- hirdetés -

Új családi napközi nyílik Orosházán. Egy pályázatnak köszönhetően áprilistól 7 kisgyermeket várnak az Aprajafalva napközibe, ahol mindennaposak lesznek az angol foglalkozások is.

Már csak néhány hét, és megnyitja kapuit az Aprajafalva Családi Napközi Nótári Andrea művészpedagógus vezetésével.

– A népesség nyilvántartó nem reprezentatív adatai alapján Orosházán a 3 évesnél fiatalabb gyermekek száma körülbelül 1000 fő. A városban viszont csak egy bölcsőde van, ami 60 férőhellyel rendelkezik. Emellett eddig csupán egy magánkézben lévő családi napközi tudta megoldani a gyerekek ellátását, ahol pedig kevesebb mint 10 bölcsist tudnak fogadni – tudtuk meg Nótári Andreától.

A bölcsődei hiánypótlás tehát égető feladat. Sok szülő kénytelen visszamenni dolgozni, mások szeretnék gyermeküket egy kisebb közösségbe beszoktatni, és vannak, akik egyszerűen csak úgy érzik, szakértő pedagógusok mellett jó kezekben tudhatják kicsinyeiket. Az Aprajafalva dolgozóinak célja, hogy a szülők igényeinek megfelelően alakítsák ki a gondozási struktúrát. Az intézmény 1 és 3 éves korig nyújt ellátást, de szívesen látják a nagyobbakat is egészen 7 éves korig. A napközi elindulását egy pályázat is segíti.

– A pályázatot a Szociális- és Munkaügyi Minisztérium írta ki még a tavalyi évben. A kapható legnagyobb összeget, 700 ezer forintot nyertük el. Ennek feltétele többek közt az is volt, hogy legalább 5 évig működtetjük az intézményt, de reményeink szerint ennél jóval hosszabb ideig áll fenn majd a napközink – hangsúlyozta az intézmény vezetője.

Több idő, több figyelem

A 130 m2-es családi házban kialakított napköziben a környezetismereti, kézműves, matematikai és mindennapos angol nyelvű foglalkozások mellett mozgásos, anyanyelvi és művészeti fejlesztésre is van lehetőség. Emellett hangsúlyos helyen szerepel az erkölcsi nevelés és a néphagyományok ápolása is. A 7 kisgyermekkel 2, családi napközi felkészítő tanfolyammal rendelkező pedagógus foglalkozik majd.

– A kis létszám sok előnyt hordoz, megkönnyíti például a kezdeti szocializációt. A fokozatosság elve ebben is nagyon jól működik, hiszen az anyától, a családtól való elszakadás után a picik itt egy kis közösségbe kerülnek, ahol könnyebben be tudnak illeszkedni. Az egyéni képességek kibontakozása, valamint az egyéni hátrányok kezelése is kivitelezhetőbb egy kis közösségben, hiszen nagyobb az egyénre való odafigyelés. Az apróságok itt családias légkörben játszhatnak és tanulhatnak nap mint nap, ahol biztonságban érezhetik magukat, több idő és figyelem jut rájuk – mondta Nótári Andrea.

A napközi lehetőség szerint játszóházat és alkalmi gyermekfelügyeletet is kínál. Az intézmény mottója: A legtöbb, amit gyermekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak (Johann Wolfgang Goethe).

Érdeklődni a 06 30/ 216-76-09-es számon vagy személyesen Orosházán, a Szabó Dezső utca 68/a szám alatt lehet.

 

(X)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.