- hirdetés -

A Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola és a Muzsikáló Gyermekekért Alapítvány különleges nyáresti hangversenyre invitálta a város zenekedvelő közönségét. A békéscsabai születésű, jelenleg az Egyesült Államokban élő zongoraművész, Tóth Péter a világ számos pontján lépett már fel, de mindig szívesen tér vissza Magyarországra. Augusztus 21-én a Művészetek Házában adta elő a 19. századi romantikus zongorairodalom legszebb darabjait.

– 11 éves voltam, amikor elkezdtem zongorázni. Nem zenés családból származom, a szüleim és a bátyám sem zenéltek, viszont volt egy szomszédunk, Farkas Gabriella – akivel egyébként a mai napig tartjuk a kapcsolatot – zongoratanár volt. Gyakran jártunk át hozzájuk vendégségbe, én pedig egyszer megkérdeztem tőle, hogy kipróbálhatom-e a hangszert. Már akkor nagyon megtetszett, aminek meg is lett az eredménye, mondtam is a szüleimnek, hogy szeretnék beiratkozni zeneiskolába – mesélt a zenével való kapcsolatának a kezdetéről Péter.

Annak idején Csontos József Attila növendékeként kezdte meg zenei tanulmányait, majd két és fél év zongoratanulás után felvételt nyert a budapesti Zeneakadémia előkészítő tagozatára, ahol Nádor György, Réti Balázs és Bihary László osztályába került. A hétfő esti rendezvény megnyitója során a vendégek azt is megtudhatták, hogy Péter az akadémián megszerzett diplomája után az Egyesült Államokban folytatta tanulmányait Ungár Tamás és Anton Nel növendékeként.

– 2015-ben megszerezte a doktori fokozatot az University of Texas at Austin egyetemen. A 2016 óta New Jersey-ben élő fiatal művész többek között a weimari, budapesti, los angelesi Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyek és a los angelesi Nemzetközi Paderewski Zongoraverseny győztese. Tavaly októberben telt házas önálló koncertet adott a New York-i Carnegie Hallban. Jelenleg a Fairleigh Dickinson Egyetem zongoratanára – méltatta a zongoraművészt a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Kardosné Bánhidi Éva.

Maga Péter is a New Yorkban rendezett koncertet emelte ki, mint pályafutása egyik legnagypbb mérföldkövét. Mint mondta, bár közel húsz országban adhatott már koncertet a Távol-Kelettől Dél-Amerikáig, mindig szívesen jön vissza Magyarországra. Így jutott el augusztus 21-én a Művészetek Házába, ahol a 19. századi romantikus zongorairodalom legfontosabb darabjait adta elő, Chopin, Brahms és természetesen Liszt Ferenc műveit.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.