- hirdetés -

Gyermeki jogokról, iskolai erőszakról tartott előadást a közelmúltban az Eötvös iskolában dr. Nagy Erika a Jótékonysági Nőegylet Egyesület szervezésében.
A szakember kérésünkre összefoglalta azokat a tudnivalókat, amelyek a témában felmerülnek.
Ismerjük a gyermekek jogait?
Általában a társadalom, s a gyermekek maguk sem ismerik az őket megillető jogokat. Sajnos, sok esetben nem tudják a kötelességeiket sem – ez olykor a szülőkre is igaz.
Milyen okai lehetnek a gyermeki erőszaknak?
Nem lehet két mondatban összefoglalni, milyen indítékai vannak, ha egy gyermek erőszaktevővé, vagy erőszakot elszenvedővé válik. A családi háttér, a szocializáció, az anyagi és morális helyzet, a pedagógusok és a felnőttek nem kellő odafigyelése, s még számtalan tényező együtthatása lehet az ok. Aranyigazságok nincsenek: minden életút más és más. Fontos hangsúlyozni; az erőszak nem két személy (áldozat és elkövető) magánügye, mindig ott van felelősként a környezet.
Hogyan lehet erről a diákoknak szóló előadásban hatékonyan szólni?
Gyerekekhez beszélni nehéz, de szép feladat. Egy-egy alkalommal nem tudunk csodát tenni. Fontos lenne ezt a területet is beépíteni a tananyagba, az osztályfőnöki órák témájává tenni. Lényegesnek tartom azt is, hogy olyan, a gyermekekhez szóló, az ő nyelvükön íródott kiadványok készüljenek, amelyekből kérdéseikre választ kaphatnak.

Az iskolai erőszak a jogok tiprásának látványos formája, akár a gyermekek egymás közötti viselkedéséről, akár az egyre elharapózó „tanárverésekről” van szó. Fontos, hogy tisztában legyenek vele a gyermekek: nem csak morálisan elítélendő dologról beszélünk, hanem olyanról is, melyet a gyermekvédelmi rendszer, illetve – 14 év felett – a büntetőjog is szankcionál.

Orosháza Város Önkormányzat támogatásával valósult meg a programsorozat, aminek következő állomása a Czina, valamint a rákóczitelepi iskola.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.