- hirdetés -

Szinte nem telik el hét, hogy ne emelkedne a benzin és gázolaj ára. A drasztikus üzemanyagár az élet minden területén érezteti hatását. Benzin és gázolaj körképünk Orosházán.

– Tele kérném! -egyre ritkábban hangzik el ez a mondat a Bogárzói Szervízműhely töltőállomásánál is. Az ok egyszerű, az utóbbi időben drasztikusan megemelkedett az üzemanyag ára. A környéken itt lehet a legolcsóbban tankolni, emiatt keresik fel többen a telephelyet, sőt a környező településekről is ide jönnek tankolni az autósok. Néhány forint ugyan a megtakarítás literenként, de ilyen magas benzin és gázolajárak mellett ez bizony nagyon sokat jelent.

Ez már tragédia

Viczián Marianna, a szervízműhely ügyvezető-helyettese elmondta, az utóbbi időben egyre ritkább az, hogy valaki teletankolja az autóját. Általában 2-3 ezer forintot költenek az autósok, motorosok üzemanyagra.

Egyszerre csak keveset tankolunk

– Úgynevezett fehér kút vagyunk, ezért nálunk másképp alakulnak a költségek. Mi csak nappal vagyunk nyitva, éjszaka nem, ezért ezt a költséget sem kell beleépítenünk az üzemanyag árába. Ezért tudjuk néhány forinttal olcsóbban adni az üzemanyagot, mint más benzinkutak- hangsúlyozta Viczián Marianna.

Nem könnyű a taxisok élete sem, pláne azóta, hogy ennyire megemelkedett a benzin ára. Benyó István több évtizede szállítja az utasokat a városban.
– A taxis-blokád idején sem volt rózsás a helyzet, de most egyenesen tragédia ezzel a magas benzinárral. Amikor elkezdtem taxizni 5 forint 60 fillér volt a benzin, most pedig közelít a négyszáz forinthoz. Emelni nem emelhetek olyan drasztikusan, mint ahogy az üzemanyag ára megy fel, mert az utas „elszaladna”. Taxiznának az emberek, csak nincs pénzük. Most délelőtt is a hét kocsiból, ami itt állt a placcon, összesen háromnak volt fuvarja. Spórolni úgy tudok, hogy a lábam nem 45-ös, hanem csak 39-es, nem hajtom annyira az autót, így talán 1-2 litert megtakaríthatok- összegzett Benyó István.

Küzdelem az életben maradásért

Az 1992-ben alakult nemzetközi közúti árufuvarozó cégnél, az Uhrin Transport Kft.-nél is jelentős költséget jelent a gázolaj árának emelkedése. Szokolics Attila ügyvezető-igazgatótól megtudtuk, 56 járművel róják a nemzetközi utakat, havonta átlagban 11 ezer kilométert tesz meg egyetlen kamion, így a gépjárműállomány összességében havonta mintegy 600 ezer kilométert teljesít, jelentős gázolajfogyasztással.
– Nagyon nehezen vészeljük át ezt az időszakot, lassan mi is, mint a fuvarozó vállalkozások zöme az „életben maradásért” küzdünk. Az elmúlt egy év során, több mint 30 százalékkal emelkedett a gázolaj ára, mely hihetetlen teher számunkra. Ez azt jelenti, hogy az önköltségünk durván 10 százalékkal nőtt. Ennek igen kis hányada terhelhető át a megbízóinkra, hisz számos fuvarozó vállalkozó van és még így is túlkínálat van  a piacon- hangsúlyozta az ügyvezető.

A szállítócégek is egyre nehezebb helyzetben vannak a magas üzemanyagárak miatt
(Fotók: Melega Krisztián)

Kiemelte, spórolni úgy tudnak, hogy minden mást területen meggondolják, mire költik a forintokat, az eszközberuházások, illetve egyéb vásárlások gyakorlatilag megszűntek a cégnél.

A tűzoltók nem állhatnak le

Az orosházi tűzoltóparancsnokságon öt olyan gépjármű van, melyekkel tűzoltási és műszaki mentési feladatokat látnak el. Az üzemanyagárak emelkedése súlyos teherként jelentkezik a tűzoltóság költségvetésében is, több százezres nagyságrendet tesz ki- tudtuk meg Süli Zsolt tűzoltó őrnagytól, a parancsnokság vezetőjétől.
– Megnyugtatom a lakosságot, hogy ez a helyzet a beavatkozásokat, műszaki mentési feladatokat negatívan nem érintheti. Állami normatívából gazdálkodunk, a kiadásaink átcsoportosítására mindenképpen szükség van, így tudjuk az üzemanyagár növekedéséből származó plusz költségeinket egy kicsit ellensúlyozni- emelte ki a parancsnok.

Az üzemanyag árának emelkedése minden területen érezteti hatását, hisz ezzel együtt szinte mindennek emelkedik az ára, de ez már egy másik történet. Mindenki ott spórol, ahol tud. Például az ingyenes autós-utas közvetítő telekocsi rendszerrel, mely már Orosházán is működik. Vagy csak kevesebbszer használjuk az autónkat.

És úgy tűnik a folyamat egyelőre itt nem áll meg…

Szerdán két forinttal nőtt a benzin ára, miközben a gázolajé két forinttal csökkent – erősítették meg a holtankoljak.hu piaci forrásokból származó értesüléseit. A múlt héten változatlanok maradtak az árak. A benzin átlagára így 378 forintra növekedett, míg a gázolajé körülbelül 375 forint lett.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.