- hirdetés -

Orosháza korábbi alpolgármestere, Molnár Béla január 15-e óta Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kinevezése alapján a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság főigazgatója.

Új munkájáról és orosházi szerepvállalásáról kérdeztük.

Ez a kinevezés milyen feladatokkal jár?

Molnár Béla

Az igazgatóság feladata, hogy összefogja és műszaki szempontok alapján irányítsa az árvízi és belvízi védekezést azokon a védműveken, amelyek a magyar állam tulajdonában vannak illetve a vízügy kezelésébe adtak. Emellett szakmai felügyeletet biztosít a védművek fenntartásához és fejlesztéséhez. Ezt a feladatot a területileg illetékes vízügyi és környezetvédelmi igazgatóságokkal együtt látja el. Feladata továbbá az országos jelentőségű vízügyi projektek előkészítése és lebonyolítása, mint például a Duna és Tisza védvonalainak kiépítése vagy a Kis-Balaton vízvédelmi projektje, de a Homokhátság vízpótlási projektjét is az igazgatóság felügyeli. Az önkormányzati, társulati és más, nem állami tulajdonú ár- és belvízvédelmi művek esetében a VKKI szakmai segítséget nyújt a védekezésben részt vevőknek itt azonban más struktúrájú a védekezés irányítása, nem a vízügyé a főszerep. Óriási munka volt a vörösiszap katasztrófa vízminőség védelmi kezelése. A védekezésben résztvevők előtt mindenki joggal hajthat fejet, a szennyezés csak csekély mértékben érte el a Dunát és a nagy bajból nekik köszönhetően nem lett hatalmas baj! Az én feladatom ezt a szervezetet irányítani, fejleszteni és munkatársaimmal együtt szolgálni a magyar lakosság érdekeit.

A www.vkki.hu valamint a www.vizugy.hu honlapokon minderről bővebb információt szerezhetsz.

A belvíz óriási gondot okoz az egész országban már most is, de a java csak az olvadás utánra várható. Mit tudnak önök tenni ebben a helyzetben?

1931 óta nem volt ilyen csapadékos év, mint 2010. Nem ilyen mennyiségű és intenzitású csapadékra épültek ki sem az önkormányzati, sem a társulati kezelésű csatornák és védvonalak, de kijelenthetem, hogy az állami főcsatornák és elsősorban a szivattyúkapacitás sem. Sajnos a csatorna karbantartás is elmaradt, sok helyen beszántották a kisebb csatornákat a földtulajdonosok. A folyók magas vízszintje miatt csakis szivattyúval lehetséges a vízelvezetés, ami rendkívül költséges eljárás, naponta meghaladja országosan a 100 millió forintot és láthatólag ez sem hozza meg teljesen a kívánt megoldást. Mit teszünk ebben a helyzetben? Teljes kapacitással működtetjük a szivattyúkat, a belvíz lefolyását lassító akadályokat megszüntetjük és igyekszünk precíz adatokkal segíteni az önkormányzatokat a védekezés tervezésében.

Tervezik-e átalakítani vagy felülvizsgálni a belvíz elleni védekezés jelenlegi rendszerét?

A rendszert át kell alakítani, de a belvízkezelés műszaki megfontolásait is át kell gondolni. Készítjük a környezetügyi államtitkársággal közösen a „belvíz reformot”. Erről röviden annyit tudok mondani, hogy cél a belvizek lehetséges tározása és a rendkívül költséges és láthatóan korlátos kapacitású szivattyúzás elkerülése. A régi elvezetési elvű belvízrendszerek felett eljárt az idő. Az irányítást és fenntartást is ez alapján gondoljuk át és a feladat ellátásában a vízügy komolyabb feladatot kap, az önkormányzatokat és gazdálkodókat igyekszünk tehermentesíteni. Ennek okán tavaly meg is szüntette a Kormány a kötelezően fizetendő járulékot. A rendszer kidolgozásában a közmunkának is jelentős szerepet szánunk, úgy gondolom ez a helyzet sokakban kiérlelte azt a gondolatot, hogy itt tervezetten, ésszerűen kell a jó megoldáshoz eljutni.

Mindezek mellett részt tud-e venni Orosháza közéletében?

A FIDESZ helyi elnökeként szeretnék a továbbiakban is tevékenykedni, szerencsére az elnökség többi tagja minden területet jól lát el, így a munkám könnyebbé vált. Az önkormányzatnak és ezzel a városnak természetesen szívesen dolgozom, elsősorban a szakterületemhez tartozó feladatokban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.