat, melyekhez a legjobban tudunk alkalmazkodni, ami mindenkinek jó lesz – fogalmazott Dancsó, aki visszautasította Fetser azon állítását, hogy Fidesz klientúrát építene.

Bogdánffy Csaba azt kérdezte, ha létrejön ez az új rendszer, hogyan fogja javítani a kihasználtságot. Példának hozta a rákóczitelepi iskolát, ahol kis létszámú osztályok vannak.

Németh Béla visszatekintett az elmúlt 20 évre és emlékeztetett, hogy 2006 előtt Fetser vezetése idején is óvodákat vontak össze s zártak be.
– Biztos nem szórakozásból tették ezt annak idején. De ha nincs elég gyerek,  meg kell hozni ezeket a lépéseket.

Zalai Mihály is emlékeztetett, hogy Fetser idején is megvoltak ezek a hatékonyságot javító intézkedések.
– Mi nem mondjuk azt a 2006 előtti óvodabezárásokra, iskola összevonásokra és átadásokra hogy szakmai csőd. Mert nem voltak azok. A finanszírozások és a lehetőségek folyamatosan változnak. Az oktatási normatíva hosszú évek óta most nem csökkent először, igaz, hogy 100 gyerekkel kevesebb van most az iskolákban. Az Eötvös iskola gimnáziumi rendszere sajnos magától is összeomlott volna, mert nem volt meg a megfelelő követelmény szint. Az egyházi támogatás 21 millióról 9 millióra csökkent, és ez nem működésre fordítják, de mégsem jönnek a városháza elé tüntetni. Azt sem értem, hogy miért mondanak szakmai csődöt, mikor nem erről van szó. Nem jönnek saját javaslattal, csak bírálnak. Bezárhatnánk bármelyik iskolát, mert a mostani gyereklétszám bőven elférne. De nem ezt szeretnénk. Jelzem, hogy a tervezett egyházi iskolákban és óvodákban is szép számú jelentkező van.

Fetser szerint nekik annak idején kidolgozott oktatási programjuk volt, melyet most szétvertek.
– Önöknek nem volt programjuk, kormányzati szinten vettek el pénzt.  Adják azt oda az iskoláknak, és javasolja a parlamentben, hogy minden iskola egyformán kapjon támogatást. Jelezte, hogy a szülők többsége nem akarja az iskolák egyházi átadását és azt mondják a szülőknek hogy ha nem tetszik, menjenek máshova.

Dancsó Fetsernek elmondta, hogy az MSZP kormány a csőd szélére sodorta az országot, és nincs már honnan elvenni pénzt. Hozzátette, hogy mivel Fetser János egy szülői értekezleten sem vett részt, így nem tudhatja, hogy mi hangzott ott el.
–  A megjelent szülők támogatják az átadást. (Ekkor Fetser többször is közbekiabált, hogy ez nem igaz és hogy a szülői munkaközösség aláírást gyűjt az átadás ellen, Ezt Dancsó törvénytelennek nevezte). A rákóczitelepi iskola megmarad, és majd a szülők eldöntik, hogy szükség van-e az ottani iskolára. Én azért szurkolok, hogy megmaradjon ez az iskola – zárta hozzászólását Dancsó

Füvesi Sándor figyeli az eseményeket

Füvesi Sándor reagált Zalai szavaira, miszerint magától megszűnt volna a sporttagozatos képzés.
– Rajtunk kérik számon azt, hogy nem mondunk alternatívát, mikor önök zárnak be mindent? Ez teljes arcátlanság, mi évek óta mondjuk azt, mit gondolunk az egészről, önök pedig mindent tönkretesznek.

11 igen, 4 nemmel elfogadták a napirendet.

11:25

A múzeum igazgatójának, Rózsa Zoltánnak lejárt vezetői megbízása. A pályázat kiírásáig megbízott igazgatóként folytatja a munkát, melyet minden képviselő támogatott.

11:21

Fiú utánpótlás kézilabdaközpontot kíván létrehozni Orosházán a Magyar Kézilabda Szövetség. Erre minden képviselő vita nélkül rábólintott. Az orosházi történelmi egyházakat 3-3 millió forinttal támogatja a város. Az evangélikus és a katolikus egyház esetében 10 Fideszes igen, 4 MSZP-s nem és 1 Jobbikos tartózkodás mellett vita nélkül elfogadták, míg a reformátusok esetében a tartózkodott Kovács Árpád (Fidesz) református lelkész. Így ezt is elfogadták.

