- hirdetés -

Papagájkiállítás helyszíne volt február 11-én a Petőfi Művelődési Központ Szokolay Sándor-terme. A program már hetedik alkalommal valósult meg Orosházán, ezúttal nem kevesebb, mint 36 különböző papagájfajt csodálhattak meg az érdeklődők.

Az egzotikus tájak, esőerdők hangulata, valamint egy hangos és színpompás madárkavalkád költözött néhány órára a Petőfi Művelődési Központ Szokolay-termébe szombaton. A világ számos pontjáról, több földrészről érkeztek papagájok, akik nemcsak az érdeklődő gyerekeknek, de őket kísérő szüleiknek is kikapcsolódással szolgáltak.

Demján Csaba és kisfia, Dávid Nagyszénásról jöttek át, kedvencük a rozella papagáj volt.
– Megmondom őszintén, én nem hallottam a kiállításról, viszont a kisfiam az egyik nap, az óvodából hazafelé menet mesélt a programról, ezért eljöttünk ma ide és nem bántuk meg, nagyon tetszett – mesélte.

A papagájok tulajdonosa, Németh Nelli elmondta, hogy a mostani már a hetedik alkalom, hogy Orosházára látogatnak. Az első kiállítás során 30 fajta papagájjal érkeztek, szombat délelőtt azonban már 36 faj képviselőit állíthatták ki a művelődési központban. Mindig igyekeznek érdekes és látványos madarakat beszerezni vagy olyanokat, melyeket nem sűrűn lát az ember.

– A kedvenc mondatom, ami időnként elhangzik a kiállításon, hogy Én ilyet még sosem láttam. Ha ezt meghallom, már boldog vagyok. Van olyan ritka papagájunk is, ami rajtunk kívül csak két tenyésztőnek van egész Magyarországon. Célunk továbbra is az, hogy aki szereti ezeket az állatokat, de otthon nem szeretne, vagy nem tud papagájt tartani, az eljöjjön és megnézhesse őket, de persze mindenkit szeretettel várunk.

Emellett szeretnénk felhívni a gyerekek figyelmét a felelős állattartásra, aminek a papagájok esetében is nagy jelentősége van. Hiszen egy ilyen madár hiába szép, nemcsak azért vesszük meg, hogy otthon csodáljuk őket, nagy felelősséggel is jár a tartásuk. Különösen azért, mert ők nagyon sokáig élnek – ismertette a részleteket.

Az interjú közben végig ott ült vállán egyik kis kedvence, kék-sárga arapapagája, aki jelenleg a 15 évében jár. Ezzel a papagájok között még lényegében tinédzsernek számít, hiszen ez a gyönyörű faj akár 60 évig is elélhet. Akárcsak zöldszárnyú társa, akit szintén megcsodálhattak a kiállítás vendégei. A kisebb termetű fajok átlagéletkora is elérheti a 20-30-40 évet. Nelli hozzátette, a papagájok iránti szeretete már gyermekkorában kialakult.

– Nagyon kicsi voltam még, de már akkor is számos egzotikus állatot tartottunk. Apukám pedig megmutatta nekem, hogyan működik például a kézzel nevelés, hogyan érjem el azt, hogy szelíd legyen. Azért is szeretem őket különösen, mert nagyon színesek, tényleg nincs még egy ilyen állat. 6 papagájunk van, akik beszélnek is, nagyon jó érzés például az, amikor bemegyek hozzájuk és rám köszönnek – mesélte.

A színes és hangos kavalkád tehát nem először és bízunk benne, hogy nem is utoljára látogatta meg Orosházát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.