- hirdetés -

A „szekér” valójában nemcsak a múzeumé, hanem az oktatási és kulturális partnerintézményeké is. A céljuk egy újszerű tudás – és értékátadási mód elterjesztése.
A múzeumban nagy változások mentek végbe az elmúlt időben. Az intézmény célja az volt, hogy modernizálja a klasszikus múzeumi tevékenységet, nyisson más intézmények, többek közt az iskolák felé. A múzeumpedagógiai szemléleten is alakítottak, gyermekbarátabbá tették táboraikat, foglalkozásaikat. És ami mindebben segítette őket, az „A tudás esély, a család egység, a múzeum kapocs” című pályázat, melynek december 13-án volt a záró konferenciája. A projekt vezetője, Rózsa Zoltán beszélt a megjelenteknek azokról a tevékenységekről, melyeket a nyert 7 millió forintból valósítottak meg. Ebben szerepelt rendhagyó múzeumi óra, múzeumi szakkör, 4 családi nap, több tábor és olyan foglalkozások, melyeken látássérült, értelmileg sérült és roma fiatalok vettek részt.

Rózsa Zoltán: "Behoztuk az iskolát a múzeumba" (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A projekt bemutatás után két gyerkőc vette át a szót a Szántó Kovács múzeum igazgatójától, akik olyan meséket olvastak fel hallgatóságuknak, melyek a nyári múzeumi táborban szerzett élményekről számoltak be. A diákok humoros formában közvetítették a történteket, melyben volt csirkekopasztás és -darabolás, valamint kenyérsütés is, vagyis sok olyan munka, amit a hajdani orosháziak végeztek, és sok olyan, amit még a maiak is folytatnak. A gyerekek elégedetten jelentették ki, milyen jól tudtak szórakozni tévé és számítógép nélkül is.

Pályázat nélkül is megy tovább

Az intézménynek a kapott 7 millió forintot 2009. július 1-je és 2010. december 31-e között el kellett költenie.
– Felhasználtuk a pénzt, de azért mi visszük tovább a projekteket. Ezek nagy részét egyébként is kötelező fenntartani. A megvalósítás során olyan jó viszont sikerült kialakítani a partnerekkel, hogy már csak ezért is úgy érezzük, folytatnunk kell. Ez a 7 millió forint a projekttervek kidolgozására volt, erre költöttük. Miután ezek  már elkészültek, mi vihetjük tovább a foglalkozásainkat, rendezvényeinket szívszerelemmel.
Zalai Mihály alpolgármester úgy fogalmazott, a „szekér” elindítása nehéz volt, ehhez segítség kellett, viszont mozgásban tartani már könnyebb lesz, köszönhetően a partnerek közös munkájának. A haladáshoz már nincs szükség pályázatokra. Szerinte a múzeum feladata, hogy a megújult környezethez alkalmazkodva átdolgozza a múlt értékeit úgy, hogy a jelen embere számára is megismerhetővé váljon a hagyományrendszerünk. Mondhatni emészthető formában kell eljuttatnia a múltat a mába.
Rózsa Zoltán szerint a társadalom hatalmas problémája az, hogy nem kommunikál. Ő mindenképpen fontos lépésnek tartja azt, hogy bevonja a fiatalokat a múzeum életébe. Ennek bizonyításaképp a megjelentek megnézhették Németh Mariann és Verók Balázs kisfilmjét a kukorica betakarításról, mely fiatalos szellemben mutatta be a munkát egy kis humorral és egy nagy csepp erotikával. Rózsa Zoltán az egyébként is elégedettséget sugárzó délutánt egy pozitívummal zárta. Elmondta, olyan intézmények is megkeresték már őket azzal az igénnyel, hogy nekik is tartsanak múzeumi órákat, melyek ebben a pályázatban nem voltak a partnereik. Jó bornak ugyebár nem kell cégér.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.