- hirdetés -

A város egyetlen bölcsődéjébe jelenleg 65 apróság jár. A várólistán 36 gyermek van, sőt kettőt már 2012-re előre beírattak.

Orosházán 1999 óta egy bölcsőde, a Zöldfa utcában található intézmény – melyet az Egységes Szociális Központ működtet – fogadja a 30 ezer lakosú város gyermekeit. Sokak számára mentsvárat jelent a bölcsődei ellátás, hiszen a gyermek születése után nem sokkal visszavárják őket munkahelyükre, a gyermek felügyeletének megoldása pedig nehéz feladat elé állítja a szülőket. Sokan élnek is a lehetőséggel. Tavaly május óta a bölcsődei ellátás egységvezetője Gógné Baukó Nóra, akivel az intézmény mindennapjairól, az ellátásról, a beiratkozás feltételeiről beszélgettünk.

Mennyi jelenleg a férőhely?

– A bölcsőde 60 férőhelyes, a törvény 20 százalékos létszámtúllépést engedélyez. Tavaly 144 beíratott gyermekünk volt. Jelenleg 65 csemete jár hozzánk. A gondozás-nevelés hat csoportban folyik, szakképzett, gyakorlott gondozónők foglalkoznak a gyerekekkel. A csoportokat életkori sajátosságok figyelembevételével alakítottuk ki, előírás, hogy egy-egy csoportban 12 gyermeknél nem lehet több.

Sokan várnak felvételre?

Játék az élet (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– A várólistánkon 36 gyermek van, sőt kettőt már 2012-re előre beírattak. Amennyiben hátrányos helyzetbe kerül egy-egy család és indokolt a gyermek azonnali elhelyezése, az elsőbbséget élvez.

Hány éves a legkisebb apróság?

– A csecsemőcsoportunkban van egy 13 hónapos kisfiú.

Milyen egyéb szolgáltatást nyújtanak még a kisgyermekes szülőknek?

– Játszócsoportot működtetünk, amit általában tavasztól vesznek igénybe a szülők gyermekeikkel. Elsősorban azok élnek ezzel a lehetőséggel, akik a későbbiekben szeretnék majd bölcsődébe járatni kicsinyüket, illetve akiknek testvérei most bölcsődések vagy korábban jártak hozzánk. A játszóház eszköztárának beszerzéséhez a forrást elsősorban a Gyermek Mosoly Alapítványunk biztosítja.

Milyen feltételei vannak a felvételnek?

– A korlátozott létszám miatt csak azokat a gyermekeket tudjuk felvenni intézményünkbe, akik orosházi lakosok, szüleik dolgoznak (és ezt igazolni is tudják). A felvétel szabályait törvények, országos és önkormányzati rendeletek írják elő. A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény kiemeli olyan gyermek felvételi lehetőségét, akinek szociális- vagy egyéb ok miatt egészséges fejlődése érdekében szükséges a bölcsődei gondozás, nevelés. A szülő hozzájárulásával a körzeti védőnő, a háziorvos, gyermekorvos, a szakértői és rehabilitációs bizottság, a szociális illetve családgondozó, a gyermekjóléti szolgálat és a gyámhatóság is kezdeményezheti a bölcsődei felvételt. Számos irat szükséges a beiratkozáshoz, melyről személyesen tájékoztatjuk a szülőket, sőt az érdeklődőknek mindezekről tájékoztató füzetet adunk.

Hogyan tudják könnyebbé tenni a szülő és gyermek elválását?

– Fontos, hogy egy ilyen élethelyzetben szoros partneri együttműködés alakuljon ki a gondozó és szülők között, ami segítheti az elválást. A gyermekkel történő kapcsolat kialakítása a gondozónők családlátogatásával, valamint a szülővel együtt történő fokozatos beszoktatással kezdődik. A kicsik számára fontos, hogy az első három-négy napban a szülővel együtt ismerjék meg a bölcsődei életet. Az anya jelenléte megkönnyíti a gyermek számára az új környezet megismerését, elfogadását, aktív közreműködésével nem érzi magát kirekesztettnek gyermeke életéből. Arról nem beszélve, hogy így szorosabb kapcsolat alakul ki az anya és a gondozónő között, amely hatással van a gyermek egész bölcsődei életére. Tavaly októberben egy pszichológussal a „Családtól való elválás” témakörben előadást is szerveztünk a kollégáknak és szülőknek, ezzel is megkönnyítve ezt a nem könnyű időszakot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.