- hirdetés -

A 2011-es év első képviselő-testületi ülése nem volt mentes az éles szóváltásoktól. Elfogadták a 2011-es költségvetést de sokat vitáztak rajta. Élőben közvetítettük.

Összefoglaltuk azt, hogy milyen témák voltak, ide kattintva olvasható.

Klikkelj a témára és oda ugrik az oldal
Kodolányi főiskola Szociális központ Közfoglalkoztatás
Lakókörnyezet rendbentartása Házasságkötés Telekértékesítés Vasúti átjáró Gyopároson Városházi álláshelyek megszüntetése Költségvetés 2011 Helyi média Geotermikus energia Bejelentések, kérdések Tűzoltóparancsnok

Szép pénteket kívánunk mindenkinek, megkezdjük az online tudósítást. Az ülést élőben nézhetitek jobb fent az OVTV logóra kattintva, valamint a városi televízióban is közvetítjük a történéseket.

Ezzel véget ért az ülés nyilvános része, köszönjük a figyelmet.

15:00

Tűzoltóparancsnok

A zárt ülés is véget ért. Dancsó József polgármester bejelentette, hogy február15-től határozatlan ideig Süli Zsolt századost nevezte ki a testület a városi tűzoltó parancsnoki posztra.

13:44

Bejelentések, kérdések

Fetser János elmondta, a megyei önkormányzat 10 milliós pályázatot írt ki, ebből a Mezgé kimaradt, a megyei bizottság vizsgálatot rendelt el, és erről egy korábbi ülésen kérdezte is Zalai Mihályt, ám választ eddig nem kapott. Elmondta, hogy a megyei bizottság vizsgálata megállapította, hiba történt, kimaradt az iskola, az egyik vezetőt megbüntették, ám az iskola nem kapott pénzt. Jelezte, hogy hasonló pályázat ezután is lesz és nem marad ki belőle az orosházi iskola.

Kérdése is volt Fetsernek: – Meglepett a korábbi sajtónyilatkozata és kérdem: kíván-e átadni intézményt a megyének működtetésre vagy tulajdonba?

Dancsó József elmondta, erre a máricusi testületi ülésen tudunk választ adni, mert ekkor jár le az önkormányzati ciklus első hat hónapja, amikor erről döntést hozhat.
– Nem titok, az ügyvitei iskoláról lehet szó, melynek pár év alatt nagy növekedése lett az önkormányzati támogatási igényében, a gyereklétszám csökkent. Ezen tehát el kell gondolkodni. A Harruckern megyei önkormányzati támogatás nélkül doglozik és jelentős fejlesztéseket hajtott végre és további fejlesztéseket is terveznek.

A harmadik kérdést is Fetser János tette fel: – Ön levelet kapott az egyháztól és azt gondolja, felhatalmazást kapott arra, hogy tárgyaljon az iskolák átadásáról. Szeretnénk látni a levelet és azt kérdezem, hogy milyen politikai indíttatásból adná át, mert ebben mi politikai szándékot látunk.

Dancsó József reagált a kérdésre: – Senkinek semmilyen politikai szándéka nincs az átadásra, ön csinál mindenből politikát. Csak jelzem, hogy az ön korábbi frakciótársa, a battonyai MSZP-s Karsai József is tárgyal az egyházakkal arról, hogy átad iskolát az egyháznak. A megkeresés megtörtént, tájékoztattam önöket is, a nyilvánosságot is, elmondtam az indokokat. Jogom van ezeket a tárgyalásokat lefolytatni, és ezek eredményéről majd tájékoztatom önöket és azt a testület majd megvitatja.

13:22

Geotermikus energia

A 18. pontnál tartunk. Bogdánffy Csaba aggályait fogalmazta meg a visszasajtoló kutakkal kapcsolatban. – Az Árpád-kertbe tervezett kúttal nem értek egyet, felfordulás, kényelmetlenség várható. Elég ha megnézzük a most készülő szentetornyai kútfúrást, hatalmas felfordulás van. Szerintem máshova kellene tenni ezt a kutat, például a piactérre.

Bagi László osztályvezető válaszol a kérdésekre

Bagi László osztályvezető elmondta, geológiai felmérés alapján határozták meg a visszasajtoló kutak helyét, más helyen nem lehetséges. Az visszasajtoló kutak a föld alatt lesznek. Hozzátette, szűk hét év alatt megtérül.

Burka László (MSZP) szerint ne külső cégek határozzák meg, hogy mit hova lehet tenni, kérjenek alternatívákat, felelősebben kell dönteni. Fetser János azt mondta, egyetértenek az elképzeléssel, hiszen ezzel jól jár a város, az intézményeink, de úgy tűnik jól jár a kivitelező is. – Az előterjesztésből az tűnhet ki, hogy a kivitelező mondja meg hol alkalmas neki. Az Árpád-kert és a Táncsics gimnázium helyett bizonyára van alkalmasabb hely is.

Bagi lászló: – Én nem vagyok geologus, tehát nem tudom megmondani, hogy ezt a kutat mennyivel lehet arrébb helyezni. Folyamatban lévő pályázatról van szó jó kondiciókkal. A testület döntött korábban arról, hogy ebben a formában adjuk be a pályázatot.

Zalai Mihály szerint biztos lesz kellemetlenség a környéken lakóknak, de nem látja az egész beruházáshoz képest ekkora problémának ezt a kutat, hisz különben is a föld alatt lesz. Fetser szerint ott a baj, hogy már a kinyerő kutat sem oda tervezték ahol most fúrják és 2 hét alatt módosították a helyszínt. Úgy véli, ha ott ez ment, akkor az Árpád-kert tekintetében is lehetne ilyet tenni, mert a belváros fog romokban állni. Ezért kérte, hogy ennek alapján módosítsanak.

Jámbor Nándor azt kérdezte, hogy a hőenergia elvezetésére szánt csöveket hol fogják lefektetni? Lesz-e ezért feltörve út? Bagi László úgy válaszolt, hogy valóban lesz útbontás, ám ezt egyszerre tervezik lefektetni a szennyvíz csatornáéval. Elhangzott, hogy jelenleg nem lehet változtatni a visszasajtoló kutak helyszínén, de ha a pályázat nyer, akkor erre elméletileg lesz lehetőség.

Dancsó József javasolta, hogy vizsgálják meg a lehetőséget, mennyiben lehet a visszasajtoló kutak helyét megváltoztatni. Ezzel egyetértetek és megszavazták az előterjesztést.

