- hirdetés -

Kerüljön a karácsonyi asztalra világbajnok étel! Ebben segít egy világbajnok szakács, Törőcsik Zoltán.
A luxemburgi szakács vb-n arany- és ezüstérmet szerzett a gádorosi származású Törőcsik Zoltán. Megkértük, ajánljon nektek egy menüt az ünnepekre. Íme:

Pulykamell húsgombócok tejszínes mártással, burgonyapürével

Hozzávalók 4 főre: 80 dkg darált pulykamell, 2 tojás, 1 evőkanál só, 1 teáskanál őrölt bors, 1 kis csokor, apróra vagdalt petrezselyemzöld, 2 db tejben áztatott zsemle kinyomkodva. A mártáshoz: 2 ek. teavaj, 2 ek. búzaliszt, 3 dl főzőtejszín, 2 dl víz, 1 tyúkhúsleves kocka, 1 teáskanál őrölt bors, vagdalt petrezselyemzöld. A püréhez: 80 dkg hámozott burgonya, 2 dl forró tej, 2 ek. teavaj, só, bors.
Elkészítés: A húsgombócokhoz keverjük hozzá az alapanyagokat, a pulykamellet, a tojásokat, a petrezselyemzöldet, sózzuk, borsozzuk, és keverjük el benne a zsemléket. Vizes kézzel formázzunk diónyi gombócokat, és helyezzük őket egy tálcára. Tegyük fel főni a burgonyát, kevés sóval ízesítve. Amíg fő, serpenyőben 2 evőkanálnyi vajon, nem magas hőfokon, süssük meg a gombócokat, majd tegyük hőálló tálba, és fedjük le. Langyos sütőbe helyezve tartsuk melegen a húsgombócokat.
A mártáshoz használhatjuk ugyanazt a serpenyőt, adjunk hozzá meg 2 evőkanál vajat, olvasszuk fel, és keverjük hozzá a lisztet. Ha kezd elválni az edény falától, öntsük fel a tejszínnel és a vízzel, adjuk hozzá a leveskockát, sózzuk, borsozzuk, és főzzük lassan mártássá állandó kevergetéssel. Keverjük hozzá a vagdalt petrezselymet. A burgonya, ha megfőtt, szűrjük le, és hőálló tálba burgonyatörő segítségével passzírozzuk át. Sóval es borssal ízesítjük, majd keverjük el a forró tejjel és a vajjal.
Tálaláskor helyezzük a hőálló tálakat a megterített asztalra, a mártást is egy hőálló edénybe öntve külön tálaljuk, és hagyjuk, hogy mindenki saját magának szedjen.

Meleg kacsapástétom kacsamájjal és gratinírozott burgonyával

Hozzávalók 4 főre: 80 dkg darált kacsahús, 2 db egész tojás, 20 dkg apróra vagdalt bacon szalonna, 1 evőkanál só, 1 teáskanál őrölt bors, 30 dkg, egy cm-es kockákra vágott kacsamáj, kis csokor apróra vágott petrezselyemzöld, 15 dkg szeletelt friss gomba. A burgonyához: 80 dkg hámozott, szeletelt burgonya, 2 ek. teavaj, 15 dkg szeletelt vöröshagyma, 15 dkg megmosott vagdalt póréhagyma, 2 dl főzőtejszín, 1 dl tej, 1 evőkanál só, 1 teáskanál bors, 1 evőkanál zúzott fokhagyma, 10 dkg reszelt sajt.
Elkészítés: A kacshús pástétomhoz keverjük össze a darált kacsahúst, a tojásokat, a vagdalt baconszalonnát, sózzuk és borsozzuk, majd keverjük hozzá a vagdalt petrezselyemzöldet és a friss szeletelt gombát. Utoljára óvatosan keverjük hozzá a kacsamájat, hogy össze ne törjük.
Ezt a húsmasszát töltsük bele egy vékonyan kivajazott őzgerincformába, és alufóliával fedjük le. Helyezzük előmelegített sütőbe, és 180 fokon süssük meg egy órán át.
Amíg sül, készítsük el a burgonyát. Nagyobb lábasban olvasszuk fel a vajat és fonnyasszuk meg a szeletelt vöröshagymát, adjuk hozzá a vagdalt póréhagymát és a szeletelt burgonyát. Öntsük fel a tejszínnel és a tejjel, sózzuk és borsozzuk, a fokhagymával ízesítjük. Forraljuk fel, és 5 perc főzés után öntsük egy hőálló tálba. Szórjuk meg a reszelt sajttal, takarjuk le alufóliával, és helyezzük be a sütőbe kb. 50 percre, ugyanúgy, mint a kacsapástétomot 180 fokra.
Ha a kacsahús pástétom elkészült, borítsuk ki a formából, és szeljük fel 1,5 cm-es szeletekre, majd helyezzük egy hőálló tálra, amit le tudunk fedni, nehogy kiszáradjon. A burgonyáról vegyük le az alufóliát, és még 5 perces sütéssel pirítsuk rá a sajtot a tetejére.
Tálaláskor helyezzük a tálakat az ünnepi asztalra, és itt is hagyjuk, hogy mindenki magának szedjen.
Ezek az ételek önmagukban nagyon szép karácsonyi hangulatot teremtenek, de ahhoz, hogy az eredmény felejthetetlen legyen, mindkettőhöz itt egy gyümölcssaláta.

