- hirdetés -

Törőcsik Zoltán megmutatta a szakács világbajnokságon, honnan is származik. Díjnyertes menüjében az orosházi libamáj is helyet kapott.
Mint ahogy arról már hírt adtunk, a luxemburgi szakács világbajnokságon városunkat, térségünket képviselte a gádorosi származású Törőcsik Zoltán. És nem is akárhogyan. Hazaérkezve élményeiről mesélt az OrosCafé.hu-nak.
– November 26-án érkeztem haza a megmérettetésről, egyelőre még nehéz feldolgoznom, ami velem történt, hiszen világbajnoki aranyérmes lettem. 17-én indultunk el Luxemburgba, és másnap érkeztünk meg a hotelünkbe. Azonnal megkezdtem a felkészülést Luxemburg belvárosában, egy szép, tágas konyhán. Egy hétig szinte folyamatosan dolgoztam napi 2 óra alvással összekötve.

Tengeri halrandevú

Hazai alapanyagokból dolgozott
A világbajnokságon 53 ország legkiválóbb szakemberei mérték össze tudásukat különböző kategóriákban. Törőcsik Zoltánnak egy hideg dísztálat kellett készítenie 8 fő részére, melynek neve Tengeri halrandevú volt.
– Ez a tál tartalmazott citrus gyümölcsökben érlelt norvég vadlazacot, szürke tőkehalat tengeri algával megtöltve, valamint egy atlanti-óceáni kardhalat vörös tonhallal bélelve. A körítése egy szép saláta csokorból állt, ebben voltak különböző színes saláták és ehető virágok is. Ehhez járult egy olívaolajos színes paprika dresszing. A körítést még kiegészítette egy karfiolból és friss paradicsomból készült puding és tengeri gyümölcsök fehérbor kocsonyában. A mártások használata elmaradhatatlan volt. Készítettem egy fehér pezsgőmártást, egy tejszínes parajmártást és egy meleg mártást tengeri rákokból.

Orosházi libamájfalatkák

A szakács vb-s menü tartalmazott még 6 fő részére készült falatnyi étkeket is. Itt sem bízott semmit a véletlenre Törőcsik Zoli, 4 különböző finomságot szolgált fel, melyek közt hazai ízekkel is előrukkolt.
– Az első étel volt a szarvasfilé fácánmellel és vargányagombával megtöltve, forró fácánhúslevessel és pirított fokhagymával. Volt még olasz cannelone tengeri rákhússal és kaporral, homármártásban gratinírozva, fekete farkashal kaviárral szervírozva. A 3. egy színes babokból készült pástétom volt angol zellerrel, zöld kelkáposztába csavarva rizstésztával körítve, a negyedik pedig orosházi libamájfalatkák bonbonnak elkészítve, friss zöldfűszer zselében, szarvasgombával és konyakkal ízesítve, szarvasgomba chips-szel tálalva.
A szakács világbajnokság zsűrije a legkiválóbb szakemberekből állt, akik a világ minden tájáról érkeztek. Nagyon szigorúan értékeltek, a minimális hiba is pontlevonásokkal járt.

5 kg-t leadott, egy arany- és egy ezüstérmet hazahozott Törőcsik Zoltán
Eredményhirdetés minden nap este 7 órakor volt – tudtuk meg Törőcsik Zoltántól, aki örömmel mesélte, hogy ebben a kategóriában a zsűri világbajnoki aranyérmet adományozott neki.
– Számomra az egy hét kemény munkája itt nem ért még véget, hiszen az utolsó nap még várt rám egy hideg-meleg szakácsművészeti kategória is. Ebben a kategóriában is halakat kellett készítenem, de egy kicsit más formában. Készültem többek közt falusi hideg sütőtökpástétommal pirított tökmaggal töltve, vörösboros fügezselében, volt orosházi libamájjal töltött mini canneloni mangolba csavarva, sáfrányos kéregben, vagy éppen érlelt fácánmell vargányagombával és kucsmagombával töltve, saját erőlevesével szervírozva. A zsűri ebben a kategóriában ezüstérmet adott nekem.

Két érem, mínusz 5 kiló

Az érmes szakácstól megtudtuk, hogy kemény egy hét van mögötte, 5 kilót adott le a verseny alatt, de azt mondja, megérte.
– Boldog vagyok, hogy ezen a versenyen Magyarországot képviselhettem, azon belül is Orosháza és Gádoros környékét. Nem felejtettem el, hogy én innen származom, a nyersanyagaimat is innen utaztattam ki Luxemburgba. Nagy öröm volt, amikor ránéztem például a sütőtökre, a babokra, a kelkáposztákra, és tudtam, ezek a hazai nyersanyagok világbajnoki arany- és ezüstérmet adtak nekem.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.