- hirdetés -

Eddig több mint 1 millió forintot költött a belvíz elleni védekezésre Orosháza. Újraindult a szivattyúzás, az ingatlanokat is veszélyeztetheti a víz.

A belvíz továbbra is súlyos gondokat okoz országszerte. A leesett, majd a közelmúltban gyorsan elolvadt hó tovább emelte az udvarokon lévő vizet több orosházi ingatlannál. A napokban például a Dobó utcán, szerdán a Vásárhelyi utcán kellett ismételten szivattyúzni, és a Makkos utcában továbbra is fent van a belvíz.

Országszerte egyre több lakóházat tesz tönkre a víz, leginkább a vályogházak vannak veszélyben.
– Minden olyan ház, ami nincs megfelelően alátalpalva, illetve karbantartva veszélybe kerülhet a talajvíz ingadozása miatt. Az önkormányzat hatósági osztálya foglalkozik azokkal az ügyekkel, ahol komolyabb veszély fenyegeti az ingatlant. Érdemes figyelni, és időben jelezni a problémát – tudtuk meg az önkormányzat illetékes munkatársától. Bencsik János főtanácsos elmondta, ingatlannal kapcsolatos bejelentés eddig egy érkezett, egy Gyulai utcai lakos szólt. Hogy van-e baj, és ha igen mekkora, még vizsgálják.

Az önkormányzat felkészült arra, hogy a belvíz miatt házak mehetnek tönkre, lakásokat tud biztosítani azoknak, akiknek esetleg veszélybe kerül a háza. Jelenleg Orosházán nincs belvízvédelmi készültség, szükség esetén azonban azonnal elrendelhető.

Nagyszénáson a víz már a házakat veszélyezteti (klikk a képre) Fotók: Rosta Tibor

Az önkormányzat eddig 1 millió forint fölötti összeget költött a belvíz elleni védekezésre. Bencsik János szerint a védekezés mellett a megelőzés is fontos, főként azokon a területeken, ahol tavasszal akár nagyobb problémák várhatók.
– Ez főleg Szentetornyát és Gyökerest érinti, de vonatkozik a Kisszik utcára és a Vásárhelyi útra is. Akár új csatornákat is érdemes lenne kialakítani a megelőzés érdekében. Egyeztettem azokkal, akiknek ott van földterületük, ahol ezeket a csatornákat kellene levezetni. Támogatják az elképzelést, hiszen nem csupán a településrészek, hanem saját földjeik védelme is megoldható lenne és eddig is segítőkészek voltak.

Bencsik János kiemelte, minden lakó figyelje maga előtt a csatornát, tartsa tisztán az átereszeket, hiszen ezzel önmaga tulajdonát és utcáját is védi.

Nagyszénáson homokzsákkal védekeznek

Nagyszénás polgármestere, Nyemcsok János elrendelte a homokzsákos védekezést, mivel a folyamatosan emelkedő belvíz már legalább harminc lakóházat veszélyeztet a településen. Csütörtökön reggel közmunkások segítségével kezdték meg a védekezést és 15-20 fővel folyamatosan, főleg a Kossuth utcán látják el a szolgálatot.

Székkutason 15 lakóház és 8 tanya van közvetlen veszélyben, Csorváson egy családot kellett kitelepíteni. Békés megyében még mindig 60 ezer hektár a belvízzel elöntött területek nagysága. Az ország közel 5%-át borítja belvíz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.