- hirdetés -

A Családnevek Enciklopédiájából ezúttal a Horváth név eredetét mutatjuk be.

Típusa: Népre utaló, magyar név.

Változatai: Horváth 200718, Horvát 1416, Horvath 110, Horvat 136, Hórváth, Horvátt, Horvátth 11, Horwat; Horvéth, Herváth, Hervát; Hirváth; Hrováth; Hováth; Chorváth. Más változatokkal együtt összesen:203765.

Eredete: Egyik leggyakoribb családnevünk. A magyarba egy ’délszláv nyelvet beszélő ember’ jelentésű chrvat ejtésű szó került. Ennek korábbi etimológiája, eredeti jelentése máig sincs tisztázva. A nevet kezdő mássalhangzó-torlódást különböző bontóhangokkal (-i- ~ -ë- ~ -o-) oldotta föl a magyar nyelv. Ez az oka a sokféle alak és írásmód létrejöttének. Mint általában a népnevek, nem csupán a megnevezett népből való származást jelentik, hanem a népre vonatkozó külső és belső tulajdonságokat is (beszéli a nyelvüket, öltözete, viselkedése hasonló, vagy csak arról a vidékről való, a megnevezett nép között, szomszédságában lakik stb.)

Ezen kívül a horvát szónak volt a magyarban egy katonai jelentése is. A huszár módra fölszerelt könnyűlovas egységeket jóllehet nem csak Horvátországban toborozták, de elnevezésük országszerte horvát volt a XVII. Században. Ekkor még különösen a tisztségre, foglalkozásra utaló ragadványnevek könnyen kiszorították a korábbi családnevet. Így katonáskodásra is utalhat a családnév.

Elterjedtsége: A nyelvterület nyugati és déli részén, a Dunán túl különösen (a Tiszán túl elsősorban Orosházán) gyakori, északon és Erdélyben ritkább.

Névváltoztatás: Asszimilációs célból nagyon sokan választották új névül a XIX. században. Névmegfeleltetési motivációkkal is találkozunk, például a Jellachich, Horovits nevűek esetében, de egyszerű névmagyarosításként vették föl a Hacker, Hartenstein, Heimlich, Hencz, Hercz, Herschler, Hertsko, Hilf, Hirschmann, Hofenreich, Hoffmann, Horák, Horatovicz, Hrubi, Hund stb. nevű családok.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.