Friss mandarinsaláta vodkával ízesítve, aszalt fügével

Hozzávalók: 1 kg hámozott és darabjaira szedett mandarin, 2 dl vodka, 1 dl narancs juice, 1 citrom apróra reszelt héja, 20 dkg szeletekre vágott aszalt füge.
Elkészítés: Keverjük össze a darabjaira szedett mandarinokat a vodkával, a narancs juice-val, a szeletelt fügével és a citrom reszelt héjával. Helyezzük a hűtőszekrénybe egy órára, és így adjuk az ünnepi asztalra.
És jöjjön még egy finomság, egy karácsonyi desszert:

Hideg gyümölcsös rizs tejszínhabbal és málnaszörppel

Hozzávalók: 30 dkg megmosott rizs, 1 liter tej, 1 ek. kristálycukor, 1 nagyobb narancs apró kockákra vágva, a héja pedig lereszelve, 15 dkg kimagozott és lecsepegtetett meggy, 2 db hámozott kivi apróra vágva, 2 dl tejszínből készült hab, 8 evőkanál málnaszörp.
Elkészítés: A hagyományos módon a tejből és rizsből készítsünk tejberizst. Adjuk hozzá a kristálycukrot és a reszelt narancshéjat. Még melegen szedjük a rizst pohárkelyhekbe, és hagyjuk kihűlni. Ha kihűltek, takarjuk be a tetejüket a vegyes vagdalt gyümölcsökkel, és locsoljuk meg vékonyan málnaszörppel.
Tálaláskor tegyünk a tetejükre friss tejszínhabot, esetleg díszítsük narancskarikával.

<!–[if !mso]> <! st1:*{behavior:url(#ieooui) } –>

A luxemburgi szakács vb-n arany és ezüstérmet szerzett a gádorosi származású Törőcsik Zoltán. Megkértük, ajánljon nektek egy menüt az ünnepekre, íme:

PULYKAMELL HÚSGOMBOCOK TEJSZINES MÁRTÁSSAL, BURGONYAPÜRÉVEL:

Hozzávalók 4 főre: 80 dkg darált pulykamell, 2 tojás, 1 evőkanál só, 1 teáskanál őrölt bors, 1 kis csokor, apróra vagdalt petrezselyemzöld, 2 db tejben áztatott zsemle kinyomkodva. A mártáshoz: 2 ek. teavaj, 2 ek. búzaliszt, 3 dl főzőtejszín, 2 dl víz, 1 tyúkhúsleves kocka, 1 teáskanál őrölt bors, vagdalt petrezselyemzöld. A püréhez: 80 dkg hámozott burgonya, 2 dl forró tej, 2 ek. teavaj, só, bors.

Elkészítés: A húsgombócokhoz keverjük hozzá az alapanyagokat, a pulykamellet, a tojásokat, a petrezselyemzöldet, sózzuk, borsozzuk, és keverjük el benne a zsemléket. Vizes kézzel formázzunk diónyi gombócokat, és helyezzük őket egy tálcára. Tegyük fel főni a burgonyát, kevés sóval ízesítve. Amíg fő, serpenyőben 2 evőkanálnyi vajon, nem magas hőfokon, süssük meg a gombócokat, majd tegyük hőálló tálba, és fedjük le. Langyos sütőbe helyezve tartsuk melegen a húsgombócokat.

A mártáshoz használhatjuk ugyanazt a serpenyőt, adjunk hozzá meg 2 evőkanál vajat, olvasszuk fel, és keverjük hozzá a lisztet. Ha kezd elválni az edény falától, öntsük fel a tejszínnel és a vízzel, adjuk hozzá a leveskockát, sózzuk, borsozzuk, és főzzük lassan mártássá állandó kevergetéssel. Keverjük hozzá a vagdalt petrezselymet. A burgonya, ha megfőtt, szűrjük le, és hőálló tálba burgonyatörő segítségével passzírozzuk át. Sóval es borssal ízesítjük, majd keverjük el a forró tejjel és a vajjal.

