- hirdetés -

A héten az orosházi önkormányzat 20 munkatárstól vált meg. Január elsejétől ezt nem kell indokolni, a felmondási idő két hónap. A részletekről a jegyzőt kérdeztük.

143-ról 123-ra csökken a városházi dolgozók száma március 1-jei hatállyal. Ezt a február 4-i testületi ülésen elfogadott szervezeti átalakítás tette lehetővé. Az átalakítás (aminek kereteit az előterjesztésben megfogalmazottak alapján a törvényi kötelezettségek, a válság hatásai és az állami költségvetés határozta meg) kapcsán szüntetnek meg 20 hivatali munkahelyet az orosházi önkormányzatnál. Ezt az MSZP élesen bírálta a múlt pénteki ülésen.

Ezen a héten sorra értesültek a hivatali dolgozók indoklás nélküli felmentésükről. Úgy tudjuk, a 20 fő egy része nyugdíjasként dolgozott, nagyobb része azonban aktív dolgozó.

Január 1-jével a közszolgálati jogviszonyt a munkáltató felmentéssel indokolás nélkül megszüntetheti, a felmondási idő 2 hónap. A törvénymódosítást azzal az indokkal szavazta meg a Parlament, hogy ez lehetőséget nyújt a minőségi szakembergárda kialakítására és a köz szolgálatában végzett munka színvonalának emelésére.

Az álláshelyek megszüntetéséről a címzetes főjegyzőt kérdeztük, aki elmondta a február 4-i testületi döntés értelmében tette meg a szükséges lépéseket.
– Az elbocsátottak személyéről részben munkavégzésük, részben életkoruk, nyugdíjas voltuk alapján döntöttem. A felmentési idejük április 30-án jár le, felmentési idejük március elsejétől április 30-ig tart, ebből az április munkavégzés nélkül biztosított. Végkielégítésre a megfelelő időtartamú munkaviszonnyal rendelkezők jogosultak, erről is tájékoztattam az érintett kollégákat. Gyakorlatilag a polgármesteri hivatal valamennyi osztályáról történt létszámleépítés – összegzett Hegedűsné Dr. Hegedűs Mária.

A felmentések mellett azonban állásokat is hirdetett az önkormányzat, a felhívást az Orosházi Életben tette közzé az önkormányzat. Megkérdeztük, hogyan lehetséges ez.
– Az adócsoporthoz gyeses helyettesítés címén veszünk fel munkatársat majd a későbbiekben. A városfejlesztési osztályra útügyi ügyintézőt keresünk, mert ott eleve munkaerőhiány volt egyes szakmákban.

A jegyző kiemelte, a pletykákkal ellentétben tudomása szerint további leépítés nem várható az önkormányzatnál, ahol 20 éve nem volt leépítés, csak létszámbővítés.

A szervezeti átalakítás során öt kabinet (jogi; intézmény-felügyeleti, hivatal üzemeltetési; közgazdasági; hatósági; és városfejlesztési, beruházási) lesz. Az irodák alá osztják be a különböző szakmacsoportokat. Az új szervezeti felépítésről részletesen innen tájékozódhatsz. A kabinetvezetőket pénteken egy összapparátusi értekezleten mutatták be a hivatali dolgozóknak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.