13:00

Helyi média

A 11-es pont a Média Kft. 2010-es elszámolásáról és a 2011-re kötendő közszolgáltatási megállapodásról szól. Zalai Mihály alpolgármester köszönetet mond Poór Csaba volt, és Irirmás László jelenlegi ügyvezető igazgatónak az elvégzett munkáért.
– Részletes beszámolót májusban nyújt be a cég. A támogatással való elszámolás a testület előtt van. Idén a Kft. szűkösebb keretekből, de remélem hatékonyan működik tovább.

Füvesi Sándor (MSZP): – A kft-vel évek óta nem vagyunk elégedettek és sokalljuk az erre fordított pénzt. Sok a 49 millió forint a saját maguk fényezésére. Évekkel ezelőtt is volt tévé és újság és nem került ennyibe. A színvonallal sok probléma van, főleg az Orosházi Életben. Egymást cáfoló cikkek sora jelenik meg, alapvető szakmai problémák vannak. Egy korábbi ülésen a 65 év feletti rászorult nyugdíjasok támogatására tett javaslatunkat önök leszavazták, ám ez nem volt benne az újságban. Persze az OrosCafé-n rajta volt, de az újság az, ami eljut minden háztartásba. Másik példa: egy perről szóló tudósítás kapcsán nem kérdeztek meg bennünket.

Ők mondják, mi közvetítjük (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Zalai szerint egy több órás testületi anyagból egy rövid szerkesztett anyagot kell összehozni, ezért nem fér bele minden.
– Ez egy szakma, nem kell nekünk ebbe beleszólni és ne hasonlítsuk össze a 2006 előtti idősazkot, mert jelenelg több órás szerkesztett adásról van szó, élő közvetítéseken követhetik figyelemmel az ön szakmaiatlan szavait, és ez egyértelműen jóval többe kerül. Nem hiteles amit mond Füvesi úr, mert 2006 előtt Fetser János személyesen cenzúrázta az újságot.

Dávid Zoltán szerint, az hogy az újságban egy témában két vélemény jelent meg, az nem szakmaiatlanság, hanem annak bizonyítéka, hogy cenzúra nélkül dolgoznak.

Fetser János kifogásolja Zalai Mihály stílusát, és Poór Csaba személyét is: – Nem véletlen, hogy dicséri a Fidesz médiását, aki a Fidesz központban tanulta a kommunikációt. Kérdem, mennyi pénzt vitt a városból bujtatott cégein keresztül? Az újság szerkesztője pedig, Gubucz Katalin arra jó, hogy meghúzza az újságot az önök szája íze szerint. Nem adunk erre 49 milliót. Ha úgy gondolja, hogy cenzúráztattam, állítsa ide azt, akiét kihúzattam. Annak idején én voltam a felelős kiadó, és feleltem mindenért. Az elmúlt négy évben volt cenzúrázva az újság.

Dancsó szerint a média feladata, hogy hitelesen tudósítson, ezzel Fetser János is egyetért. – Meg lehet nézni a korábbi Orosházi Élet lapjait, hogy mennyi lehetőséget kapott az ellenzék a testületi ülés kapcsán 2006 előtt. Miért nem orosházi szerkeszti az újságot? Nincs erre itteni szakember, miért kell Békéscsabáról hozni erre embert? – kérdezte Fetser.

Más vélemény nem volt, így 10 igennel (Fidesz) 1 tartózkodással (Jobbik) és 4 nemmel (MSZP) elfogadták az előterjesztést.

11:28

Költségvetés 2011

Egy módosító javaslatot tett a pénzügyi bizottság: a Stílus SZK 7,5 millió forintos támogatását átcsoportosítanák a sporttámogatások körébe.

Dancsó József ismertette a költségvetést

Dancsó József ismerteti a rendelet-tervezet készítésének folyamatát. – Lefolytattuk a szükséges egyeztetéseket, egyeztettünk az intézményvezetőkkel, érdekképviseleti szervekkel. Elismerték a város nehéz helyzetét, és értékelték a város erőfeszítéseit, egybehangzó igennel támogatták a tervezetet. A közoktatási intézményekben lévő szervezetek is tárgyalták, tudomásul vették, hogy egyes intézmények egyházi fenntartás alá kerülhetnek, erről szeretnének pontos tájékoztatást kapni. Az ügyviteli iskola jelezte, hogy évről-évre egyre kevesebb forrást kap, ezzel lehetetlenné válik az iskola működése.

Lövei Ferenc szerint stabil és takarékos a költségvetés, de hiányolja a Lázár Vilmos utca és a Lachner György utca szilárd útalappal való ellátását, mivel ezek járhatatlanok. Kérte, hogy erre valahogy találjanak forrást.

Fetser János ismerteti véleményét: – 2006-ban 11 milliárd forint volt a bevétel, most 8 milliárd. 2006-ban 9 milliárd volt a kiadás, most is annyi. Hogyan jutottunk oda, hogy már második évben működési célú hitelt kell felvenni? Érdemes a számokat elemezni, hogy 1 milliárddal több a hivatal főösszege 2006 óta – mondta, és a baloldalhoz egyáltalán nem köthető két ember nyilatkozatát idézi: Sólyom László “ a lejtőn nincs megállás” Csaba lászló “ a kormánynak nincs gazdaságpolitikája”
– Nem az orosházi embereké ez a költségvetés, nekik csak kárt okoz, feléli a jövőt és hosszú távon versenyhátrányba hozza a várost. Ez a költségvetés a Fidesz klientúra kiszolgálása – mondta el Fetser János kiemelve azt is, azonnal letelik a hozzászólási ideje. Dancsó Józsefnek intézi szavait: – Az elmúlt 4 évben ön volt a felelős a pénzügyi helyzetért, önnek köszönhető, hogy ilyen állapotba került a város. 1 milliárd forintos likvid hitel, működési hitel. A 66. oldalon olvasható, hogy ön 1,5 milliárdos kötvényt bocsátott ki korábban, mely után most 2,2 milliárdot kell visszafizetni, és 500 millió a kamata – zárta hozzászólását Fetser.

