- hirdetés -

A polgármester szerint 2011. a stabilitás és a beruházások éve lesz. Szó esett a várható takarékoskodásról, leépítésről és hogy az egyházak érdeklődnek néhány iskola fenntartása után.

Elsőként idézett a független könyvvizsgálói jelentésből, ami kiemeli, hogy a “költségvetési rendelettervezet megalapozottsága, a tervszámok becslésének pontossága, ezzel egyidejűleg a költségvetés egyensúlya is javult az előző évihez képest.”

– Pedig a 2010-es év rendkívül nehéz helyzetet állított elő: 500 millió forintot vontak el Orosháza működési költségvetéséből, a válságnak köszönhetően 100 millió forinttal kevesebb iparűzési adó folyt be a tervezettnél, s több mint 300 millió forint vár az állam szerveitől kifizetésre a pályázati pénzek megelőlegezése kapcsán – mondta Dancsó.

Hozzátette, mindezek ellenére a legtöbb intézmény jobb kiinduló helyzetből vághat neki az évnek, mint 2010-ben, bár még így is igaz, hogy elsősorban a csökkenő gyereklétszám miatt – mely egy év alatt 100 diákkal kevesebbet jelent városi szinten – az általános iskolát csaknem 400 millió forinttal, a teljes intézményhálózatot pedig több mint 800 millió forinttal támogatja a város az állami normatíván felül. Úgy fogalmazott, hogy a szűkös mozgástér mellett a sport támogatásokat és a törzsgárda jutalmakat is sikerült megtartani.

dr. Dancsó József a költségvetéssel (Fotó: Oroscafe)

Elhangzott, hogy folytatódni fog a csatorna-beruházás, a főtér építése, a kórház sürgősségi betegellátása és a struktúraváltási fejlesztés, és a gyopárosi geotermikus projekt is befejeződik ebben az évben.
– Mindehhez persze sok-sok pénzre van szükség, új struktúrákról, új megoldási lehetőségekről kell folyamatosan gondolkodni és takarékosságra, új források bevonására van szükség. A takarékosságban a polgármesteri hivatalnak kell élen járnia, de az intézményhálózatot is érinti, hiszen a már említett gyermeklétszám-csökkenésre reagálni kell. A város anyagi helyzetének javulását csak úgy tudom elképzelni, ha mindeközben az intézményrendszer helyzete közben erősödik. Ezért tartom nagyon fontosnak és komolynak azt a kezdeményezést, amelyet a római katolikus egyház püspöke illetve a református egyház presbitériuma juttatott el hozzám, amelyben jelezték, szívesen vennék, ha városi intézmények fenntartását vállalhatnák. A levelek komoly szándékot tükröznek, az elkövetkező hetek feladata lesz ezeknek a tárgyalásoknak a lefolytatása – mondta a polgármester.

Dancsó József számadatokat is említett: 2010-ben 166 ezer forint kiegészítő támogatást adott az önkormányzat az alapnormatíván felül minden tanuló után, 2011-ben ez már 187 ezer forintra nő. Az egyházi kiegészítő normatíva, amelyet viszont a központi költségvetés fedez 230 ezer forint. Ezzel kívánta érzékeltetni, hogy az egyházi iskolák jelenleg jobb finanszírozási rendszerben működnek.
– Összességében 2011-ben rendkívül nehéz költségvetési év elé nézünk, de minden esélyünk meg van arra, hogy vállalt kötelezettségeinket mind a működtetésben, mind a fejlesztések területén végrehajtsuk. Szigorú takarékosság mellett az új munkahelyek létrejöttéről, a nagyobb biztonságról és stabilitásról és egy új struktúrában működő Orosházáról fog szólni az előttünk álló év – mondta.

Egyházi iskolák?

Az egyházi iskolafenntartás kapcsán arra voltunk kíváncsiak, pontosan mi lehet a menete a most felvázolt tervezett átadásnak. A város első embere elmondta: a reformátusok évek óta működtetnek sikeresen óvodát Orosházán, ez inspirálta őket arra, hogy iskolai működtetést is vállalnának, és ugyanezt a szándékot fejezték ki a katolikusok is.
– Ezek fontos kezdeményezések, melyeket alaposan meg kell vizsgálni, de a témában hosszú egyeztetések várhatók. A város elemi érdeke, hogy a nehéz helyzet ellenére jól gazdálkodjon és hogy a diákok minél jobb feltételek között tanulhassanak. Az itt megtakarított pénz megmaradna a városban, más területekre vagy fejlesztésekre lehetne fordítani. Nem az a szándék, hogy értelmetlen megszorításokat tegyünk, hanem szigorú gazdálkodás mellett jobb produktumot hozzunk ki. Bízom benne, hogy a pedagógusok és a szülők is megértéssel fogadják mindezt, hiszen az érdekükben történnek ezek a tárgyalások – mondta dr. Dancsó József.

Arra a kérdésünkre, hogy a városban mely iskolákat érintheti az esetleges egyházi működtetés, még nem tudott konkrétumot mondani. Úgy fogalmazott, ehhez szakértői egyeztetések szükségesek. Kiemelte, a legnagyobb körültekintéssel fognak eljárni ezeken a tárgyalásokon, és folyamatosan tájékoztatják majd a közvéleményt, valamint a pedagógusokat.

A leépítések okai

Rákérdeztünk, hogy mi indokolja a testületi anyagokban olvasható tervezett 15%-os városházi és 5 %-os intézményi leépítéseket. Dancsó válaszában elmondta, hogy szigorú költségvetésre van szükség.
– Ehhez a helyzethez alkalmazkodni kell, és ha áldozatokat kérünk másoktól, akkor ezt az áldozatvállalást illik nálunk, a hivatalban kezdeni, ahol 20 éve nem volt változás, a létszám csak gyarapodott. Természetesen a végkielégítések és szabadság megváltások miatt elsőre most nagyobb kifizetések lesznek, ám egyszer el kell kezdeni ezt a folyamatot, nem prédikálni, hanem cselekedni kell.

Arra a kérdésünkre, hogy ez a leépítés az oktatási intézményeknél pontosan hány főt érint, azt a választ kaptuk, hogy minden intézménynél más-más lehet ez a létszám attól függően, mennyi az engedélyezett összlétszám. Dancsó hozzátette, ez nem csak a pedagógusokat érinti, az adott intézményben a teljes létszámot kell értelmezni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.