- hirdetés -

A csorvási könyvtárban mintegy 300 néző vett részt Koncz Gábor pódiumestjén, sokan a környező településekről érkeztek.

A Halhatatlanok Társaságának tagja profihoz illően, egyszerű előadásmóddal fogta meg a rá figyelőket (egyáltalán nem látszott rajta, hogy törött bordával teszi ezt), jószerivel csak hangjával játszott a kiválasztott irodalmi szemelvények tolmácsolásakor. Nem is kellett egyéb, azáltal is éltek a figurák, akiket az írók megálmodtak. „Konzgáborosak” lettek, de hitelesek maradtak.

Koncz Gábor Csorváson (Fotó: helyi könyvtár)

Buzzati Gyorsvonat című novellájával indította az estet, és elénk tárta életünk rohanó állomásait, ahol el-elmulasztunk fontos dolgokat, mert éppen nem érünk rá, lekéssük megélni azokat. Tudatosan szerkesztett est részesei lehettek az érdeklődők, a figyelem megtartásának parádés ismerőjeként sorakoztatta elénk a történeteket a számos film- és színpadi szerep megformálója. Arany János, Zágon István, Sipos Tamás, Moldova György, Baranyi Ferenc gondolatai a különböző hangulatok szerinti sorrendben hangzottak el, a zárást Illyés Gyula (Ha nem lehettél szálfa) verse hozta, a derűs percek ellensúlyaképp.

Koncz Gábor 73 évesen, egyenes tartással, valami elpusztíthatatlan őserővel létezik, bevallása szerint már azért hálás, hogy él – de biztos, ami biztos: a koporsóját megvette – közvetít, átad, és vállalja, hogy a magyarságtudatot erősíteni kell.

Várjuk a könyvtárosok következő invitálását!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.