- hirdetés -

Új,  anyagilag kedvezőbb szertartásformára lesz lehetőség az alvégi temetőben. Szóróparcella készül.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre többen választják a hamvasztást. Ehhez igazodva az alvégi temetőben hamarosan új szolgáltatás lesz elérhető, a hamvak száraz szórása. Ez anyagilag kedvezőbb megoldás lesz, mint a jelenlegi szertartásformák.

A halotti hamvak száraz szórását az alvégi temető bejáratához közel, a díszkerttel szemben kialakított szórókúttal végzik majd. A modern technológia kialakítására vonatkozó szerződést februárban írta az üzemeltető evangélikus egyház a kivitelezővel. A tervezett szóróparcella részleteiről Deák László evangélikus igazgató-lelkész tájékoztatott:

– A téglalap alakú parcellán három emelvény lesz. Amikor a gyászolók megérkeznek a szertartás helyére, akkor az urnát egy kis asztalkára helyezik, egészen addig, amíg a pulpitustól a lelkész, a pap vagy a polgári szónok elmondja a sírnál megszokott gondolatait. Ezután az urnát felhelyezik a szórófejre, s annak a tetejét megnyomva a hamvak alászállnak a közös tároló edénybe. Az urna és a kis szekrény – amelyben a szertartás helyére elviszik az urnát -, speciális megoldásokat tartalmaznak és kivitelezésükben is nagyon szépek és igényesek.

A szóróparcella látványterve

A parcella egyik végében egy 9×1,8 méteres márványfal áll majd, amelyre egy kis tábla kerül az itt eltemetett emberek nevével és születésük, elhalálozásuk dátumaival (az emléktábla elhelyezése nem kötelező) – tudtuk meg a részleteket.

Ez lesz a legolcsóbb temetkezés

Jantos István, az Orosházi Evangélikus Egyházközség felügyelője elmondta, ha megtelik a 3 köbméteres műanyag, vízmentesen szigetelt tároló, egy márványlappal lezárják és a szóróparcellát áthelyezik.
– A hamvak száraz szórásával a legolcsóbb temetkezési formát vezetjük be, bár pontos árakat még nem tudunk mondani – tájékoztatott Jantos István.

Míg az urnafalnál 10 évenként, a koporsós temetéseknél 25 évenként, a kriptánál pedig 60 évenként újra kell váltani a sírhelyet, ezt a szóróparcellánál nem kell megtenni, a hozzátartóznak egyszeri díjat kell fizetni. Nem feltétlen szükséges továbbá a ravatalozó használata, hiszen a szóróparcellán lesz ravatalozóasztal is, tehát a ravatalozó terem bérleti díja így kikerülhető.

A munka március 21 -én elkezdődött és legkésőbb május végére be is fejezik. A teljes költséget az egyházközség állja, a várossal kötött kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretéből.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.