11:19

A 18. pontban a tavalyi és idei városmarketing keretről döntöttek vita nélkül. A 19. pontban egy magyar-román közös iskolai pályázatra bólintottak rá egyöntetűen.

Üveggyár

11:12 – 11:18

17. pont. 50 éves lesz idén az üveggyár. Burka László (MSZP) méltatja a gyárban dolgozókat, és magának az üveggyárnak a létét, mely megalapozta a város gazdasági helyzetét. Kiemelte, hogy a városnak meg kell emlékezni erről az eseményről.

Dávid Zoltán jelezte, hogy Burka a bizottsági ülésen jelezte, nem a nyugdíjas egyesületre kellene bízni ennek az ünnepségnek megszervezését, emellett pedig több információt kért.

Dancsó József is nagy jelentőségűnek értékelte az üveggyár megépültét, és elmondta, Fónagy János államtitkár érkezik a kormány részéről az ünnepségre.
– Nincs olyan ember a városban, akinek valamilyen módon ne lenne kötődése az üveggyárhoz. Megkeresett Násztor Sándor, a nyugdíjas egyesület elnöke, hogy felhívja figyelmemet erre az eseményre. A város külön is készült az ünneplésre, minden gyárvezetőt meghívtam, és a képviselőket is invitálom az eseményre. Burka úr is megtehette volna korábban, hogy megkeres engem az ügyben. A város méltó módon fog emlékezni a nagy eseményre.

Egyhangúlag megszavazták a napirendet.

11:07

A 14. és 15. pontban ingatlan értékesítésről egyhangúlag döntöttek. A 16. pontban a bányató bővítéséhez kíván megvenni két magánszemély önkormányzati területet. A 4 MSZP-s és a Jobbikos képviselő nemmel szavazott, a 10 Fideszes igennel, így elfogadták.

10:52

A 13. pontban egyhangúlag igent mondtak arra, hogy a Vörösmarty iskola bitumenes pályáját korszerűsítsék

Ivóvíz

10:43 – 10:52

Csizmadia Ibolya: "Aradról olcsóbb lenne a víz"

Csizmadia Ibolya (Fidesz) alpolgármester az ivóvízminőség-javító programnál (12. pont) elmondja, hogy egészen 1 hónappal ezelőttig egy lehetőség volt, a víztisztító berendezések megépítése. Azonban most már lehetőség van Aradról vizet hozni. A mostani döntés technikai, és ha júniusig elkészül az aradi víz behozataláról szóló pályázat, akkor vissza lehet ezt vonni.

Jámbor Nándor elmondja, hogy a Parlamentben a Jobbik kezdeményezte az új alkotmányba az ivóvív és termőföld védelmének bevételét, melyet Dr. Dancsó József elutasított. Kérdezte, hogy ez azt is jelenti, hogy a későbbiekben ezeket el lehet adni idegen kezekbe?

A polgármester válaszában kifejtette, hogy az EU-s szabályok miatt mondtak nemet a Jobbikos javaslatra. Hozzátette, hogy ő is nemzeti kincsnek tekinti a termőföldet és az ivóvizet, és ezt a hozzászólást csupán politikainak tekinti.

Csizmadia Ibolya hozzátette, az ivóvíz minőségének javítása EU előírás, ha ezt nem teszik meg, az állam súlyos büntetésre számíthat.

A Jobbikos képviselő tartózkodása mellett 14 igennel elfogadták a pályázatot.

Közbeszerzés – fürdőtéma

10:15 – 10:42

A 10-es pontban a 2011 évi közbeszerzési tervet elfogadták.

A 11-es pontban Fetser nehezményezte, hogy miért zárják ki a nyilvánosságot a közbeszerzésekből. Kiemelte a fürdő közbeszerzési pályázatát, melyet az előző testület nem fogadott el, úgy írtak ki, hogy fideszközeli cégek nyerjék meg, és mikor ez nem valósult meg, akkor a baloldalra mutogattak.
– A mostani terv éppen arról szól, hogy a városlakók ne ismerjék meg a háttérben folyó munkát. Kíváncsi vagyok, hogy mikor nyer a város uszodára 50 %-os támogatást.

Zalai Mihály szerint megvan annak a felelőse, hogy miért nem lett uszoda: – Az önök szervezetei húzták politikai okok alapján a pályázatok elbírálását 2-3 évig, és ez alatt az árak drasztikusan emelkedtek. Ez volt az oka.

