- hirdetés -

Michael Ben-Menachem – a Táncsics gimnáziumtól, a gettón keresztül Svédországig.

Nem sokat téved, aki azt állítja, hogy Michael Ben-Menachem neve a legtöbb orosházi számára teljességgel ismeretlen. Ám a jelenleg Stockholmban élő szerző tavaly elkészült Orosházától az Északi-tengerig című önéletrajzi regénye arra utal, hogy nagyon is sok köze lehet városunkhoz. Olyannyira, hogy a jelenleg klinikai pszichológusként dolgozó író, festőművész és fotós Markó Miklósként érettségizett 1954-ben az orosházi Táncsics IV. A. osztályában.

Az Erdélyből származó család a 20-as évek végén költözött Orosházára. Miklós apja, Markó Imre 1930-ban vette át Orosháza legrégebbi könyv- és papírkereskedését abban az üzletben, amely később a közelmúltban bezárt Koszorús Oszkár könyvesboltjaként vált ismertté. A vészkorszak idején Miki a Táncsics utcai gettóba került, majd egy évet töltött egy ausztriai munkatáborban, ahonnan kiszabadulva visszatért Orosházára. Imádta Gyopárosfürdőt és az azóta elhunyt Pintér Attila volt az egyik legjobb barátja. Később kalandos körülmények között Svédországba került, ahol jelenleg egy klinika vezetője.

Tagja a táncsicsos Öreg Diákok Körének, és most hosszú évek után ismét visszatér Orosházára, hogy jelen legyen hatodik kötetének bemutatkozásán.

Az Orosházától az Északi-tengerig című regény könyvbemutatója március 27-én 16 órakor lesz a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban.

Markó Miklóst Koszorús Oszkár is köszönti, beszélgetőtársa pedig Dr. Kőszegi Barta Kálmán, a Magyar Téka Erkel Sándor Könyvesház tulajdonosa lesz.

 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.