- hirdetés -

A Tavaszi Fesztivál keretében április 13-án Bartók Béla Zenei Akadályversenyt tartottak a megye 7 művészeti iskolájának 13 csapata részvételével.

A játékos, ötletes feladatokból álló verseny célja: Bartók Béla életrajzának és életművének megismertetése, valamint a növendékek közötti kapcsolatok kialakítása. Nem utolsó sorban a vendégek megismerhették a várost, a nyertesek pedig Gyopárosfürdőre kaptak belépőket.

Zenei rejtvény, teszt, zenefelismerés, egyszerű hangszerek készítése, népdalkéneklés, activity, puzzle, internetes keresés szerepelt a feladatok között, de még lapról olvasás is, ami ismeretlen kotta szerinti hangszeres játékot jelentett.

Békéscsaba, Mezőhegyes, Szeghalom, Szarvas, Csorvás, Kondoros és Orosháza zenész palántái járták sorra az állomásokat a művészeti iskola Vörösmarty utcai épületében és a Művészetek Házában. A legjobbnak a csabaiak bizonyultak, az orosházi csapatok közül a Kardosné Bánhidi Éva által felkészített Presto csapat szerepelt a legeredményesebben (tagjai: Zsóri Luca, Kardos Gergely, Nagy Kata)

Mindenből lehet hangszert készíteni (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A verseny egy korábbi hangverseny folytatásaként is értelmezhető, amelyet a Bartók Béla születésének 130. évfordulójára rendeztek. A koncert során a közönség nem csak a 20. század egyik legnagyobb zeneszerzőjének műveit ismerhette meg, hanem Kardosné Bánhidi Éva előadásában Bartók Béla életét és munkásságát is. Bartókról, mint emberről, mint zeneszerzőről, mint pedagógusról, mint népzenekutatóról az egykori tanítvány Székely Júlia és Kodály Zoltán zeneszerző társa és barátja emlékezéseiből hangzottak el idézetek. Az előadás alatt Bartók Béla életútját képek segítségével is felidézték. Emberi nagyságát kortársai nem tudták, korának ifjúsága csak sejtette, de akik halála után születtek, azok tudják! Mert nem csupán a híres zeneszerzőt szeretik, ki öt világrész népét tanította meg e szóra: magyar. Nemcsak tudóst, tanítót, a nagy alkotót, hanem az emberi példaképet is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.