Németh Béla felszólalásra vár

Németh Béla (Fidesz) úgy látja, Gyopárosfürdő témája örökzöld, de felhívta a figyelmet, hogy a most szóban forgó pályázat nem csak az uszodáról szólt.
– Az akkori MSZP körök közölték, hogy 1,5 milliárd forintunk van építésre, de a feltételek miatt jóval többe került minden. Az évek alatt mi emeltük az önrészt, de a pályázatelbíráló csökkentette a pályázati pénzt. Emellett megkövetelték, hogy építsünk Medical wellness központot. Mi beadtunk mindent, az évek múltak, az árak drágultak, majd a végén 2 milliárd forint meghaladó összegbe került volna az uszoda. Megpróbáltunk tárgyalni, hogy elhagyhassuk a wellness részleget, amire nincs szükség, de ezt nem kaptuk meg. Ezért döntöttünk úgy, hogy nem vágunk bele, mert irreálisan nagy pénzt követelt volna a várostól. De remélem, hogy az Új Széchenyi Tervben lesz erre lehetőség és végre lesz uszoda.

Fetser meglebegtette, hogy a korábbi fürdőpályázatban is sumákolás volt a háttérben és úgy véli, azért módosítják most a szabályzatot, hogy évente csak egyszer kelljen nyilvánosan beszámolni a közbeszerzésekre mert a háttérben akarnak dönteni.

Füvesi Sándor (MSZP) kiemelte, ebben a pályázati kiírásban maximálisan 2 milliárd forintra lehetett pályázni, a város azonban csak 1,5 milliárdot kért. Nem érti, hogy a sok nyertes fideszes város pályázata mellett Orosháza miért nem tudott mégsem nyerni?
– Azt nem értem, hogy lehet bármelyik MSZP-s képviselő felelőssége, hogy nem épült meg az uszoda, hiszen az előző ciklusban is önök voltak többségben.

Elekes Lajos alpolgármester azt kéri, hogy az MSZP-s képviselők ne mindig szapulják a fürdőt, ugyanis így hogyan várják el, hogy az emberek szeressék a fürdőt és ki is látogassanak?

Jámbor Nándor arra hívja fel a figyelmet, hogy a mostani tervben a közbeszerzési bizottságban nem lehet tag városi képviselő.
– Így az a helyzet állhat elő, hogy képviselőként nem kapunk időben információt és nem lesz beleszólásunk a dolgokba, csak a végén kapunk a végleges döntésről tájékoztatást.

Dancsó József elmondta, már 10 éve így működik ez a rendszer,  melyet még Fetser János polgármestersége alatt alakult ki. De hozzátette, hogy megfontolják a javaslatokat.

A többség elfogadta az előterjesztést.

10:13

A belső ellenőrzési tervben (9. pont) a 3. oldalon olvasható Orosházi Média Kft anyagára kérdezett rá Füvesi Sándor, hogy miért történtek bérfizetések szerződések nélkül. Kérdezi, hogy ez hány esetben fordult elő. Hozzátette, örül neki, hogy ezeket feltárták, leírták és reméli, hogy több ilyen nem fordul elő.

Megtudtuk, hogy ezek főleg a hirdetésszervezői szerződéseknél voltak jellemzőek, emellett volt olyan határozott idejű szerződés, melyet nem frissítettek, ennek ellenére voltak kifizetések. A belső ellenőr elmondta, ezek pótlása elkezdődött, szigorúan ellenőrzik.

11 igen, 4 nemmel elfogadták.

Költségvetés

09:31 – 10:10

A 2010-es költségvetés módosítása és beszámolója következik a 7. pontban.

Fetser János szerint az anyag tragédia, hiszen 10,7 milliárdos bevételhez képest a kiadás meghaladja a 12,2 milliárdot.
– Ez az 1,9 milliárd forint minden idők legnagyobb hiánya, így nem gazdálkodás, hanem garázdálkodás történt Orosházán mondta. Úgy véli, hogy nem létező pénzeket osztogatnak a fideszes köröknek, de ezeknek komoly kamata van. Szerinte ez gazdaságilag nem indokolható, olyan méretű támogatást osztanak szét, melyek elviszik az iparűzési adó nagy részét. Úgy fogalmazott, hogy iskolára, kultúrára nincs pénz, de osztogatásra igen.
– Nem csak az erkölcsi, hanem az egyéb felelősséget is meg kell keresni, hogy a város költsége miért csúszott el? Önök úgy próbálják a hiányt eltüntetni, hogy fizetnek ki vállalkozókat – zárta hozzászólását Fetser.

