- hirdetés -

Ők kilencen már az égi műteremben alkotnak. Ám földi pályafutásuk alkotásai itt maradtak nekünk, hogy gyönyörködhessünk bennük.

Emlékeztünk…Azokat az alkotókat idézhettük fel emlékezetünkben, vagy ismerhettük meg őket képeik által, akik már nem a földi, hanem egy égi műteremben festenek tovább. Testi valójukban nem, de munkáik által itt maradtak közöttünk, és most, a február 24-én nyílt közös kiállításuknak köszönhetően bárki betekintést nyerhet művészetükbe egészen március 19-ig a Városházi Galériában.

Koszorús Oszkár méltatta az alkotókat (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A 9 egykori művészt összeköti az, hogy itt éltek, itt alkottak és az Orosházi Festők Csoportjának tagjai voltak. Bár Ilovszky Béláné csak tiszteletbeli tagként szerepel közöttük, Bazsali Ferenc pedig valójában tanára, mestere volt az alkotóknak, az ő legszebb munkáik is teljes érvénnyel szerepelnek a falakon. Koszorús Oszkár helytörténész személyesen ismerte a kiállítókat, így ő kapta a felkérést, hogy nyissa meg ezt a különleges tárlatot. Mind a 9 alkotóról szólt egy-egy elismerő szót, olyan emberekként nevezte meg őket, akik hiányoznak a város kulturális életéből.
– A kilenc képzőművésznek ez a föld volt a szülőföldje, itt hagyták kezük nyomát, mindnyájan maradandót alkottak, ma is van mondanivalójuk számunkra. A város befogadta őket, hittek abban, hogy fontos, amit csinálnak. Emlékezzünk, és legyünk büszkék rájuk – fogalmazta meg Koszorús Oszkár.

A legtöbb festő a portrék, csendéletek, tájképek szerelmese volt, de találunk köztük fafaragót és szürrealista képi világot ábrázoló képzőművészt is. F. Varga Mária, az Orosházi Festők Csoportjának elnöke, az esemény kitalálója és megszervezője elmondta, egy tavalyi, elhunyt férje és az ő képeiből megrendezett tárlat után jutott eszébe ennek a kiállításnak az ötlete. Az egykori orosházi festők közül ugyanis mindenki érdemes arra, hogy ily módon emlékezzenek rá, munkásságára. Így a Zombai utcai műteremben őrzött képekből, valamint a művészek családtagjainak segítségével sikerült létrehozni ezt a nagyszerű tárlatot, melyhez hasonló korábban még nem volt városunkban.

A kiállítók névsora: Ádász Katalin, Bazsali Ferenc, Feldmann Tibor, Fekete János, Gulácsy Ilona, Ilovszky Béláné, Molnár János, Őze István, Tóth Bálint.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.