- hirdetés -

A hajléktalanszálló a tél kezdete óta folyamatosan telt házzal működik. Ezen a télen egy ember halt meg kihűlés miatt, viszont ő nem állt kapcsolatban a szállóval.Zord és hideg az idei tél. Már eddig is gyakran előfordult éjszakánként mínusz 10-15 fok, és sokszor nappal sem enyhült az időjárás. A hideg ellen menedéket adhat a fűtött lakás, de nem mindenki ilyen szerencsés. Vannak, akiknek nincs lakásuk és a hajléktalanszállón húzzák meg magukat, de akadnak olyanok, akik nem élnek ezzel a lehetőséggel és az utcán, búvóhelyeken töltik téli napjaikat is. És bár pontos adat nincs róla, de tény, egyre többen vannak, akik lakásaikban fáznak…

Orovecz Sándort, a Hajléktalanszálló vezetőjét a téli időszakról kérdeztük.

Az elmúlt napokban nagyon hideg volt éjszaka és nappal is. Nőtt vagy csökkent a szálló lakóinak száma?

A szálló a tél elejétől kezdve folyamatosan cserélődik lakókkal, de telt házzal működik. Az elmúlt napok hideg időjárása miatt hárman kérték felvételüket a szállóra, az ő kérelmüket még tudtuk fogadni.

Jelenleg mennyien tartózkodnak a szállón?

A nappali melegedőt 30-36 fő veszi igénybe (közel telt ház), az éjjeli menedékhelyen 25-27 fő tartózkodik (26 férőhelyes), az átmeneti szállón 12-en laknak (14 fő a befogadóképessége).

Az elmúlt évekhez képest többen vagy kevesebben vannak a szállón?

Mind a három ellátási egységünket mintegy 15 százalékkal többen veszik igénybe. Az átmeneti szállón hosszú évek óta nem üzemeltünk ekkora létszámmal.

Korábban az utcai szolgálat szakembereit elkísértük egyik körútjukon.

httpv://www.youtube.com/watch?v=G8y1Bo4AcHI

Az utcai szociális szolgálat munkatársainak sikerült rábeszélniük már hajléktalant, hogy inkább a szállót vegye igénybe az utca helyett?

Ezen a télen az utcai szolgálat során 3 hajléktalant sikerült meggyőzni arról, hogy vegyék igénybe a nappali melegedő szolgáltatásait.

Kellett már valakit kórházba vinni, mert a kihűlés fenyegette? Hunyt el ezen a télen hajléktalan a hideg miatt?

Szerencsére kihűlés miatt a szolgálatnak senkit nem kellett a kórházba vinni. A szállóval kapcsolatban álló hajléktalanok közül eddig még nem fagyott meg senki az utcán. Sajnos azonban tudomásunk van olyan lakhatással rendelkező – viszont a szállóval kapcsolatban nem álló – személyről, aki kihűlés miatt hunyt el ezen a télen.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.