- hirdetés -

Az újabb tavaszi esők rontottak a belvízhelyzeten, a szivattyúk folyamatosan üzemelnek.

– A napi helyszíni ellenőrzések során az ismert belvizes területeken tapasztaltuk, hogy a talajvízszint lényegesen megemelkedett. Ez nem csak Orosházára, hanem a környező településekre is jellemző – mondta el Bencsik János, az önkormányzat munkatársa, miután bejelentette, hogy március 26-án Dr. Dancsó József polgármester az adatok alapján elrendelte az I. fokú belvízvédelmi készültséget.

Továbbra is a víz az úr (Archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

A vízügyi szakember kiemelte, hogy a márciusban leesett újabb jelentős mennyiségű csapadék és az olvadás ismét megemelte a talajvíz szintjét, ezért a vízügyi társaságok az összes szivattyút üzembe helyezték. A legnagyobb gondot az Aranyadéri- és a Kakasszéki csatorna telítettsége okozza, mert a Kakasszéki tó már csak korlátozottan tudja befogadni a vizet. Ezért a napokban elrendelték a korlátozott levezetést, így csak annyit vizet szivattyúznak, amennyit be tud fogadni a tó, különben újabb területeket is elöntene a víz.

– Napi ellenőrzéseket tartunk Kiscsákón, Orosházán a Retek utca környékén és a Vásárhelyi út végén, Gyökeres-Szentetornyán a Dobó István, Justh Zsigmond, Mátyás király, Szabadság, Kismarton, Horváth György, Hunyadi utcák területén. Ha marad a száraz, csapadékmentes időjárás, ezeken a területeken akkor is tartós, hónapokon át tartó védekezésre kell készülni – mondta el Bencsik János. Hozzátette, mivel nincs megfelelő elvezetés, csupán kisebb távolságokra szivattyúznak, azonban a víz visszaszivárog a legmélyebb pontokra, amivel nem lehet mit kezdeni.

A szakember hozzátette, nagy gond továbbra is, hogy sok helyen beszántották vagy betemették az árkokat, átereszeket, amik meggátolják a víz szabad folyását. Felhívta a figyelmet, hogy ezek tisztítása és karbantartása a háztulajdonos kötelező feladata.

Békés megyében 11 településen első fokú belvízvédelmi készültség mellett folytattak védekezési munkákat március 30-án. Ennek során 69 fő közerő, 42 fő vízügyi szakember dolgozott és 37 szivattyút alkalmaztak. Csorváson és Nagyszénáson is első fok van érvényben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.