Elekes Lajos társadalmi alpolgármester is hozzászólt a témához. – Nem egyszerű a helyzet. A működési kiadások egyenlege olyan szintet ért el első ránézésére, ami hosszú távon nem finanszírozható. Azokat a kényszerű intézkedéseket, amik a költségtakarékosság erősítése, illetve a finanszírozhatóság irányába mutatnak meg kellett lépni. Az intézmények, önkormányzati és résztulajdonban lévő cégek biztosítását tartalmazza ez a költségvetés. A kiindulópont a gazdasági válság legyen, és a különböző forráskivonások legyen. A bevételi oldal ilyen alakulása tette szükségessé azokat a lépéseket, amiket tartalmaz a tervezte, hogy a működési hitel néhány éven belül minimalizálható legyen. A negatív tendencia, az olló nyílása meg tudott állni, és a működés biztosított. Három alpolgármester van egy helyett, azt mondták, ez nem takarékos. Mikor én elvállaltam ezt a posztot akkor megfogadtam, hogy a tiszteletdíjamat megpróbálom kompenzálni, illetve megpróbálok olyan hatással lenni a költségvetésre, ami az orosháziak érdekét szolgálja. Ide sorolom például, hogy a tárgyalások során a közvilágításért 20 millió forinttal kevesebbet kell fizetni. Azon leszek a jövőben is, hogy a gazdaság élékintése okán többlet bevétele legyen a városnak.

Csizmadia Ibolya: a beruházások tovább folytatódnak 2011-ben is

Csizmadia Ibolya szerint igenis az orosháziakat szolgálja a költségvetés: – Folytatódik például a panelprogram, aminek következtében több marad a lakosok pénztárcájában, elindul a szennyvízberuházás, és a T4-es kút, az új főtérnek ksözönhetően jobb lesz itt élni és ide sorolom a DAREH pályázatait. Nyár végén elkezdődhetnek a beruházások. Az új Széchenyi terv adta lehetőségeket figyeljük, egyszerűsödött a pályzati rendszer, így hamarabb megvalósulhatnak a beruházások.

Jámbor Nándor: – Szeretném, hogy beruházás legyen a városban, de ne érezzen a Fideszes vezetés kényszert a fejlesztésre, csak azért, mert az MSZP szerint nem fejlődik a város. Jó lenne a főtér, de nincs gazdaságélénkítő szerepe. Szerepet kell vállalni a gazdaságban, az országos szerepvállalás lehet a Széchenyi terv, de ebből pont kihagyják a mezőgazdaságban, acéliparban tevékenykedők, egyedül az építőipar pályázhat, ám ez hogyan oldja majd meg a problémákat? Termékek előállítására, értékesítésére van szükség, ebben a beindításában az önkormányzatnak is szerepet kell vállalnia, lendületbe kell hozni a helyi vállalkozókat. Ez nincs benne a költségvetésben, megint nem történt szemléletváltás, nem mutat jövőképet. Nem az infrastrukturális beruházások végleges elvetéséről beszélek. A geotermikus kút 2 milliárdos beruházása helyett például most kellene támogatni a vállalkozókat.

Füvesi Sándor szerint a panelprogramot ne soroljuk a fejlesztések közé, mert az az előző kormány előtt kezdödött el.
– A DAREH projektet szinte kulcskészen adta át a szocialista vezetés, a fürdőfejlesztésnél önök 750 millió forintról lemondtak, iskolákat vontak össze, tagozatokat szünetettek meg, átadták a Mezgét és most bejelentették, hogy egyházi fenntartás alá kerülhetnek iskolák. Takarékosabb költségvetésre sarkalltunk, de, önök mindig a kormányra mutogattak, a Bajnai-kormányra, melynek válság intézkedéseket kellett tenni, önök kormányra kerültek áprilisban, mindenki várta, hogy visszakerül a korábban a válság miatt elvont forrás, de nem ez történt, sőt. Önök egy rossz SZJA-val a szegényeket büntetik, a gazdagokat jutalmazzák. Ha nem lenne államilag finanszírozott bérkompenzáció a közszférában, akkor mégis csökkenének a fizetések? Igaz lenne a kiritika? De sokan nem a közszférában dolgoznak – mondta.

Dávid Zoltán módosító indítványt nyújtott be: kérte, hogy az OKSC támogatását 2 millióról, 2,5 millió forintra emeljék.

Bogdánffy Csaba (MSZP) nem kíván foglalkozni a sarokszámokkal, de a könyvvizsgálói jelentés összegzésében megállapították, hogy több tervszám kockázatos lehet, ami kihathat a költsgévetés alakulására.
– A költségvetésben biztosítható normatívák nem növekedtek, még az infláció mértékével sem. Az oktatás terén 4,5 milliárd forinttal kevesebb a közoktatás támogatása az ország költségvetésében. Féltem az intézményeinket. Érdeklődtem és a kollégák elmondása szerint, feszesek a számok. Nem látom, hogy a pedagógiai értékeket változatlanul meg tudják valósítani, hiszen már így is megszorító intézkedéseket kellett tenni az iskolákban. Kezd piaci alapú lenni az oktatás, szolgáltatást kap a szülő, ha fizet érte.

Németh Bélának ez a 21. költségvetése. Elmondja, komoly munka, és készítői felelősségteljesen rakják össze, minden információ a birtokukban van. – Az ellenzék mindig próbálkozik, ez természetes, hiszen a felelősség nem rajtuk van. Amikor fordult a kocka, felcserélődtek a szerepek is. Most természetesen nekünk kell megvédeni, amit összeraktunk, vállalom ennek felelősségét. Ez a tervezet a lehetőségekhez mérten megpróbálja az elmúlt 20 év értékeit megőrizni: oktatási intézmények működtetése, nem kötelező feladatok támogatása (sport, kultúra). A tervezet megtalálta az arányokat, benne van a fejlesztés is, működtetés is, sporttámogatás is.

Lövei Ferenc szerint nincs beruházási kényszer. Jámbor Nándor szavaira reagálva kérte az osztályvezetőt, hogy mondja el, a geotermikus beruházással mennyi költséget csökkent a város nagyon rövid idő alatt. Úgy vélte, hogy a főtér beruházása is élénkíti a helyi gazdaságot.

Fetser János megjegyzi, kevés az idő a felszólaláshoz, de sorolja észrevételeit: – Nem fizetik ki a vállalkozóknak az elvégzett munkát, a DAREH Fideszes káder-temető ahol osztogatnak. Az osztogatás amit csinálnak nem fog menni, ha fejleszteni is akarnak, átgondolatlan színjáték az egész. Van a költségvetésben 3-400 millió forint, amit oda lehetne adni az intézményeknek.

