- hirdetés -

Négy osztály végzett 1982-ben a József Attila Általános Iskolában, voltak, akik a ballagás óta egyszer sem láttak egymást. Pedig mennyi víz lefolyt azóta a Dunán! Épp ezért volt olyan nagy öröm a szervezők és résztvevők számára, hogy ilyen sokan, egész pontosan 54-en jöttek össze a szombati évfolyam-találkozón.

1974-től 1982-ig koptatták a padokat az akkori A, B, C és D osztály diákjai. Negyven éve még hármas padokban tanultak a gyerekek, vagyis hárman ültek egymás mellett az órákon, de a sok-sok év alatt ez is megváltozott, mint annyi minden más.

– Nosztalgikus élmény volt belépni az iskola ajtaján – mesélte Antaliné Elek Judit, egykori A osztályos tanuló. – Végigjártuk a tantermeinket, az osztálytermek után az énektermet majd az ebédlőt és a tornatermet, és közben be-bevillantak a réges régi képek az egykori csínytevésekről, a 40 évvel ezelőtti szerelmekről. Szép emlékek maradtak a közös kirándulások és az énekkari fellépések is, köztük, amikor felvételt készítettek velünk Budapesten a Magyar Rádiónál. Remek évfolyam volt a miénk, az akkori tanárok kihozták belőlünk a maximumot, sokan szereztünk diplomát, többen közülünk orvosok, pedagógusok lettek. Persze gyerekként ugyanúgy megvolt bennünk is az elevenség, mint a mai diákokban, úgyhogy a csínytevések sem maradtak el. Előjött az a nagy sztori is, amikor a fiúk felvásárolták az összes füzetet a büfében, és a lapokból repülőket hajtottak, majd kidobálták azokat az ablakon. Tiszta fehér volt az iskola előtti tér. Beírást végül nem kaptak érte, csak egy kis fejmosást – emlékezett vissza.

Több száz kilométert utaztak

A körséta után a 38-as teremben helyet foglalva mindenki elmesélte, mi történt vele az elmúlt 40 évben. Ebben az időszakban csak az A-sok szerveztek osztálytalálkozót, így tényleg sokan voltak, akik a 8.-os ballagás óta nem találkoztak.

– Volt, aki semmit sem változott, de olyanok is akadtak, akiket egyszerűen nem ismertünk fel – folytatta Judit. – Érdekes és egyben szomorú, hogy a megjelentek közel 90%-a elvált. Akik még házasságban élnek, azok kaptak is egy nagy tapsot a csapattól. Többen külföldön laknak, van, aki Kanadában, más Ausztriában vagy Németországban találta meg a helyét. Ők nem jöttek el, viszont nagyon örülök, hogy a Budapesten, Egerben és Bakonynánán élő évfolyamtársaink is vették a fáradtságot, hogy hazautazzanak a találkozóra – tette hozzá.

A Benkő Mihály, K. Pusztai Mónika és Pásztor Csilla által szervezett esemény az iskolában töltött órák után Gellértegyházán folytatódott. Az egykori diáktársak svédasztalos vacsora mellett beszélgettek tovább a régi szép időkről és az azóta eltelt évekről. Az összegyűltek megemlékeztek a már elhunyt diáktársakról és egykori tanárainkról is. A találkozó annyira jól sikerült, hogy a tagok megbeszélték, hamarosan osztályszinten is tartanak majd egy újat. Legalábbis az A-sok biztosan. Az Facebookon az „Évfolyam találkozó 1982 – 40 év József Attila Általános Iskola” néven kereshetik fel az egykori egyes iskolások a csoportot, ha szeretnének ahhoz csatlakozni.

Fotók: Antaliné Elek Judit gyűjteménye

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.