- hirdetés -

A méhészek tavalyi rendkívül rossz szezonja után az idei sem indul igazán könnyen. Az átlagosnál nagyobb a méhpusztulás.

Az elmúlt 50 év legrosszabb akáctermése jellemezte a méhészek tavalyi szezonját. A szélsőséges időjárás, a méhpusztulások miatt milliárdos a méhészeti ágazatot ért kár. A tavasz beköszöntével az Orosháza és Körzete Méhész Egyesülettől érdeklődtünk, hogyan indul az idei szezon.

Berke Zsolt, az egyesület elnöke, méhegészségügyi felelős elmondta, a meleg ősz sok problémát okozott az orosházi méhészek körében is.
– Tavaly korábban kellett kezdeni a méhek etetését, a telelő élelem idő előtt elfogyott, így idén tavaszra sok méhcsalád elpusztult. Hogy pontosan mennyi, azt akkor lehet megállapítani, amikor elindulnak a vándorméhészek. Az előírások szerint ugyanis a vándorméhészeknek állategészségügyi papír kell: ekkor derül ki, hogy egy-egy méhészetben a beteleltetéstől a tavaszi vándorlás elindulásáig mennyi család pusztult el. Az átlagos elhullás 3-5% szokott lenni Orosházán, ez az idén már biztosan több – összegezte Berke Zsolt.

A méhek jelenleg szilva-, sárgabarackfákról hordanak. Késett a mogyoró és a mandula, a repce pedig kevés Békés megyében. A méhészek az akác virágzását már nagyon várják, ez a sok éves átlag alapján május 5-e.

Szakács Gábor 12 éve foglalkozik méhészkedéssel, jelenleg 120 méhcsaláddal törődik. Az OrosCafé-nak elmondta, számára egészen jól indult a szezon, elegendő volt a téli élelem.

Szakszerűen permetezzünk

A tavasz beköszöntével elindultak a növényvédelmi munkálatok. Az esedékes permetezéseket végzik a kiskertekben és a földeken is. Berke Zsolt felhívta a figyelmet az ezzel kapcsolatos tudnivalókra.

– A permetezést törvényi előírások szabályozzák. Csak nem virágzó növényeket lehet permetezni akkor, ha körülötte nincs virágzó más növény, beleértve a gyomnövényeket is. Virágzó kultúrát permetezni csak méhkímélő technológiával lehet: csillagászati napnyugta előtt egy órával kezdhető el, és csillagászati napkelte után egy órán belül be kell fejezni. Ez a rovarölő, tehát a méhekre veszélyesre szerekre vonatkozik. A gombaölőket és egyéb permetanyagokat napközben is ki lehet juttatni, amennyiben nem veszélyesek a méhekre – tudtuk meg a méhegészségügyi felelőstől.

Szakács Gábor orosházi méhész a kaptárakkal (klikk a képre) Fotók: Rosta Tibor

Súlyos pénzbírságra számíthat a vétkes permetező. A büntetés minimum 30 ezer forint, emellett azonban meg kell téríteni az okozott károkat. Egy elpusztult méhcsalád ára 35 ezer forint, emellett az adott év várható bevételét is ki kell fizetni, ez is legalább 35 ezer forint. Berke Zsolt kiemelte, tavaly országos szinten 10-15, Békés megyében 2 permetezési per volt, Orosházán egy sem. A permetezési pert általában méhészek nyerik.

Orosházán több mint 100 méhész van, közülük 60-an tagjai a 98 éve működő Orosháza és Körzete Méhész Egyesületnek. Az orosházi méhészek 70%-a méhész szakmunkás. 3500 méhcsalád van Orosházán, egy család évente átlag 40 kg-ot hord.

Aláírásgyűjtésbe fogtak a méhészek az antibiotikum maradványok miatt. Az unióban 9 mg szermaradvány lehet egy kiló mézben, míg a hazai mézben azonban nem lehet ilyen maradvány. Berke Zsolt kiemelte, a szermaradványt nem a méhész teszi bele a mézbe, hanem a méh hordja be fertőzött növényekről, takarmányokról. A hazai méhészek azért lobbiznak, hogy az uniós határértéket engedjék meg a magyar törvények is.

 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.