Jámbor szerint is van forrás, amit lehetne másra fordítani. – Például a főtér önerejét munkahelyekre kellene fordítani. Maga a rendszer rossz, az uniós infrastrukturális pályázatok helyett munkahelytermetés kell, így csak másodhegedűsök leszünk. Ezen változtatni kell, a kormányzás az önök kezében van.

Szavaz a baloldal (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Dancsó József szerint tévinformációk vannak: – Fetser képviselő úr, ha nem vették volna el önök a normatívát, akkor most plusszos lenne a költségvetésünk. Milyen működési hitelről beszél? Nincs ilyen. Jámbor képviselő úr: geotermikus energia nem 2, hanem 1 milliárd forintba kerül. Említette, hogy vállalkozzon a város. Mit termeljünk, mit tudunk eladni, milyen hálózat kell ehhez? Azt mondják, nem vagyunk versenyképesek: ha nem lennénk azok, akkor a főiskola nem fejlesztett volna Orosházán. Emellett számos olyan tárgyalásunk van még, amely munkahelyteremtést jelenthet a jövőben. Az, hogyan alakul a bevételi főösszeg és kiadás semmit nem jelent. Nincs benne például annak a Mezgének a költsége, ami 2006-ban szerepelt, hiszen már nem mi vagyunk a fenntartók, és még sorolhatnám. A főösszeg legfeljebb támpont, a nyereséges gazdálkodás a lényeg. Szóba került a fürdő, hogy lemondtunk a 700 milliós támogatásról. Önök ezt egyszer támogatják, majd elvetik. A kötvénykibocsátásról: a svájci frank árfolyama változó, olyan számokról beszél, amik napról-napra változnak. Az, hogyan alakul majd az árfolyam 2012 végén, amikor először kell elkezdeni törleszteni a kötvénykibocsátást senki nem tudja. De én remélem, hogy a frank árfolyama addig sokkal jobb lesz – hangoztatta Dancsó.

Az egyházi fenntartás tervéről a polgármester elmondta, kellő komolyságúak a megkeresések, Battonya, Mezőhegyes, Pusztaföldvár is ezen gondolkodik a környéken.
– Lehet ez jó irány, de tárgyalások kellenek. Az okok elősorban költségvetésiek. Ha meg tudunk egyezni, akkor jobb helyzetbe kerülünk. Jelenleg 1740 egy tanuló jár a több mint 2700 férőhelyes általános iskolai intézmény rendszerbe. Látni kell, hogy a csökkenő születésszám gondot okoz. Takarékos, szigorú intézkedéseket kell hozni, időben lépni kell, mert így tudjuk biztosítani a fejlődést, megőrizni értékeinket. Bízom benne, hogy a baloldal is föl tud ehhez zárkózni.

Csizmadia Ibolya Jámbornak elmondja, az új Széchenyi tervben még nem tudott a város részt venni. A már elindított pályázatokat visszavonni nem érdemes a belefeketett pénz, energia miatt sem. A fürdő éves szinten 40 millió forintot takaríthat majd meg a geotermikus pályázatnak köszönhetően.

Zalai szerint Fetser nevesítse azt a kijelentését, hogy a költségvetés nem az orosháziak, hanem a Fidesz-klientúra támogatását szolgálta. – E kijelentés szerint ugyanis ön szerint mindenki Fideszes? A sporttámogatások tarthatatlanságáról beszélt, álljon ki és mondja el, hogy melyik sportszervezetet ne támogassuk. A Dél-Alföldön Orosházán egyedülálló a sport támogatás, szeretnénk, hogy mindenki sportolni tudjon, és a sporttal erősítse orosházi identitását. A központi költségvetésből származó bevételek egyébként igenis növekednek (85. oldal). 4 millió megtakarítást jelent, hogy kevesebb képviselő van, hogy 40 helyett 19 bizottsági tag van.

Füvesi Sándor: – Mondjunk neveket? Beszéljünk megint Pásztor Imrékről, Poór Csabákról? Ezeket már elmondtuk. Az egyházi normatíva ha több, akkor változtassuk meg, legyen annyi, mint az állami és megszűnik ez a gond. Pusztaföldvárral egyszinten emlegetjük Orosházát az oktatási témában? Ez már a vicc kategória. 364 millió forint működési célú hitel szerepel a költségvetésben, akkor ez mi, ha nincs ilyen hitel?

Elekes Lajos kiemeli: a cél az volt, hogy stabilan működtetni lehessen a várost. – A sport, a fürdő és az intézmények támogatása az orosháziak érdekeit szolgálja és olyan potenciálok vannak benne, amit érdemes kihasználni. Például a sporttámogatás a gazdasági cégek számára jó és fontos, a geotermikus energia hasznosítása jelentős eredményekkel szolgál. Gazdaságpolitikai koncepció kidolgozása folyamatban van, hamarosan elkészül.

Zalai Mihály: a költségvetés takarékos és jól megtervezett

Zalai Mihály alpolgármester Bozsár Lajos volt MSZP-s képviselő bizottsági hozzászólását idézi: “Komoly, kemény munka van benne”.

Bogdánffy Csaba szerint “ügyes” a hozzászólási rendszer, mert a 7 perc kihasználása után nincs mód reagálni a személyt érő támadásokra. Németh Bélától azt kérdi a kévpiselő, hogy mégis mit várnak az ellenzéktől, nekik az a dolguk, hogy elmondják a kritikai észrevételeket. – Nem mondtuk, hogy a mostani költségvetésben nincs munka. Egyébként ha teszünk javaslatot, azt mondják, hogy tönkreteszünk, lemondunk, depressziósak vagyunk, ha nem teszünk, akkor pedig azt kapjuk meg, hogy miért nem akarunk jobbítani. De ezt már megszoktuk.

A vita lezárásaként Dancsó összegzett: – Büszkék lehetünk arra, hogy intézményeinket jobb kondíciókkal (53 millióval több) tudjuk elindítani, mint tavaly. Más kérdés, hogy mindig keresni kell az új lehetőségeket. Ezeket pedig ésszerűen ki kell használni – mondta, megköszönve egyben a jelenlévő nyugdíjas egyesület és egyéb civil szervezetek közreműködését, törekvéseit. A továbblépés lehetőségeként az állami támogatás kihasználását nevezte meg.
– Tavaly is volt működési célú hitel beállítva a költségvetésben, de egy fillért nem vettünk fel belőle és most sem szeretnénk. Folyószámlahitele mindig is volt a városnak, van most is. Állami és kiegészítő normatíva van, egyházi nincs, statisztikai átlagot vonnak, így számolják ki. A folyamatos javuláson dolgozunk, a lakók által megfogalmazott igényeket megpróbáljuk megvalósítani – zárta a költségvetés vitáját a városvezető.

