- hirdetés -

Kiesett a fészkéből a 3 hetes bagolyfióka. A kalandot megúszva a szegedi vadasparkba került.

A Rákóczi 18. előtti fákon már ismerős a lakóknak egy bagolycsalád. Az utóbbi években többször követték figyelemmel a madarakat, “akik” életében a múlt hét vasárnap nagy ijedtséget hozott. Két testvér, Szonda Zsani és Betti a nagyszülőktől hazafelé tartva egy reszkető szürke csomagra lettek figyelmesek a járdán: egy kis bagolyfióka pottyant le, és vacogott a zúzmarás hidegben. A kis jószág szerencséjére a lányok nagybátyja Szegeden élő biológus, akinek irányításával jóra fordult az apróság sorsa. (Az amatőr madarász egyébként ősszel már megmentett egy fecskét, amely jó eséllyel most Afrikában sütkérezik.) Telefonhívások sora következett, mire Palcsek István természetfotóshoz vezettek a szálak.

A bagolyfióka (Fotó: Palcsek István)

A fióka a vasárnap estét egy dobozban töltötte, hétfőn pedig Palcsek István munkahelyén, az orosházi körzeti földhivatalban melegedett. Gyorsan népszerű lett a dolgozók körében, ám ezt nem sokáig élvezhette, a kiértesített Körös-Maros Nemzeti Park egyik munkatársa ugyanis elvitte a madarat. A szegedi vadasparkban gondos és hozzáértő kezek közé került az egészséges, jó állapotban levő fióka.

– Egész évben vannak erdei fülesbaglyok a városban, de telente nagyobb számban csoportosan jelennek meg a lakott területeken – tudtuk meg Palcsek Istvántól. – Általában kora tavasszal kezdenek családalapításhoz, de kis számban télen is próbálkoznak vele. Ez a fióka jó 3 hetes lehet és bár ilyenkor még röpképtelenek, gyakran elhagyják már a fészket. Hang alapján a felnőtt madár megtalálja, és tovább eteti őket a fészek környezetében, ezért legjobb a fiókákat a fészek közelébe rakni. Jelen esetben ez nem működött, mert magasról esett a talajra a fióka és hidegnek ígérkezett az éjszaka is – összegzett a fotós.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.