- hirdetés -

Az elmúlt években a nemzetközi sikerek mellett az ünnepi recepteket is hozta nekünk  Törőcsik Zoltán. A gádorosi származású, 2015-ben Masterchef címet is elnyert olimpiai aranyérmes mesterszakácstól könnyen elkészíthető, igazán finom étel ajánlását kértük. Ezúttal is készséges volt. Íme, egy különleges főétel az év végi időszakra (is), amikor a pihenés mellett talán a konyhában is több időnk jut.

Ínyenc csirkemell filék tejszínes mártásban, olívával, paradicsommal, fetasajttal, burgonya gratinnal (csőben sült burgonya) és vajas zöldségekkel

Hozzávalók hat személyre:
6 csirkemell filé
5 dl tejszín
3 dl tejföl
1 evőkanál őrölt paprika
8-10 db aszalt (szárított) paradicsom apróra vagdalva
2 gerezd foghagyma összetörve
só, bors
100 gr összemorzsolt fetasajt
100 gr apróra vagdalt fekete olívabogyó

Tegyük a csirkemell filéket egy tűzálló tálba. Egy külön tálban pedig keverjük össze a mártás alapanyagait: a tejszínt, tejfölt, az apróra vagdalt paradicsomokat és olívabogyókat, az őrölt paprikát és a fetasajtot. Sózzuk és borsozzuk, ízesíthetjük vagdalt friss petrezselyemzöldjével és zúzott fokhagymával. Keverjük össze és öntsük rá a csirkemell filékre, majd sütőben 175 fokon süssük mintegy másfél órán keresztül.

161230_torocsik_zoltan_szilveszteri_recept_01

Jöjjön a burgonya gratin, melyet a szakmában az egyik legfinomabb köretként tartanak számon.

Hozzávalók:
2 kg burgonya
5 dl tej
5 dl tejszín
1 vöröshagyma
2 fokhagymagerezd zúzva
1 evőkanál vaj
só és bors

Melegítsük fel a sütőt 220-230 fokra, közben hámozzuk meg a burgonyát, amit kb. 1 cm-es szeletekre vágunk. Tegyük egy nagy főzőedénybe, öntsük rá a tejet és a tejszínt, adjuk hozzá a szeletekre vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Sózzuk és borsozzuk. Lassan főzzük a burgonyát, addig, amíg már majdnem puha. Fontos, hogy keverjük sűrűn, de óvatosan, hogy ne törjük meg. Vajazzunk ki egy tűzálló tálat és öntsük bele a burgonyát, majd tehetünk a tetejére vajdarabokat, de akár boríthatjuk a tetejét reszelt sajttal is. Tegyük be a sütőbe a burgonyát és addig süssük, amíg szép aranysárga színt kap (kb. 15 perccel számoljunk).

161230_torocsik_zoltan_szilveszteri_recept_02

Vajas zöldségek

Hozzávalók:
rózsáira szedett brokkoli
rózsáira szedett karfiol
szeletekre vágott sárgarépa
cikkekre vágott gomba
zöldbab
1 evőkanál vaj
só, bors

A zöldségeket sós vízben főzzük meg, de ne legyenek teljesen puhák, majd szűrjük le. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat és kezdjük sütni a gombákat, adjuk hozzá a többi zöldséget és gyengén, rövid ideig forgassuk át azokat a vajban. Sózzuk, borsozzuk, majd tegyük egy tálba.

Tálaláskor helyezzük a csirkemelleket az asztalra, mellé a burgonyát és a zöldségeket, és hagyjuk, hogy mindenki szedjen magának. Adjunk hozzá frissen szeletelt kenyeret, és akár egy finom kevert salátát is készíthetünk paradicsomból, uborkából, lilahagymával és olívabogyókkal, kevés olívaolajjal és ételecettel ízesítve.

Jó étvágyat kívánok,
Törőcsik Zoltán
Worldchefs (Wacs) Certified Masterchef
National Culinary judge

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.