Végezetül a könyvvizsgáló fogalmazott meg néhány gondolatot. – A tervszámok megalapozottsága és kockázatossága kérdéskör kapcsán tudni kell, hogy elemző, megalapozott munkával készült el. Minden terv, így ez is becsléseken alapul, tartalmaz kockázatot. A bevételek olyanok, amiknek beszedése nagy valószínűséggel meg fog történni. Az értékelés és a számszaki adatok összhangban vannak. Javult az önkormányzat költségvetése, mert a hiány összege az előző évhez képest alacsonyabb, ez nem jelenti azt, hogy nincs probléma, van például működési hiány. Reálisan tartalmazza az anyag, hogy ennek kezelése megindult, és azt is, hogy ez a következő időszaknak is feladata. A költségvetési tervezetet rendeltalkotásra alkalmasnak tartom.

Két módosító indítványról szavaztak. A Stílus Orosháza SZK 7,5 milliós támogatása többségi döntéssel a sportlaapba került. Az OKSC támogatását 500 ezer forinttal megemelték, így 2,5 millió lett. Mindkét javaslatot 11 igen és 4 tartózkodás mellett fogadták el.

A 2011-es költségvetés zárószavazásán a 10 Fideszes képviselő igennel, a 4 MSZP-s és a Jobbikos képviselő nemmel szavazott. Így minősített többséggel elfogadták a költségvetést.

11:14

Városházi álláshelyek megszüntetése

A városházi álláshelyek megszüntetése a következő téma (15. pont)

Hegedűsné, Dr. Hegedűs Mária címzetes főjegyző egy módosítással él. Nem 19, hanem 20 fő álláshely megszüntetéséről van szó, így 143-ról 123-ra csökken a városházi dolgozók száma.

Fetser János: miért kell elbocsátani 20 embert?

Fetser János szót kért: – Az elmúlt években többször szóvá tettük, hogy felduzzadt a hivatal létszáma. Polgármester úr többször elmondta, a takarékosságot magunkon kezdjük, de ezt úgy értette, hogy a közalkalmazottakon kezdte. Takarékoskodni lehetett volna a 3 alpolgármesteren, a tanácsadókon. Megalázott helyzetbe hozták a “közszolgákat” hiszen elfogadtak egy olyan törvényt, hogy indoklás nélkül elbocsáthatók a közszféra dolgozói. Folyamatosan a munkahely teremtésről van szó, de az intézmények esetében 5%-os leépítést javasolnak egy későbbi napirendben. Felszorozva ezt 3-al (utalva az ön korábbi hozzászólására), ennyi embert érint ez negatívan. Mélyen nem értek egyet ezzel az előterjesztéssel, nem tudom elfogadni. Szeretném az előterjesztőt megkérdezni, hogy amikor hosszasan indokolta, miért kellett 143 fő a hivatalba, akkor most hosszasan indokolja, hogyan tudja kevesebb fővel ellátni a feladatot. Mert vagy az egyik, vagy a másik nem igaz. Figyelni fogjuk, hogy kik hagyják el a hivatal kapuját és kik maradnak, mert ez nem más, mint politikai tisztogatás.

Zalai Mihály szerint az előző, 14-es előterjesztés a magyarázat arra, hogyan lehetséges ugyanaz a feladatrendszer elvégzése kevesebb munkatárssal. – Súlyos vádat fogalmazott meg képviselő úr és erről kérdezem a jegyző asszonyt: a hivatal vezetésével szemben érvényesített-e valaki politikai szempontokat?

A jegyzőasszony válaszol: – Nincsenek politikai szempontok, csak szakmaiak, ezt kijelenthetem.

Dancsó józsef elmondta, nem tud megalázott, politikai érdekek alá rendelt közalkalmazottaktól. – Minél több érdemi munkavégzés történjen, minél kevesebb felső vezetés legyen és mindig az adott feladatokhoz igazodjon a létszám. Ez a lényeg. A feladatok ellátását a jegyző asszony vezetésével el tudja látni a hivatal, egy új szervezettel talán még hatékonyabban.

A jegyző válaszolt Fetser kérdésére. – A feladatok mennyisége nem változott számottevően, egy új struktúrával elképzelhető, predesztinálható, hogy el lehet látni kevesebb fővel is a feladatokat. A munkaidőt teljes egészsében érdemi munkára kell fordítani a maradék létszámnak.

A többség elfogadta a napirendet.

11:12

Szünet után a polgármesteri hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatának módosításával, a hivatal szervezetének átalakításával (14-es pont) folytatódik a tanácskozás. 9 igen, 4 nem és 1 tartózkodás mellett vita nélkül megszavazták az előterjesztést.

10:46

A Magyar Állam részére terület átadásról szól a 13. pont. Névszerinti szavazással elfogadták az előterjesztést.

10:37

Vasúti átjáró Gyopároson

A Barátság és a Fasor utca közötti gyalogátkelőhely megtervezéshez pályázati önrész kell, erről szól a 12-es pont. A tervek közlekedési szakember bevonásával készültek, a gyalogosvédelem szempontjából labirintus korlát is épül. Fetser Jánost az érdekli, hány ajánlatot kértek, hogy a tervezés ilyen sokba került? Bagi László a városfejlesztési osztálytól elmondta, a Nemzeti Infrastruktúra Zrt. folytatja le a közbeszereztetést.

Tervtanulmány közben

– A tervezési költség valóban magas, egy szakértőtől kértünk ajánlatot, a tervet nem ő készíti. Fetser János szerint a pályázat elfogadható, de az, hogy csak egy ajánlatot kértek, nem, javasolja, kérjenek még ajánlatot.

Dancsó József egyetért azzal, hogy kérjenek be még két tervezési ajánlatot. Bagi László elmondta, a pályázatot beadták, hétfőn postázni kell a pályázathoz a testület mostani döntését. Kiemeli, hogy az előterjesztésben szereplő összeg becsült összeg.

