- hirdetés -

Folyamatosan nő a belvízzel elöntött mezőgazdasági területek nagysága. A szakemberek szerint kritikus a helyzet, és jelentős javulás egyelőre nem várható.
Orosházán is megjelentek a belvízzel elöntött területek, az utóbbi hetek, hónapok csapadékos időjárásának ez lett az eredménye – mondta el az Orosházi Gazdakör elnöke. Horváth József úgy fogalmazott: a talaj teljesen telítődött, nem tudják elnyelni azt a csapadékot, ami nap mint nap esik.
Az utóbbi napokban közel 80 milliméter csapadék hullott Orosházán, a belső részek mellett a külterületeken is látszik ennek a nyoma, ezért elrendelték a II. fokú belvízvédelmi készültséget. A gazdák nem tudják az őszi mélyszántást befejezni, a talajra képtelenség rámenni. Békés megyében meghaladta a 30 ezer hektárt az elöntött területek nagysága, de ez folyamatosan növekszik – tette hozzá a gazdakör elnöke.

A szántók is víz alatt vannak (Fotó: Rajki Judit)
Az őszi munkák csúszásban vannak az elmúlt hetek időjárása miatt. Megtudtuk, szeptemberben a repce, az őszi árpa vetése is problémát okozott, nem tudtak annyit vetni a gazdák, mint amennyit szerettek volna. Ugyanez a helyzet az őszi búzánál is. A kukorica betakarítása nagyon nehéz körülmények között elvileg befejeződött Orosháza határában, de az őszi mélyszántásból még legalább 40 százalék hátravan.
Kritikus a helyzet az ország több pontján. A szakérők úgy fogalmaznak, a gazdák tehetetlenek, óriási a veszteség a belvíz miatt, kilátástalan helyzetbe kerülnek a termelők.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.