- hirdetés -

A szocialisták megfogalmazzák véleményüket a tervezett átadás kapcsán.

Az MSZP orosházi szervezete szerdán sajtóközleményt juttatott el szerkesztőségünkbe, melyben két iskola tervezett, az egyház részére történő átadásáról fogalmazzák meg véleményüket.

„Orosháza fideszes polgármestere bejelentette, hogy ,tárgyalások folynak’ két általános iskola egyházi fenntartásba adásáról. Sok lehetőség nincs, ez a két iskola valószínűleg az Eötvös, a Vörösmarty, a Czina és a József Attila iskolák közül kerül majd ki. Ha hagyjuk! – olvasható a Füvesi Sándor önkormányzati képviselő által jegyzett közleményben, mely szerint az egész tárgyalás csak színjáték, a felek ezt már eldöntötték. Felteszi a kérdést, hogy Orosházának, mint a megye legiparosodottabb városának, ne lenne az iskolákra pénze?

„Ugyanezt mondta Dancsó József 2007-ben is, amikor összevonták az általános iskolákat, amikor megszüntették az Eötvös gimnázium sporttagozatát, amikor a Kossuth MEZGÉ-t tulajdonba adták a megyének. Ugyanez volt az indok arra is, hogy miért nem veszi át a város a gyógypedagógiai (kisegítő) iskolát, és amikor az iskolarendszerünk egyik kisebb, de nagyon fontos ékkövétől, az ügyviteli szakképző iskolától szabadulni igyekszik a fideszes városvezetés. – Nincs pénz!” – írja Füvesi.

Úgy érvel, hogy a helyi MSZP már többször rámutatott, igenis van pénz. Szerinte ha fideszes érdekek úgy kívánják, akkor találnak tíz és százmillió forintokat bármire, csak az iskolákra és a gyerekekre nincs pénz. Kiemeli, hogy Fetser János MSZP-s polgármester idejében megújult a József Attila, a Vörösmarty és a szentetornyai iskola, a rákóczitelepi új épületszárnnyal bővült, a Táncsics gimnázium szintén megszépült és bővült, s mint a térség szocialista országgyűlési képviselője, támogatta azokat a pályázatokat, melyekből megújult a Czina és az Eötvös iskola is.

„Most Dancsó József két általános iskolát is át akar adni, szembe menve a 2006 előtti építő, bővítő, iskolafenntartó hagyománnyal. Olyan épületeket akar átadni, amelyeket az utóbbi tíz évben újítottunk fel. Azért – mondja –, mert az egyházak több pénzt kapnak az államtól a gyermekek után. Ez igaz. De ez hosszú évek óta így van, és Orosháza korábban minden gond nélkül fenn tudta tartani az iskoláit” – fogalmaz.

Szerinte ezek fenntartása csak azóta probléma, amióta Dancsó József szerepet kapott a város irányításában és felteszi a kérdést, hogy országgyűlési képviselőként miért nem tett javaslatot a Parlamentben az önkormányzati támogatás növelésére és miért szavazta meg azt az indítványt, amely megkönnyíti az iskolák egyházi kézbe adását.

„A Fidesz láthatóan jól előkészítette ezt az ‘átadási hullámot’, amit Orosházán is költségvetési indokokkal próbálnak leplezni, magyarázni” – zárul a közlemény.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.