Jámbor Nándor nem érti, milyen rajz van az előterjesztésben, hiszen a tervező sincs meg, a terv sincs meg.
– Ha 4 millióba kerül a tervezési díj, akkor a kivitelezés 40 millió lesz majd. Ennek realitása nincs. Kérem, hogy az előírásoknak megfelelően, de a minimumra törekedjünk, hogy minél olcsóbb legyen.

Bagi elmondja, tanulmánytervről van szó, kötelezően előírt szabvány szerint átgondolt ez a tervezet. A kivitelezés központi kérdés, nem terheli az önkormányzatot, a tervezési díj saját ereje terheli majd az önkormányzatot.

15 igennel elfogadták.

10:33

A 11. pontnál tartunk. Németh Béla elmondja, régóta húzódik ez az ügy.

– Rendezett tulajdonviszonyok alakulnak ki az előterjesztés elfogadása után, és az érintett személy a gépeit saját földjén tudja mozgatni és nem kell a közforgalomba kimenni. Most jutottunk el a rendezéshez, mert ehhez kellett a Középdűlő építése és a kisajátítások.

Név szerinti szavazáskor egy tartózkodás mellett elfogadták.

10:20

Telekértékesítés

A 10. pont önkormányzati ingatlan értékesítést takar. Ezzel Jámbor Nándor nem ért egyet, szerinte nem kellene eladni az önkormányzati vagyont, ráadásul nem is képvisel nagyobb értéket. Elképzelése szerint, ha jelentkezne rászoruló család, aki vállalná, hogy termelne ezen a földterületen, oda lehetne adni. Németh Béla szerint érezhető a jó szándék Jámbor hozzászólásán, de szerinte nincs olyan, aki megművelné ezeket a földeket, mert az emberek saját kertjüket sem művelik meg.
– Örülnünk kell, ha ezeket valaki megveszi, mert évek óta csak a város kiadásait növeli. Hiú ábrándokat ne kergessen képviselőtársam, ezen a világon már túl vagyunk. Ez nem csak orosházi jelenség. Nincsenek rendben a kertek, elhagyatottak a házak – mondta Németh Béla.

Bagi László, a városfejlesztési osztály vezetője elmondja, Újosztáson mintegy 12 önkormányzati ingatlan van.
– Rendszeresen meghirdetjük művelésre ezeket a területeket, de nem volt rá érdeklődés. Nyári időszakban a parlagfű mentesítésre sokat fordítunk. Most van érdeklődés a vásárlásra és úgy véljük, az értékesítés kedvező hasznosítási forma.

Jámbor ugyan javarészt egyetért Németh szavaival, de szerinte ezen nem kellene túllépni. – Ha nincs, aki dolgozzon az egyre szélesedő rászorulók körében, akkor ennek a társadalomnak vége van. A lecsúszó középréteg körében még lehet olyan, aki ezt vállalná. Kitekintve a jövőre, a földterületek értéke dinamikusan fog növekedni, ezért nem kellene szabadulni ezektől.

Füvesi képviselő Németh Béla szavaiba kapaszkodva kiemeli, ne fogalmazzunk általánosságban, vannak, akik megművelik a kertjüket. Németh szerint viszont Füvesi mindenből annyit hall meg, ami neki kell és így kommunikál. Zalai alpolgármester szerint mindössze arról van szó, hogy néhány zártkertet, ami eddig csak költséget okozott a városnak, eladják.

Név szerinti szavazáson 14 igen (Fidesz, MSZP) és 1 nem (JOBBIK) mellett elfogadták.

10:19

Egyöntetűen elfogadták a 8-as pontot, amelyben Orosz László pedagógust bízták meg egy esélyegyenlőségi program menedzseri feladataival. Elfogadták a 9-es pontot is, vagyis a Tempus közlapítvány felhívásán részt vesz a város.

10:17

Házasságkötés

Az 5-os pontban módosítják az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló rendeletet: 11 igen és 4 tartózkodás mellett megszavazták. Orosháza város jelképeiről szóló rendelet módosításánál tartunk (6. pont), vita nélkül 13 igen és 2 tartózkodás mellett elfogadták.

A házasságkötés tarifái következnek (7. pont).

Zalai Mihály szerint ez a módosítás lehetőséget ad arra, hogy a házasodó párok egy ceremónia keretében kössenek házasságot, ne kelljen ingázni a templom, vagy külső helyszín és a házasságkötő terem között. 12 igen, 3 tartózkodás mellett megszavazták.

09:55

Lakókörnyezet rendbentartása

A 4-es pont a bérpótló juttatás feltételeit taglalja.

Füvesi Sándor szerint a szociális törvény módosítása lehetővé teszi a lakókörnyezet rendben tartásának előírását, de ez nem kötelező.
– Ezzel nincs gond, ahogyan teszik, azzal van. Önök jobboldaliak mindig büntetni akarnak, mindent  előírni, míg a baloldal segíteni szeretne. Olyan dolgokat akarnak tenni, amit nagyon nehéz jogszabályi keretek között tartani, ellenőrizni. Veszélyes a terület, ebből sok gond lehet. Kérem, hogy ezt gondolják át, fussunk neki még egyszer, ne ebben a formában fogadjuk el. Ez egy nehezen tartható rendelet, ki dönti el, hogy mi számít rendezettnek? Esetleg majd emberek jelentgetik fel egymást, hogy a másik ne jusson juttatáshoz. Ezért a filozófiáért nem tudom támogatni az előterjesztést.

Lövei Ferenc (Fidesz) másként látja: – Örvendetes, hogy feltételekhez kötik a támogatást. Minimum elvárható dolgokat kérünk a támogatás fejében.

Jámbor Nándor szerint elvárható, hogy mindenki tartsa rendben a saját portáját

Jámbor Nándor (Jobbik) üdvözli az előterjesztést és szerinte ezt hamarabb meg kellett volna tenni.
– El kell menni Gyökeresbe, meg kell nézni, hogy le lettek pusztítva az önkormányzati lakások. Szomorú, hogy az önkormányzatnak kell rászorítani az embereket, hogy saját környezetüket igenis tartsák tisztán. Sok esetben számos gyerek nevelkedik ilyen helyeken, milyen példát látnak? Kérem az önkormányzatot, hogy nemre, fajra tekintet nélkül tartassa be a rendeletet.

