- hirdetés -

Idén is dönthetünk a befizetett adó 1+1 százalékáról, a határidő május 20-a.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény lehetőséget teremt arra, hogy a magánszemélyek rendelkezzenek a befizetett adójuk 1+1 százalékáról, így adójuk egy része az általuk megjelölt civil és egyházi kedvezményezettekhez, költségvetési előirányzathoz (utóbbi idén a „Nemzeti Tehetség Program feladatai”) kerülhet. A tapasztalatok azt mutatják, sokan még mindig nem élnek ezzel a lehetőséggel, pedig az 1 százalék nagy segítség lehet.

Kedvezményezettet tehát két csoportból lehet választani, de fontos tudni, hogy mindegyikből csak egyet-egyet. Azaz sem az egyik, sem a másik egy százalék nem osztható meg, és nem is vonható össze. A felajánlás nem kötelező. Aki élni kíván a lehetőséggel, annak rendelkeznie kell a bevallási formanyomtatványon vagy külön borítékban. Jó tudni, hogy elektronikus bevallás esetén is lehetősége van erre az elektronikus űrlapon.

Civil kedvezményezett esetén annak adószámát, míg egyházi kedvezményezettnél, költségvetési előirányzatnál annak technikai azonosító számát kell a nyilatkozaton feltüntetni. A határidő május 20-a.

A tavalyi adatok szerint közel 10 milliárd forintot kapott több mint 30 ezer civil szervezet a 2009. évi 1 százalékos szja-felajánlásokból, az egyházak és a kiemelt költségvetési előirányzatok számára pedig összesen több mint 7 milliárd forintot ajánlottak fel.

Részleteket itt találsz, további hasznos információkat, linkeket pedig itt. Orosházi civil szervezetek is várják a felajánlásokat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.