- hirdetés -

Több mint 57 ezren írták meg a közelmúltban a  középiskolák központi felvételijét. Orosházán a 8. évfolyamos tanulók közül 163-an vizsgáztak.

Magyar nyelvből és/vagy matematikából vizsgáztak a 8. évfolyamos diákok az elmúlt napokban. 163 helyi tanuló, az összlétszám 63 százaléka írta meg az egységes, központi írásbeli vizsgát, legtöbben, 63-an a Vörösmarty tagintézmény diákjaiként.

A József Attila iskolából 56-an, a Czina Sándor tagintézményből 11-en, az Eötvösből 32-en, és a kardoskúti iskolából 1 diák vizsgázott.

– Az írásbeli felvételi vizsga célja elsősorban az eredményes középiskolai tanuláshoz szükséges alapvető készségek és képességek, kompetenciák felmérése, ezért egyik feladatlap sem hagyományos tantárgyi teszt. A konkrét ismeretek, a tanulási folyamatban megismert, begyakorolt eljárások alkalmazása mellett egyes feladatok újszerű összefüggésekben, szokatlan módon is teret nyitnak a tanultak mozgósításának, az ötletes alkalmazás képességének, a kreativitásnak – tudtuk meg Kisné Bor Emília főigazgató-helyettestől (OVÁI).

Az anyanyelv felvételi feladatsorok megoldásához a diákoknak a korábbi években elsajátított nyelvi, kommunikációs és helyesírási ismeretekkel kellett rendelkezniük, valamint bizonyságot kellett tenniük az életkoruknak megfelelő szövegalkotási, szövegértési, gondolkodási képességekről és íráskészségről. A feladatok kapcsolódhattak szépirodalmi, ismeretterjesztő vagy akár köznapi szövegekhez is.

A matematika feladatlapok mérik a tantárgyban tanultakat, és ehhez kapcsolódóan a tanulók gondolkodásának jellemzőit is. A feladatmegoldás sikerességében a tantárgyi ismeretek mellett fontos szerepet kaphat a logikai biztonság, a feladatmegoldó készség, a szabálykövetés, a kreativitás. Elvárás a megoldások rendezett, olvasható írásos rögzítése.

A középfokú intézmények több szempont alapján is dönthetnek a felvételi kérelmekről. Vagy kizárólag a tanulmányi eredményeket veszik figyelembe, vagy a tanulmányi mellett a központi írásbeli vizsga eredményeit is nézik, esetleg e kettő mellett szóbeli meghallgatást is tartanak.

A központi írásbeli vizsgán elérhető eredménynek az iskola felvételi eljárásában a megszerezhető felvételi összpontszám minimum 50%-át kell képviselnie. A középfokú iskola választhat, hogy melyik tárgyból (magyar nyelv és/vagy matematika) kéri az eredményt. Ebben az esetben csak az adott tantárgy írásbeli eredményének kell az elérhető felvételi összpontszám minimum 50%-at képviselnie. A felvételi tájékoztatóban a szabályokat nyilvánosságra kell hozni.

Az egységes írásbelit szervező középfokú intézmények február 10-ig értesítik az írásbeli eredményekről a tanulókat. Február 18-ig az általános iskolák továbbítják a tanulói jelentkezési lapokat a középfokú iskoláknak. Február 21-e és március 11-e között tartják a szóbeli meghallgatásokat az általános felvételi keretében. A bejelölt iskolák sorrendjét március 17-18-án módosíthatják a tanulók. Április végére pedig valamennyi nyolcadikos megkapja az értesítőt, hogy felvették-e az iskolába, vagy elutasították jelentkezését.

Az OVÁI-ba járó tanulók körében a legnépszerűbbek a helyi középiskolák.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.