Fetser János (MSZP) szerint egyértelmű a filozófia, hatósági eszközökkel igyekszik rendet tenni, vagy épp még lehetetlenebb helyzetet teremteni a városvezetés.
– Jogos az igény, a kérdés csak az, hogy ezt milyen eszközzel kell tenni. Megint a leghátrányosabb helyzetben lévőket hozzák ezzel még nehezebb helyzetbe. Kezdje az önkormányzat saját magán a rendteremtést: a legutóbbi testületi ülés utáni napon ment tönkre a Kodolányi előtti buszváró, azóta is úgy van, veszélyes. Az egész Horthy-rendszeri filozófia, hogy hatósági eszközökkel akarnak rendet tenni. Így nem értek vele egyet.

Zalai Mihály kikéri Füvesi általánosítását, hogy a jobboldal büntet, a baoldal segít. – Ez a gondolkodás sem a jobb-, sem a baloldalra nem jellemző, legfeljebb önre. Sokan keresnek fel, hogy a szomszéd nem gondozza a kertet, a szél áthozza a szemetet, büdös van. Mindenkinek megvan a maga feladata, mindenkinek a saját portáját kell először rendbe tenni és a saját portája előtt kell először seperni. Mindenhol vannak olyan területek ahol rendet kell tartani. Most a belvíz kapcsán kiderült, hogy a ki nem tisztított átereszek milyen nagy gondokat okozott. Ha nem végzik el az állampolgárok a saját portájukon a munkát, akkor nekünk ezt valamilyen módon el kell érni. Ha felismerhető a lakókörnyezet gondozása, akkor ebből senkinek nem lesz bántódása, de ez mindannyiunk érdeke.

Füvesi szerint kifordították a szavait, nem bántani akart a jobb és baloldal közötti filozófiai különbség megfogalmazásával, de fenntartja a véleményét.

Dancsó szerint vagy rend van, vagy nincs, ez nem filozófiai kérdés. – Azt mondják nem támogatják az előterjesztést, mert más eszközökkel kell elérni, hogy rend legyen, azonban javaslatot nem tettek, egyetlen más eszközt nem említettek. Nem filozofálni kell, hanem megfogni a kapát, kaszát. Sokan megkeresnek, hogy rendetlenség van, kosz van, és csináljunk valamit. Most megtettük a hatósági lépéseket. A belvíz helyzetünk egyik oka, hogy az átereszek nincsenek rendben, ennek gondozása nem a hivatal dolga, hanem azé, aki előtt elmegy az árok. Hogy ne legyen parlagfüves, szemetes egy porta, ezt meg kell lépni. A buszváró kapcsán igaza van Fetser képviselő úrnak, én is kifogásoltam ezt és többször megtettük a lépést a Volán felé, hogy oldják ezt meg. Most újabb muníciót kaptam ehhez és még határozottabban jelzem a Volán vezetősége felé, hogy állítsák helyre a buszvárót.

A polgármester szavazásra bocsátja a határozati javaslatot: 11 igen (Fidesz, Jobbik), 4 tartózkodás (MSZP) mellett elfogadták.

09:26

Közfoglalkoztatás

A közfoglalkoztatási tervet taglaló 3-as pontnál vagyunk. Németh Béla (Fidesz) kiemeli, sikertörténet volt a tavalyi közfoglalkoztatás.

Németh Béla: Orosháza jól használta ki a közmunkaprogramot

– Sajnálom, hogy ez idén már nem lesz ilyen mértékű. Orosházán számos felújítást, karbantartást elvégeztünk, ami saját forrásból talán megvalósíthatatlan lett volna. Más önkormányzatok nem ezt az utat választották, hanem valamiféle termelést próbáltak megvalósítani. Ez nem feltételen kifizetődő. Ezek voltak többségben, biztos vagyok benne, hogy emiatt változtatott a kormány a közfoglalkoztatás rendszerén. 668 embernek megadatott a lehetőség, hogy teljes foglalkoztatásban dolgozzon – mondta Németh Béla, akinek felszólalása közben derültséget okozott, hogy az időmérő óra nem indult el.

Füvesi Sándor – akinek az órája elindult – megköszönte Németh Bélának, hogy dicsérő szavakkal illette az MSZP kormány által indított programot, aminek filozófiája, hogy segély helyett pénzt és munkát kapjanak az emberek.
– A 28.500 forintos RÁT-ra jogosultak a közfoglalkoztatásban 73.500 Ft-ot kerestek (8 általános esetében). Ez egy sikeres program volt, sokan jutottak munkához az „Út a munkához” program keretében. Az idei év tekintetében nem lehetünk boldogok, mert egy sikeres, jól működő programot nem jó irányba változtatott meg a Fidesz kormány és 64 milliárdra lecsökkentették a forrást, a 8 órás munkaidőt 4-re csökkentették, illetve lehet 8 órában is dolgozni, de akkor már a támogatás lecsökken. Igaz, hogy az előző program a szocialista kormányhoz kapcsolódik, de miért nem tudnak ugyanannyi forrást biztosítani Dancsó képviselő a parlamentben miért szavazta le a több forrást? Önökkel van a kormány, de azokkal, akik közcélúak voltak, nincs.

Németh Béla újra szót kérve azt hangsúlyozza, nem az ország, hanem Orosháza esetében beszélt sikertörténetről, mert eddig megoldatlan feladatokat végeztek el a program keretében. Erre reagálva Jámbor elismeri a tényeket, de mint fogalmazott, jobb lenne egy olyan városban élni, ahol nincs erre szükség.
– Az, hogy megcsinálták a Táncsics gimnázium udvarát jó, de nem változtat azon a tényen, hogy naponta négyszer túrják át a kukákat a házak előtt az emberek. És ne általánosítsunk, igenis vannak olyan települések, ahol akár a termeléssel jól kihasználták a közmunkaprogramot.

Zalai Mihály arról beszél, hogy a RÁT-osok 40 százalékához jutott csak el a program, a többiek „otthon ültek és várták a RÁT-ot”, ezért alakította át a kormány programot. Szerinte egy tökéletlen programot Orosháza a lehető legtökéletesebben használt ki.

Füvesi Sándor: – Az, hogy önök felezték a forrást, azt jelenti, hogy még ennyien sem vesznek részt a programban, illetve a 4 órás foglalkoztatást részesítik majd előnyben. Erről nagy vita volt a Parlamentben, sok szakember bírálta. Persze lehetett volna javítani még a programon, de önök nem ezt tették: kevesebb pénzből, kevesebb embert fognak foglalkoztatni.

