- hirdetés -

A Fegyveres Testületek Nyugállományúak Klubja fennállásának negyvenedik évfordulóját ünnepeli. Az önkormányzat csapatzászlót adományozott a szervezetnek.
A Gyopár Club Hotel konferenciatermében december 10-én tartott ünnepség kettős volt, hiszen a klub fennállásának negyvenedik évfordulóját ünnepli, az önkormányzat pedig eredményes és magas színvonalú közösségi munkájuk elismeréseként csapatzászlót adományozott a szervezetnek.
Dr. Dancsó József polgármester ünnepi beszédében kiemelte: három évvel ezelőtt Benczúr Pál, a klub akkori elnöke kereste fel azzal, hogy létezik ez a szervezet és még nincs zászlója. Elkezdődött a tervezgetés, majd abbamaradt, de a mag el lett vetve. Majd amikor Kiss Imre lett az elnök, újból szóba került a zászlókérdés, mely a mai napon teljesedett ki, hiszen a legalkalmasabb időpont az zászló átadására a negyvenéves évforduló alkalmából rendezett ünnepség.
– A város a zászlóval is kifejezi tiszteletét, megbecsülését azok iránt, akik fegyveres testületekben szolgáltak az elmúlt évtizedekben, védték a hazát, a közvagyont és tették a dolgukat annak érdekében, hogy biztonságban érezze magát mindenki – hangsúlyozta a polgármester.

Az orosházi Fegyveres Testületek Nyugállományúak Klubja 1970. december 4-én alakult, tagjai korábban a honvédségnél, a határőrségnél, a rendőrségnél, valamint a tűzoltóságnál teljesítettek szolgálatot. Jelenleg mintegy száz tagja van. Alapvető céljuk: érdekvédelem, hagyományőrzés, egészségmegőrzés. Havonta egy alkalommal találkoznak, melyen megbeszélik a felmerülő kérdéseket, valamint a nemzeti ünnepek és évfordulók alkalmával is tartanak rendezvényeket.

A város első embere emlékeztetett arra, egykoron milyen komoly állomány tevékenykedett itt, az ünnepség helyszínén, a volt laktanya területén. Nagyon sokan emlékeznek és őriznek szép emlékeket erről az időszakról. Majd átadta a zászlóadományozó okiratot Kiss Imre nyugállományú alezredesnek. A klub elnöke ezután átvette a zászlót is, melyet Kovács Árpád református lelkész áldott meg.
– A katonai jelképek a honvédségnél, rendvédelmi szerveknél, de még a civil szervezeteknél is valamiféle összetartozást és valahova való tartozást, kötődést fejeznek ki. Ez a zászló a hazához, a nemzethez, annak történelméhez és az egyesületünkhöz való kitartó hűség, valamint a bátorság, a katonai becsület és a bajtársiasság jelképe. Az egyesület nevében köszönöm és fogadom, hogy mint a klub létét és becsületét megtestesítő jelképet óvni és védeni fogom, és a zászló szellemében élünk és dolgozunk- összegzett Kiss Imre.
1974-től 2008-ig, azaz 34 éven keresztül Benczúr Pál nyugállományú ezredes vezette a klubot, aki az ünnepségen a múlt emlékeit elevenítette fel. A találkozó ünnepi műsorral és ebéddel folytatódott.

A klubtagok a Petőfi Művelődési Központban, minden hónap első szerdáján (télen 15 órától, nyáron 16 órától) találkoznak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.