- hirdetés -

A tavalyi siker után Zsurkáné Benyovszki Piroska és Nagyné Sinka Erzsébet képei ismét láthatók az Amadeus Kávéházban. A helyszín ugyanaz, az alkotók személye sem változott, a stílusok azonban megújultak.

Február 5-én délután két ismerős hölgy eddig még sokunknak ismeretlen képei kerültek a kávéház falaira. A kiállítást megnyitó F. Varga Mária, az Orosházi Képzőművészeti Közhasznú Egyesület elnöke bemutatta az alkotókat, Nagyné Sinka Erzsébetet, a kísérletezőt és Zsurkáné Benyovszki Piroskát, az autodidakta alkotót. Szerencsésnek nevezte a két hölgyet, akik amatőrként sokkal szabadabban nyúlhatnak az ecsethez, hiszen nincsenek kiszolgáltatva a piac szeszélyeinek.

Zsurkáné Benyovszki Piroska: Orfűi tó hajnalban

Tavaly márciusban már mindkettőjükkel találkozhattunk, most  ismét együtt állítanak ki. Zsurkáné Piroskát kérdeztük arról, mi köti őt össze Sinka Erzsébettel?

– Annak idején mindketten jártunk a Fekete János által vezetett Felnőtt Képzőművészeti Stúdióba. Ott ismerkedtünk meg és ott is barátkoztunk össze. Eléggé hasonlít a stílusunk, még sokszor akkor is egymás mellé kerülnek a képeink, ha olyan valakik állítják össze a tárlat anyagát, akik egyáltalán nem ismernek minket.

Tavaly Piroska rengeteg virágos csendélettel érkezett, viszont idén sok más témájú alkotását is elhozta, hogy megmutassa, mást is tud festeni. Sok őszi és téli képet tárt a látogatók elé, melyek színvilága is igen változatos. A festmények nagy része új, vagyis 2010-es, és szerepel köztük már két idén született is.

Néha önállóan, néha az egyesülettel

A két hölgy az Orosházi Képzőművészeti Közhasznú Egyesület tagja. Elmondásuk alapján több előnyben is részesülnek ezáltal, hiszen rengeteg kiállítást megszerveztek már nekik, és ösztönzik is őket arra, hogy mutassák be nagyobb közönség előtt is munkáikat.

Sinka Erzsébet: Várakozás

– Autodidakta módon tanulok, videókból, könyvekből szerzem a tudásomat. Úgy érzem, a tavalyihoz képest változott a stílusom. Most újabban vettem akrilfestéket, sőt a nyáron kipróbáltam a selyemfestést is. Szeretném, ha változatos képeim lennének – tudtuk meg Zsurkáné Piroskától.

Sinka Erzsébet 14 teljesen új képpel érkezett, tehát mindet a tavalyi és az idei évben készítette. Nála is sok változás ment végbe az elmúlt évhez képest, mikor még főként csendéleteit mutatta be, most viszont sok sejtelmes férfi és női alakos képet hozott magával.

– A munka és a család mellett elég nehéz időt szakítani a festésre, de azért havonta többször is az ecsethez nyúlok. És ha hozzákezdek, akkor – ha a munkám is engedi – két-három napig nem is hagyom abba. Kísérletező típus vagyok, saját magam próbálok meg rájönni, hogy mi az, ami a kezemhez és a szememhez is a leginkább illik. Most egy színnel festek: próbálgatom, hogy milyen, ha a barna összes árnyalatát vagy éppen a kék szinte minden változatát a vászonra viszem.

Erzsébet elmondta, a hangulata nagy hatással van arra, milyen színvilágú képet fest. Azonban még ha felbosszantják, vagy ha az időjárás miatt rosszabb hangulatban is van, igyekszik mindig a szépet és a jót megmutatni, hiszen úgy érzi, hogy nem csak ő, hanem mások is ezeket a munkáit nézik a legszívesebben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.