 

Fetser János bírálta a költségvetést (klikk a képre)

Az 5 ellenzéki képviselő nemmel, míg a többségi Fideszesek igennel szavaztak név szerint, így elfogadták.

A 8. pontban a tavalyi költségvetés zárszámadása jön. A polgármester kiemelte, hogy úgy indultak neki az évnek, hogy Varga Zoltán MSZP-s korábbi önkormányzati miniszter vezetésével hatalmas elvonások voltak.
– Ennek ellenére sikeres volt az év, minden struktúra működött. Azt sosem mondtuk, hogy nincsenek nehézségek, de ezt a korábbi MSZP-s kormányok idézték elő. A működésre egyre kevesebb a pénz, a szűkös gyermeklétszám is nehézséget okoz, hisz forrásoktól esik a város.  2006-ban több mint 800 millióval több pénzt kapott a város, mint 2010-ben. Mindemellett úgy kell megoldani a működést, hogy visszalépés ne legyen – mondta. Ide sorolta a Mezgé átadását, mely szerinte sikeres, hisz az iskola fejlődik és a város 170 milliót takarít meg. Az általános iskolákat több mint 400 millió forinttal kellett támogatni városi pénzből 2010-ben, hogy rendesen működjön, és sorolta a gimnáziumot, az ügyviteli iskolát és a diákélelmezést, mint plusz helyeket amiket támogatni kell. Sorolta a városi intézményeket – Városgazdálkodási Zrt, művelődési központ – melyek szintén rengeteg pénzbe kerültek, de a városnak élni és működni kell. Hozzátette, hogy a válság miatt az iparűzési adó is 200 millió forinttal csökkent, mely szintén nehézséget okozott.
– Szállítói tartozás mindig is volt a városnak, most is van. Igyekszünk tartani a 30 napos határidőt, ebben előrelépés történt. A zárszámadás 9-es mellélkelete tartalmazza pontosan, hogy mi volt a város tartozása 2010. december 31-én. (Ide kattintva megnézhetitek) Emellett azt sem veszik figyelembe, hogy az 1,5 milliárd forintos kötvénynek kiemelkedően jó a kamata, ennél jobb jelenleg nincs a piacon. Ha a város adósságairól pontosan beszélnének, akkor sokkal jobbat tennének – fogalmazott Dancsó, aki hozzátette, hogy a törvények változása jelentős módosulást hoz majd az önkormányzat életében is, melyre fel kell készülni. Emellett keresni kell azokat az utakat, melyeken tehermentesíteni lehet a a költségvetést úgy, hogy a színvonal nem csökken.

Jámbor Nándor (Jobbik) egyetért azzal, hogy az MSZP kormányok alatt jelentős megvonások voltak. Ám szerinte ez alapot ad a Fidesznek, hogy az ezeréves önkormányzatiság jogköreit megcsonkítsa. Nem ért egyet azzal, hogy feladat és hatáskörök elvonásával csökkentsék az emberek önrendelkezését.

Fetser János szerint Dancsó csúsztat. A 61 oldalra hivatkozik, és sorolja a hosszútávú elkötelezettségeket, melyek adósságok a városnak. Sorolja a hosszútávú veszteséget, a rövid lejáratú veszteséget és az árfolyamveszteséget, mely a könyvvizsgáló jelentésének 9. oldalán olvasható.
– Mutogat a gyerekekre, a szülőkre, az iskolákra, ez felesleges. Milyen fejlesztéseket indítottak? Semmilyeneket. Információim szerint 90 napon túli tartozások is bőven vannak. Azért nem tud iskolát működtetni, mert politikai érdekeknek rendeli alá a várost, folyamatosan romlik a helyzet.

Elekes Lajos szerint az a táblázat, melyre Fetser hivatkozik, nagyon összetett, nem úgy igaz a dolog, ahogy Fetser János azt beállítja.
– Ezek pénzügyi, szakmai számok, nem kellene ezeket politikai célokra használni.

A polgármester Jámbornak válaszolva kiemeli, hogy ezer éves önkormányzatiság nincs, 21 éve működik hazánkban ez a rendszer. Fetsernek válaszolva kifejti, hogy volt polgármesterként pontosan tudnia kell, hogy a forgalmi adatokat és az állományadatokat nem lehet összehasonlítani, ha mégis ez történik az csak politikai okokra vezethető vissza.

