- hirdetés -

Az év végi ünnepek jellemző tűzokozóiról, és a megelőzés fontos elmeiről szólnak a következő sorok.
Advent időszakában fontos figyelembe vennünk, hogy a hetek múlásával egyre szárazabbak az adventi koszorúk, miközben a pislákoló gyertyák száma nő. A koszorú anyaga tűzveszélyes, ezért ellenőrizzük a koszorún elhelyezett gyertyák stabilitását. A koszorút minden esetben fém tálcán tároljuk, és soha ne rakjuk éghető anyagokra vagy azok alá – tudtuk meg Lászik Gábor tűzoltó őrnagytól.
Ügyeljünk díszes karácsonyfánkra is, ami a napok múlásával egyre inkább kiszárad és ezáltal egyre tűzveszélyesebbé válik – az elektromos áram és a nyílt láng egyaránt tűzhöz vezethet. Kerüljük a KERMI engedéllyel nem rendelkező izzósorokat, mert tűzveszélyesek lehetnek, meghibásodásuk, zárlatuk nem egy esetben gyújtotta már meg a kiszáradt karácsonyfát. A csillagszóró szikrái önmagukban nem tudják fellobbantani a fát, viszont ha rosszul helyezzük el – hozzáér a tűlevelekhez, egy papírdíszhez – könnyen felcsapnak a lángok.

Kerüljük el a nagyobb bajt

A viaszgyertya használatát mellőzzük és egy hét után egyáltalán ne használjunk nyílt lángot a fán. A karácsonyfa elhelyezésekor érdemes elgondolkoznunk azon, hogy egy kritikus helyzetben a tűz merre és hogyan tud tovább terjedni, illetve milyen menekülési lehetőségünk van. Ne helyezzük a szobából kivezető egyetlen kijárat közelébe, sem függöny, könyvespolc közelébe. A legtöbb karácsonyfa tűznél a fa magától ledőlt valamelyik irányba (vagy leborították), tehát érdemes egy úgynevezett biztonsági zónát kialakítani, hogy ne gyúlékony anyagra boruljon. Szerezzünk be tűzoltásra alkalmas eszközöket (tűzoltó készülék, tűzoltó pokróc, szénsavas, palackozott italok) és azokat jól elérhető helyen tároljuk.
Tűz esetén azonnal cselekedjünk, de mindig az ésszerűség határain belül, tekintettel saját testi épségünkre. Borítsuk le a fát és dobjunk rá szétnyitott pokrócokat, mert ezzel megakadályozhatjuk a lángok továbbterjedését. Ne feledkezzünk meg az izzósor áramtalanításáról sem. Gyermekeinknek magyarázzuk el, hogy a tűz nem játék, komoly veszélyeket rejt magában a gondatlanság. Ismertessük meg velük azt is, hogy melyek a helyes viselkedés szabályai tűz esetén.
A tanácsok a tűzoltók tapasztalatain nyugszanak, céljuk nem az ünneprontás, hanem a veszély csökkentése. Tűz esetén tárcsázzák a tűzoltóság segélykérő számát: 105.

Az orosházi tűzoltóság nevében kíván minden kedves olvasónak tűzmentes és kellemes karácsonyt, valamint boldog új évet Lászik Gábor tűzoltó őrnagy.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.