- hirdetés -

Pályaorientációs tréningre várta a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat január 18-án városunk 15 hetedikes tanulóját.

Dr. Mihály Nikolett tréner 2009-ben és 2010-ben már tartott hasonló programokat Orosházán, akkor a középiskolások számára. Most az általános iskolák hetedikes tanulóit várták a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat szervezésében. A tréningek során megpróbáltak kapcsolatokat feltárni az egyéni érdeklődés és képességek, illetve az egyes foglalkozások jellegzetességei között. A kialakult összefüggéseket aztán konkrét, jövőbe mutató lépésekre bontották. Magonyné Urbán Zsuzsanna ifjúsági referenstől megtudtuk, hogy a tréning során elsősorban egyéni és csoportfeladatokat alkalmaztak, de használtak kérdőívet is, mely a képességeket, tulajdonságokat vizsgálta.

A program során kiderült, a diákoknak még szokatlan az önfejlesztés e módja, és többségében még nem informálódtak a továbbtanulást érintő kérdésekről sem. Az esetek zömében azt várják, hogy készen, tálcán kínálják fel számukra az információkat.

Az ifjúsági referens hozzátette, tisztában vannak azzal, hogy egy ilyen rövid tréning nem nyújt mindenre megoldást. Egy életterv kialakításához a szülők, tanárok és barátok folyamatos közreműködésére, bátorítására is szükség van. A tréningértékelő lapok mindenesetre azt mutatják, hogy összességében pozitív volt a tréning a fiatalok számára, hasznosnak tartották, és segített nekik abban, hogy megtudják, milyen pálya áll hozzájuk a legközelebb.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.