- hirdetés -

Január 12-én elhunyt prof. Dr. Zsolnai József professor emeritus, az MTA doktora, a XX. századi magyar pedagógia meghatározó alakja. A József Attila iskola pedagógiáját az ő munkássága befolyásolta. Pusztainé Szabó Margit főigazgató emlékezik.

A nagy formátumú tudóst a szellemi tettrekészség és tartás, a mérhetetlen alkotásvágy jellemezte.  Iskolát alapított, kidolgozta a Nyelvi, Irodalmi és Kommunikációs programot (NYIK), majd ezt követően az Értékközvetítő és Képességfejlesztő iskolamodellt (ÉKP), mely ma is mintaként szolgál a korszerű és hatékony pedagógiai módszereket alkalmazó pedagógusok számára. Pedagógiájának lényege a hátrányos helyzet leküzdése, az esélyegyenlőségek megteremtése, az egyéni képességek fejlesztése.

Dr. Zsolnai József

Létrehozta az ÉKP-s iskolák országos hálózatát, melyhez 1992-ben az orosházi József Attila Általános Iskola is csatlakozott. A 2006-ban, városunkban megrendezett XI. Országos ÉKP konferencia katalizátora volt annak a pedagógiai gyakorlatnak, amit tudománypedagógiai módszerekkel jelenleg is művelünk helytörténet és magyarságtudat témakörökben.

Zsolnai tanár úr – mi magunk között így neveztük Őt többször járt iskolánkban. Személye szuggesztív erővel hatott gyermekre és felnőttre egyaránt. Olyan iskolát teremtett, amelyikben minden gyermek megtalálhatta az egyéni képességeknek megfelelő fejlődést. Az alkotásra nevelés vesszőparipája volt, hirdette, „Az iskola elsősorban arra való, hogy minden emberben, pedagógusban és diákban, megtalálja az alkotó embert.” Meggyőződése volt, hogy alkotó gyermeket csak alkotó pedagógus tud nevelni. Az iskoláiban alkalmazott tudományos diákköri munka – mely ma már országos mozgalommá vált – sok tanulónknak adott indíttatást az önálló buvárkodáshoz.

ÉKP-s tanulónak lenni a mai napig rang, mert az itt elért eredmények mérhetőek, és a középiskolai visszajelzések alapján is elismerésre méltóak.

Zsolnai professzor ma már nincs közöttünk, de szellemisége, tanításai, pedagógiája továbbra is velünk marad. Az ÉKP-t továbbvisszük, mert ez a program évtizedek alatt bizonyította értékállóságát és ezzel együtt létjogosultságát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.