- hirdetés -

Módosult a város jelképeiről, azok használatáról szóló rendelet. A változások után érdeklődtünk.

A legutóbbi testületi ülésen a képviselő-testület módosította a város jelképeiről, azok használatáról szóló rendeletet. A változásokról dr. Miszlai Juditot, a jogi osztály munkatársát kérdeztük.

– Az eddigi szabályozás szerint a város címerét engedély nélkül kizárólag díszítő és utaló jelképként lehetett használni az önkormányzat tevékenységével, valamint hivatali munkával kapcsolatban. Az önkormányzatnál korábban érdeklődtek arról, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő termékek csomagolásán (például élelmiszeripari terméken) külön címkén felhasználható-e Orosháza címere. Erre az előző, hatályban lévő önkormányzati rendelet nem adott lehetőséget.

Orosháza város címere

A hivatal vezetése felkérte a Társadalmi Kapcsolatok Bizottságát álláspontjának kialakítására. A bizottság egyetértett a rendelet kiegészítésével, mely szerint a város címere a továbbiakban kereskedelmi forgalomba kerülő termékeken is megjelenhessen, díjfizetés ellenében. A rendeletet a február 4-i testületi ülésén módosították. A március elsejével hatályba lépő módosítás alapján egy évre szóló címerhasználati engedély adható a címer kereskedelmi forgalomba kerülő termékeken történő megjelentetésére – a kereskedelmi célt szolgáló kiadványok és ajándéktárgyak kivételével – 100 ezer forint összegű engedélyezési díj megfizetése mellett – összegezte dr. Miszlai Judit.

A rendelet abban nem módosult, hogy amennyiben a város címerét kereskedelmi célt szolgáló kiadványokon és ajándéktárgyakon használják és a forgalmi összérték meghaladja az 500 ezer forintot, akkor a polgármester engedélyezési díj fizetését írja elő. A díj a forgalmi összérték fél százaléka.

Orosháza címere engedéllyel a következő célokra használható: kereskedelmi célt szolgáló kiadványokon; ajándéktárgyakon; ünnepségeken, rendezvényeken, kiállításokon; kisebbségi önkormányzatok vezetőinek irodájában; a város önkormányzati fenntartású intézményei, az önkormányzat részvételével alapított gazdasági társaságai székhelye bejáratánál, vezetőinek irodáiban, valamint természetes és jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági szervezetek, társadalmi szervezetek részére működésükkel összefüggő embléma használatakor, valamint kereskedelmi forgalomba kerülő termékeken.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.