- hirdetés -

Orosz – népre utaló, magyar családnév.

Régen forgattuk dr. Hajdú Mihály Családnevek enciklopédiája című kötetét, de most ismét leemeltük a szerkesztőségi polcról. A választás ezúttal az Orosz családnévre esett.

Orosz: Népre utaló, magyar családnév.

Változatai: Orosz 16203, Oroz. Más változatokkal együtt összesen: 16259.

Eredete: Előzménye az indoeurópai alapnyelvre visszavezethető, ’vörös, szőke’ jelentésű rus (rusz) szó valószínűleg az ősskandináv nyelvet beszélő vikingek révén került az európai nyelvek többségébe a Kijev környéki népek megnevezésére. Ezt az ótörök is átvette, de magánhangzót iktatott be a szó elejére, mert nyelvükben nem kezdődhetett szó r-el. Ez az ótörök *orusz népnév került át a magyarba, ahol második magánhangzója nyíltabbá vált (orusz>orosz).

Mind Levédiában, mind Etelközben kapcsolatban állt a magyarság a Kijevi Fejedelemség népeivel (általában rabszolgákként hajtották őket a Fekete-tenger melletti görög rabszolgavásárlókra), és sokan elmagyarosodhattak közülük, de személynevükben megmaradt a népnév. Azonban mint minden népnév, később akkor is ragadványnévvé, abból családnévvé lett, ha a személynek semmiféle köze nem volt a névben jelölt néphez, de ahhoz hasonló ruhát viselt, hozzájuk hasonlóan viselkedett, beszélte a nyelvüket, vagy csak egyszerűen arról a vidékről származott, környékükről költözött új lakhelyére.

Elterjedtsége: A nyelvterület északkeleti részén, különösen Kárpátalján gyakori.

Névváltoztatás: Néhányan, főleg Rusznyák, de Oksz, Rosenbaum és Ruprecht nevűek is fölvették a XIX. században.

Hogy is hívják? sorozatunk korábbi anyagait – melyekben többek között a Németh, Gömbkötő és Ravasz neveknek néztünk utána – itt találod

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.