- hirdetés -

Csak néhány szék árválkodott üresen a művelődési központ koncerttermében Tóth Péter zongoraművész március 23-i estjén, az évad bérletsorozatának harmadik koncertjén.

Az 1983-ban született békéscsabai tehetség, fiatal kora ellenére, imponáló életutat tudhat magáénak. 11 évesen kezdett el zongorázni, két évvel később már Nádor György és Réti Balázs növendékeként a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem előkészítő tagozatán tanult. 18 éves, amikor felveszik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakára, ahol Ungár Tamás a mestere. Szépívű pályája azóta is töretlenül szárnyal, hiszen jelenleg az amerikai Texas Christian University ösztöndíjasa, és eddig jószerével majd minden versenyen győzött, amelyen elindult.

Tóth Péter elbűvölte hallgatóságát

Alig 14 éves, amikor megnyeri a Wittenbergi Nemzetközi Zongoraversenyt, 16 évesen övé az olaszországi Bovino Nemzetközi Zongoraversenyének első díja. 2000-ben Weimarban, 2001-ben Budapesten nyeri meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt. Legfrissebb sikereként 2010-ben a Los Angeles-i Nemzetközi Liszt Versenyről 13 ország 209 versenyzője közül is hazahozta a fődíjat. Eredményeire az Amerikai Liszt Ferenc Társaság is felfigyelt és tagjai sorába fogadta. Dolgozott a Magyar Virtuózok Kamarazenekarral, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, és a MATÁV Szimfonikus Zenekarával is.

A 2006-ban megjelent első, Liszt művekből összeállított CD-je elnyerte a budapesti Liszt-társaság hanglemez-nagydíját. 2004 óta rendszeres fellépője a Münchenben évente megrendezett zongorakoncert-sorozatnak. 2007. novemberében a VOSZ Békés megyei elnöksége Tóth Péternek ítélte a Príma Díjat zenei kategóriában.

Orosházi koncertjének repertoárja a Liszt-évhez is kapcsolódott, hiszen Schubert a-moll szonátáján túl Liszttől a Funéraillest, az Erdőzsongást és az E-dúr legendát is hallhatta a klasszikusokat kedvelő közönség. Energikus, fergeteges dinamikát sugárzó játéka elbűvölte hallgatóságát. Magával ragadó, virtuóz előadásmódja ugyanakkor mindvégig fegyelmezett és pontos maradt. A parádés előadás végén a kitartó vastaps többször is „visszaültette” az ifjú művészt hangszeréhez. A néhány üresen maradt szék hiányzó gazdája pedig – jobb híján – valóban sajnálhatta távolmaradását.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.