Tálaláskor helyezzük a hőálló tálakat a megterített asztalra, a mártást is egy hőálló edénybe öntve külön tálaljuk, és hagyjuk, hogy mindenki saját magának szedjen.

MELEG KACSAPÁSTÉTOM KACSAMÁJJAL ÉS GRATINIROZOTT BURGONYÁVAL

Hozzávalók 4 főre: 80 dkg darált kacsahús, 2 db egész tojás, 20 dkg apróra vagdalt bacon szalonna, 1 evőkanál só, 1 teáskanál őrölt bors, 30 dkg, egy cm-es kockákra vágott kacsamáj, kis csokor apróra vágott petrezselyemzöld, 15 dkg szeletelt friss gomba. A burgonyához: 80 dkg hámozott, szeletelt burgonya, 2 ek. teavaj, 15 dkg szeletelt vöröshagyma, 15 dkg megmosott vagdalt póréhagyma, 2 dl főzőtejszín, 1 dl tej, 1 evőkanál só, 1 teáskanál bors, 1 evőkanál zúzott fokhagyma, 10 dkg reszelt sajt.

Elkészítés: A kacshús pástétomhoz keverjük össze a darált kacsahúst, a tojásokat, a vagdalt baconszalonnát, sózzuk és borsozzuk, majd keverjük hozzá a vagdalt petrezselyemzöldet és a friss szeletelt gombát. Utoljára óvatosan keverjük hozzá a kacsamájat, hogy össze ne törjük.

Ezt a húsmasszát töltsük bele egy vékonyan kivajazott őzgerincformába, és alufóliával fedjük le. Helyezzük előmelegített sütőbe, és 180 fokon süssük meg egy órán át.

Amíg sül, készítsük el a burgonyát. Nagyobb lábasban olvasszuk fel a vajat és fonnyasszuk meg a szeletelt vöröshagymát, adjuk hozzá a vagdalt póréhagymát és a szeletelt burgonyát. Öntsük fel a tejszínnel és a tejjel, sózzuk és borsozzuk, a fokhagymával ízesítjük. Forraljuk fel, és 5 perc főzés után öntsük egy hőálló tálba. Szórjuk meg a reszelt sajttal, takarjuk le alufóliával, és helyezzük be a sütőbe kb.50 percre, ugyanúgy mint a kacsapástétomot 180 fokra.

Ha a kacsahús pástétom elkészült, borítsuk ki a formából, és szeljük fel 1,5 cm-es szeletekre, majd helyezzük egy hőálló tálra, amit le tudunk fedni, nehogy kiszáradjon. A burgonyáról vegyük le az alufóliát, és még 5 perces sütéssel pirítsuk ré a sajtot a tetejére.

Tálaláskor helyezzük a tálakat az ünnepi asztalra, és itt is hagyjuk, hogy mindenki magának szedjen.

Ezek az ételek önmagukban nagyon szép karácsonyi hangulatot teremtenek, de ahhoz hogy az eredmény felejthetetlen legyen, mindkettőhöz itt egy gyümölcssaláta.

FRISS MANDARINSALATA VODKÁVAL IZESITVE, ASZALT FUGEVEL

Hozzávalók: 1 kg hámozott es darabjaira szedett mandarin, 2 dl vodka, 1 dl narancs juice, 1 citrom apróra reszelt héja, 20 dkg szeletekre vágott aszalt füge.

Elkészítés: Keverjük össze a darabjaira szedett mandarinokat a vodkával, a narancs juice-val, a szeletelt fügével és a citrom reszelt héjával. Helyezzük a hűtőszekrénybe egy órára, és így adjuk az ünnepi asztalra.

És jöjjön még egy finomság, egy karácsonyi desszert:

HIDEG GYÜMÖLCSÖS RIZS TEJSZINHABBAL ES MÁLNASZÖRPPEL

Hozzávalók: 30 dkg megmosott rizs, 1 liter tej, 1 ek kristálycukor, 1 nagyobb narancs apró kockákra vágva, a héja pedig lereszelve, 15 dkg kimagozott es lecsepegtetett meggy, 2 db hámozott kiwi apróra vágva, 2 dl tejszínből készült hab, 8 evőkanál málnaszörp.

Elkészítés: A hagyományos módon a tejből és rizsből készítsünk tejberizst. Adjuk hozzá a kristálycukrot és a reszelt narancshéjat. Még melegen szedjük a rizst pohárkelyhekbe, és hagyjuk kihűlni. Ha kihűltek, takarjuk be a tetejüket a vegyes vagdalt gyümölcsökkel, és locsoljuk meg vékonyan málnaszörppel.

Tálaláskor tegyünk a tetejükre friss tejszínhabot, esetleg díszítsük narancskarikával.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.