- hirdetés -

Primus inter pares – sorok Dr. Szabó Mihály gyermeksebész 70. születésnapja alkalmából.

Élete legfontosabb eredményének a családját tartja dr. Szabó Mihály gyermeksebész, akiről szólva a „letette kézjegyét” kifejezés különös értelmet nyer. Hiszen életeket mentett meg, sorsokat alakított keze finom mozdulataival. Segítő szándékával pedig sokaknak egyengette a gyógyulás útját a szegedi kórházban. Évtizedekig úgy emlegették, hogy az orosháziak doktora a klinikán. 70. születésnapja kapcsán egykori iskolájában, a Táncsics gimnáziumban a Primus inter pares dicsőségfalon kapott helyet fotója, és talán nem csak ott vonta meg munkássága mérlegét.

Dr. Szabó Mihály gyermeksebész

Orosházán született, felmenői a várost újjáalapítók között voltak. A szegedi egyetemen „summa cum laude” szerzett diplomát (általános orvosként), utána oktatott az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetben. Az egyetem I. Sz. Sebészeti Klinikáján először gyakornok, majd 1969-2007 között a Gyermekgyógyászati Klinika Gyermeksebészeti Osztályán tanársegédi, adjunktusi, osztályvezető-helyettesi beosztásban dolgozott. 2000-ben európai gyermeksebész szakképesítést szerzett, 34 közleménye jelent meg magyarul, angolul, németül a gyermeksebészet, a gyermekurológia területéről hazai és külhoni lapokban, kandidátusi disszertációt írt. Ösztöndíjasként német, moszkvai, Helsinki-i, londoni klinikákon, Mainzban járt ösztöndíjasként, dolgozott Finnországban, a turkui egyetem gyermeksebészeti osztályán. 2004 óta a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Gyógypedagógus-képző Intézetének és a Kodolányi János Főiskola Orosházi Intézetének főiskolai tanára. A gyógypedagógus hallgatóknak két alapvető tankönyvet írt és továbbiakat is tervez.

Pedagógusként hisz a szóban átadott és számon kért tudásban, és abban, hogy az ennek során kialakult személyes kapcsolat és példa meghatározó. Még akkor is, ha ma ezzel a módszerrel nehezebben tudja megfogni diákjait. A professzor jelentős hiányosságot lát abban, hogy a pedagógus oktatásban jelen lévő diákokban nem élnek pedagógus példaképek. Szeretné, ha tanítványaiban nyomot hagyna azzal, hogy visznek tőle valamit az életbe.

– Életem sikere nem a tudományban merült ki, hanem a tudomány mindennapi életben való alkalmazásában – összegez dr. Szabó Mihály. Nagy adomány, hogy 45 éven keresztül gyógyíthattam, és még ma is gyógyíthatok, az életért tevékenykedhetek. Az alapvető értékek közül a szeretetet tartom a legfontosabbnak, amely nélkül nem tudom elképzelni az életet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.