- hirdetés -

Törőcsik Zoltán világbajnoki aranyérmes mesterszakácstól ezúttal szilveszterre és újévre kértünk receptet.

Újévi lencseleves füstölt csülökkel

Hozzávalók: 60 dkg füstölt csülök, 2 db vöröshagyma, 2 db sárgarépa, 2 db petrezselyemgyökér, 1 kisebb zellergyökér, 30 dkg lencse (néhány órával korábban vízben beáztatott), 2 evőkanál fűszerpaprika, só, bors, 2 dl tejföl, 2 ek. liszt, víz, 1 evőkanál mustár, 1 ek. zúzott fokhagyma, 2 db babérlevél.
Elkészítése: Vágjuk apróra a vöröshagymát, és kevés olajon pirítsuk üvegesre, majd félrehúzva a tűzhelyről adjuk hozzá a fűszerpaprikát, engedjük fel egy liternyi hideg vízzel. Helyezzük bele a füstölt csülköt, és fedővel lefedve kezdjük el főzni. Tisztítsuk meg a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a zellergyökeret, és vágjuk apró kockákra. Tegyük bele a levesbe az összes zöldséget, a beáztatott, lemosott lencsét. Ízesítsük babérlevéllel és kevés borssal. Fontos, hogy várjunk a sózással, hiszen a csülök sós ízt ad, nehogy véletlenül túlsózzuk. Ha a csülök elkészült, tegyük azt egy tálra.
Keverjük a lisztet simára az 1 deciliternyi hideg vízzel, keverjük hozzá a tejfölt is, és öntsük hozzá a leveshez, majd forraljuk ki mintegy 5 percig, de ne túl magas lángon. Ízesítsük a mustárral, és adjunk hozzá annyi sót, hogy jó ízt kapjon. A csülköt vágjuk apró darabokra, és helyezzük vissza a levesbe.
Tálaljuk a levest forrón, mellé tejfölt kínálva.

Egészben sült kacsamell vörösboros-pezsgős párolt lila káposztával, tört burgonyával és vörösboros mártással

Hozzávalók: 4 db kicsontozott bőrös kacsamell, só. A mártáshoz: 2 evőkanál vaj, 2 ek. kristálycukor, 2 ek. liszt, 1 dl vörösbor, 3 dl víz, só. A párolt káposztához: 1 nagyobb fej lilakáposzta, 2 db lilahagyma, 3 evőkanál méz, fél liter félédes vörösbor, 1 dl pezsgő, 1 evőkanál ecet, só. Tört burgonyához: 1 kg tisztított burgonya, só, bors.
Elkészítése: A kacsamelleket vagdaljuk be a bőrös oldalán egy centiméteres hézagokkal, majd sózzuk meg. Melegítsünk fel egy serpenyőt zsiradék nélkül, és tegyük bele a kacsamelleket a bőrös oldalukkal lefele. Süssük addig, míg a bőrös oldaluk színt nem kap. Ekkor fordítsuk meg, és süssük további egy percet a másik oldalukon is. Tegyük a kacsamelleket egy tepsire.
Ezt követően vágjuk apró szeletekre a lila hagymát és a vörös káposztát. Lábasban, kevés olajon fonnyasszuk meg a lila hagymát, adjuk hozzá a vagdalt lila káposztát, és fedő alatt lassú tűzön kezdjük el párolni. Öntsük hozzá a vörösbort és a pezsgőt, ízesítsük a mézzel és kevés sóval. Fedő alatt pároljuk készre, és a végén adjuk hozzá az ecetet. Akkor van kész, ha a bort felszívta a káposzta. Ezután főzzük meg a burgonyát, és szűrjük le a vizet. Burgonyatörő segítségével törjük össze a burgonyát, ízesítsük sóval és borssal.
A mártáshoz olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a kristálycukrot, ha a cukor elkezd karamellizálódni, adjuk hozza a lisztet, keverjük el, és engedjük fel a borral és a vízzel. Ízesítsük sóval. Ha minden elkészült, utoljára helyezzük be a kacsamelleket a sütőbe, és süssük azokat készre.
Ajánlom, hogy ne süssük át teljesen, hiszen a kacsamell nagyon finom ha a közepe rózsaszín, de arra is ügyeljünk, hogy nyers ne legyen.
Tálaláskor helyezzük a tört burgonyát és a párolt káposztát az asztalra, öntsük a mártást egy hőálló tálba, a kacsamelleket pedig nyugodtan vágjuk fel egy centiméteres szeletekre, úgy kínaljuk azt. Őszibarack befőtt nagyon jó kiegészítő hozzá.

Szilveszteri gyümölcsbólé

Hozzávalók: 8 db nagyobb narancs, 8 db mandarin, 0,5 kg fagyasztott, magozott meggy, 0,5 kg konzerv őszibarack, 2 db citrom, 15 dkg cukor, 1 dl körtepálinka, 0,5 dl rum, 1 üveg száraz fehérbor.
Elkészítése: Olvasszuk fel a meggyet, és szűrjük le. A narancsokat, a citromokat és a mandarinokat hámozzuk meg, távolítsuk el a fehér részeit. Vágjuk kisebb darabokra a mandarin, a citrom és a narancs húsát (a mandarinokat vágjuk ketté hosszában, a citrom- és narancsgerezdeket három darabra hosszában). Az őszibarackbefőttet is vágjuk fel hasonló nagyságú darabokra, mint a narancsokat. A lecsepegtetett meggyhez adjuk hozzá a cukrot egy nagyobb tálban, öntsük rá a körtepálinkát és a rumot, majd óvatosan keverjük össze. Tegyük hozzá a narancsokat, a mandarinokat, az őszibarackot és a citromokat. Óvatosan keverjük össze mindezt, és öntsük fel a száraz fehérborral. Szervírozás előtt hagyjuk hideg helyen állni 3-4 órát. Tálaláskor szedjünk poharunkba a gyümölcsökből, és engedjük fel a bóléval.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.