Dancsó József polgármester válaszolt a felvetésekre.
– Olyan intézményeink, közterületeink újultak meg a közmunkaprogram keretében, ami sok esetben nem történhetett volna meg. Jámbor képviselő szavaiban van igazság, hogy akkor lenne siker, ha nem kellene a program, ezzel nem tudok vitatkozni. Ám ezt az előző 8 év politikája hozta. Hogy mennyi forrás van erre, arról már lehet vitatkozni. Erre a programra a Bajnai-kormány 50 milliárd forintot tervezett be a 2010-es költségvetésbe, de 120-130 milliárdot fordítottunk rá. Lehet-e egy éves programban termelési tevékenységet végezni? Volt, aki ezt megpróbálta. Az új kormány azzal szembesült, hogy az önök által vállalt hiánycéloknak meg kíván felelni, akkor úgy kell megoldani ezt a programot, hogy kevesebb pénzből többen dolgozhassanak és a munka világába is visszaintegráljuk őket. Kb. 1% az, aki részt vett a programban és vissza is tudott integrálódni a munka világába. Ezen a téren javítani kívánunk, hiszen az eddig kizárt piaci szereplők is élhetnek a foglalkoztatással. Talán szűkösebben, de egy új filozófiájú programmal nagyobb lehetőséget kapnak az emberek – mondta a polgármester

Az előterjesztést 15 igennel elfogadták.

09:13

Szociális központ

A napirendeket egyöntetűen megszavazták. Az Egyesített Szociális Központ beszámolója az első pont. Füvesi Sándor (MSZP) kér szót.

Füvesi szerint nincs elég fejlesztés a szociális területen

– Az intézményvezető asszony a beszámolóban többször kiemeli az épületek állapotát, és arra hivatkozik, hogy a gazdaságos működtetés érdekében elengedhetetlen a felújítás. Ezek komoly szavak, szeretném megerősíteni, hogy ez fontos és ebben az ügyben lépni kellene, ahogy korábban ez a folyamat elindult, de az elmúlt években megakadt. A bölcsődét is megemlítik és ha már itt tartunk, az ellenőrzések kapcsán azt írják, hogy a bölcsődében elhatároló kerítés szükséges a kullancsos bokrok esetében, illetve a gazdasági épületek korszerűsítését is meg kell oldani, de erre forrás nincs. Ezt meg kellene oldani és kérdezem, hogy mi a helyzet az elhatároló kerítéssel.

Dávid Zoltán (Fidesz) válaszol:
– Nem voltak pályázati lehetőségek az intézmények esetében. Amiket elmondott, jogosak, ezek már régóta jelen vannak, és fokozatosan próbálja rendezni az intézmény. A város egyik legfontosabb feladata a teljes szociális ellátó rendszer működtetése. Átszervezésen ment keresztül az ESZK, számos jó hírről tudunk beszámolni, de természetesen a hiányosságokkal is komolyan kell foglalkozni, akkor is, ha ezzel kapcsolatban nem érkezett az önkormányzathoz észrevétel, kifogás, sőt, pozitív visszajelzéseket kapunk az ESZK munkatársairól, működéséről.

Csizmadia Ibolya (Fidesz) alpolgármester is hozzászólt a témához.
– Az intézmények felújítására valószínűleg az Új Széchenyi tervben lesz lehetőség. Konkrétumokat még nem tudok mondani, de amint lesz lehetőség, élni fogunk vele.

Dancsó József ezt kiegészíti azzal, hogy a szociális intézményhálózat rossz tárgyi feltételekkel működik, a régen épült ingatlanok esetében nem volt lehetőség a felújításra.
– Ezt rajtunk kéri számon Füvesi úr, pedig ez nem mostani keletű probléma. Nem volt megfelelő pályázati kiírás az elmúlt években. Soltsz Miklós államtitkár itt jártakor arra hívta fel a figyelmet, hogy 2011-ben nagy valószínűséggel lesznek szociális intézmények felújítására vonatkozó pályázati felhívások, figyeljük ezeket. Ami a bölcsődét érinti: amikor beadtuk a felújításra vonatkozó pályázatunkat, önök ezt nem támogatták, ezért ezt nem tudtuk megvalósítani. (Az MSZP oldaláról közbeszóltak, hogy hibás volt a pályázat, amire Dancsó azt felelte, rendben volt a pályázat.

A polgármester megszavaztatja elsőként a tavalyi évi beszámolót (1/a): 11 igen (Fidesz, Jobbik), 4 tartózkodás (MSZP) mellett elfogadják. Az ellenőrzések tapasztalatait összegző előterjesztést (1/b pont) szintén ilyen arányban fogadták el. A 2-es pontot, az ESZK alapító okiratának módosítását ugyanilyen arányban fogadta el a testület.

09:05

Kodolányi főiskola

Megkezdődött az ülés, valamennyi képviselő jelen van a tanácskozáson. Napirend előtti felszólalás keretében Zalai Mihály alpolgármester kér szót, hogy ismertesse, elindul a nappali képzés Orosházán a Kodolányi főiskolán.
– 1994 szeptemberében Gulyás Mihály polgármester köszöntőjével indult el a felsőfokú képzés, majd 2004-ben a Kodolányi iskola kezdte meg az oktatást. Sokáig vártunk, míg most elmondhatjuk, hogy megindul a nappali képzés. A kormányzattal végzett partneri együttműködés eredménye, hogy elsőként 110 tanuló kezdheti itt meg tanulmányait, ami idővel 300-ra bővül. Az oktatói kart elsősorban orosháziakkal kívánjuk feltölteni, tudományos műhelyként szolgálnak majd ezek a tanszékek. A tervek szerint műszaki képzéssel is gazdagodik majd a kínálat. Mindezek által erősödik Orosháza szerepe az oktatásban, és a munkahelyteremtésben is szerepe lesz. Ajánlom a diákok figyelmébe és kérem az orosháziakat hogy fogadják szeretettel a diákokat, akik nyáron gólyatábor keretében ismerkednek meg a várossal és az iskolával – mondta Zalai Mihály.

dr. Dancsó József polgármester szerint sok tanulsággal járt, mire ide eljutottak.
– Akkor, amikor mind a megyében, mind országosan szűkülnek a felsőoktatási lehetőségek, akkor ez most különösen nagy siker.

09:00

Gyülekeznek a képviselők a teremben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.