A könyvvizsgáló elmondta, a zárszámadás a törvényeknek megfelelően készült, és a valós adatokat mutatja be.

10 Fidesz igen, 4 MSZP és 1 Jobbik nem mellett elfogadták.

09:30

A 6. pontban Dávid Zoltán megköszöni a szociális területen dolgozóknak az áldozatos munkát. Ehhez csatlakozik a polgármester is, aki reményét fejezi ki, hogy a munkafeltételeken hamarosan tudnak javítani. A szociális szolgáltatásokról szóló rendelet módosítását 11 igen, 4 nem mellett elfogadták.

09:27

Dr. Szemenyei Gabriella

5. pont. Megüresedett háziorvosi körzetről döntenek. Dr. Szemenyei Gabriellát egyhangúlag megválasztották a 11. körzet háziorvosának, aki szeptember 1-jétől veszi át a körzetet.

A 4. pontot, az Egységes Szociális Központ alapító okiratának módosítását a 4 MSZP-s képviselő nem támogatta, de 11 igennel elfogadták.

Turisztika

09:14

3. A Jövő Építők Turisztikai Desztináció Egyesületbe (TDM) való belépéshez Zalai Mihály (Fidesz) alpolgármester hozzátette: feltétel volt, hogy a helyi vállalkozók és szállásadók bizonyos százaléka belépjen az egyesületbe. Ez megtörtént, így a város is csatlakozhat.

Fetser János azt kérdi, hogy miért egy dél-békési kistelepülés külterületén létrehozott egyesülettől vár a város előrelépést a város marketingjében? Kérdi, hogy miért nem Orosháza hozott létre ilyen egyesületet? Nem érti, miért kell a város idegenforgalmi adójának 20 %-át átutalni, és jelezte, hogy ebben a formában nem támogatják, több információt vár.

Dr. Dancsó József elmondta, már korábban felmerült, hogy turisztikai szervezetet kell létre hozni, mert a pályázatok várhatóan nekik lesznek kiírva. Elmondta, hogy a Dél-Békési szervezet kereste meg a várost. A tárgyalásokon körvonalazódott, hogy párhuzamos szervezeteket nem kívánnak létrehozni, ezért veszik át a Tourinform irodát, az üzemeltetés pedig ugyanannyiba kerül majd, mint most. Kiemelte, hogy a térség halmozottan hátrányos helyzetű, ezért magasabb támogatásokat kap, ebből előnye lehet a városnak. Emellett a határközeliség is előnyére lehet Orosházának, hisz a TDM-en keresztül ki lehet terjeszteni a város marketingjét. Azt is megtudtuk, hogy turisztikai pályázatokban is csak azok vehetnek részt, akik valamely TDM szervezet tagjai.

10 Fidesz igen, 4 MSZP nem, 1 Jobbik  tartózkodás mellett elfogadták.

Linamar

09:09

A Linamar Zrt témája van terítéken. Fetser János (MSZP) úgy fogalmazott, örül, hogy elindulhat az a beruházás, amit még az MSZP kormány ítélt meg a cégnek. Kiemelte, hogy égetően szükség van a beruházásra, reméli, minél hamarabb elindulhat a létszámbővítés és orosházi vállalkozó építhet majd. Kiemelte, hogy Dr. Dancsó József polgármester hathatós segítsége is benne van abban, hogy halad az ügy, mely mindenkinek fontos.

"Vajon milyen hosszú lesz az ülés?" (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

A polgármester megköszönte Fetser szavait. Hozzátette, hogy nehéz jogi helyzet állt elő, de sok egyeztetés után sikerült megoldást találni. Elhangzott, hogy a munkanélküli központban már elkezdődött a leendő munkavállalók képzése, hogy minél hamarabb elindulhasson a termelés, mely 250 embernek ad munkát.

Minden képviselő igennel szavazott.

09:08

Az első napirendhez Dávid Zoltán (Fidesz) fűz kommentárt. Dicséri a szakmai anyagot, szerinte minden gyermek biztonságban lehet a térségben, a gyermekvédelem és a gyermekjólét területén. Egyhangúlag elfogadták.

09:07

Kezdődik. Minden képviselő a teremben van. Új napirendi pontot kér felvenni a polgármester: OFC tisztségviselők megválasztása néven. Az előterjesztésről bővebbet nem tudunk, most osztották ki a képviselőknek. A napirendeket a módosítással együtt elfogadták

09:00

Gyülekeznek a képviselők a teremben, hamarosan kezdünk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.