- hirdetés -

Ökvös András, orosházi festőművész kiállítása a sokszínűség gazdagságával gyönyörködtetett.

Január 22-én, közvetlenül a kultúra napi városi ünnepséget megelőzően nyílt meg Ökvös András, orosházi festőművész kiállítása a Petőfi Művelődési Központban. A tárlatot megnyitó Kovács Árpád tanácsnok feltette a kérdést, miért is Téli tárlat ennek a kiállításnak a neve, hiszen csak tavaszt és a nyarat lehet itt látni? Az eklektika teljes gazdagságában pompázó alkotások csak egyetlen pontban igazolják a művész által választott címet: tél van odakinn, oldotta fel az ellentmondást a tanácsnok.

Ökvös András a tárlaton, háttérben az érdeklődők (Fotók: Kecskeméti Krisztina)

A művész a klasszikus stílustól a szecesszióig terjedő, az impresszionista és szürrealista elemeket is felvonultató alkotásai a sokszínűség gazdagságával gyönyörködtették meg az igen szép számú közönséget. Ökvös András 1941-ben született Orosházán, 1962-ben került Budapestre, ahol a Rajz és Animációs Akadémia elvégzése után a Pannónia Rajzfilmstúdióban dolgozott, majd húsz éven keresztül grafikusként tevékenykedett.

Nevéhez olyan ismert alkotások fűződnek, mint a János vitéz, a Hugó a víziló, illetve a Mézga család második sorozatának rajzfilmjei. A néhány éve ismét Orosházán alkotó művész munkái megtalálhatók a Nemzeti Galériában, számos képtárban, magángyűjteményekben és szülővárosa katolikus templomában is.

Saját bevallása szerint szereti stilizálni a témát, fejből, gondolatból is szívesen fest, de ha megkapja a témát, azt átformálja átalakítja, hogy művészi értéket adhasson neki. Ahogy ő mondja; gyakran meg is szokott „izzadni” egy-egy téma kapcsán. Szívesen készít portrét, csendéletet, tájképet is, de soha nem magának fest, másoknak akar örömöt okozni, alkotásaiból mindig visszaköszön ránk az ember.  Ökvös András szerint, ahogyan a világ változik körülöttünk, úgy mi sem toporoghatunk egy helyben, nekünk is mindig fejlődni kell, s megpróbálni valami újat adni. Alkotásai február 20-ig tekinthetők meg a Petőfi Művelődési Központ színháztermi előcsarnokában.

Deák György

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.