- hirdetés -

Orosházán szeretik a küzdősportokat. Ez az állítás ismét bebizonyosodott csütörtök este, amikor a karate mesterek dan-vizsgájára zsúfolásig telt az Eötvös csarnok lelátója.
A rangos eseményre nem kevésbé rangos dan-kollégium érkezett városunkba. A bíráló testület elnöke a holland, 9.danos mester, Gerard Gordeau, tagjai pedig a három legmagasabb övfokozattal rendelkező magyar mester közül kettő, hanshi Adámi István 8.dan és sihan Somogyi Zsolt 7.dan voltak. Az esti küzdelem vizsgát megelőző két napos edzőtáborban és a délelőtti technikai vizsga során árgus szemmel figyelték a vizsgázók teljesítményét, technikáját.
Hét vizsgázó közül négyen : Magon Hajnalka, Ifj. Zsiga Zsolt, Paksi Lóránd és a Sydney-ben élő, ausztrál állampolgár, Pilissy-Sipos Gábor 2. danra, Fazekas Árpád és Szilassi László 3. danra, az egykori kitűnő versenyző, mostanra elismert edző, Zsiga Zsolt pedig 5. danra vizsgázott.

Zsiga Zsolt küzdelme (klikk a képre)
Fotók: Kecskeméti Krisztina
A szabályok szerint a 2. danra vizsgázóknak 40, a 3. és 5. danra törőknek pedig 50 ellenféllel kellett megküzdeniük. (Egyetlen kivételként Fazekas Árpád élt a korkedvezmény miatti felezés lehetőségével és 25 küzdelmet vállalt be. Zsiga Zsolt is elmúlt 40 esztendős, de ő végig küzdötte az 50-et).
Az egész országból, mintegy nyolcvan karatéka – nagyrészt szintén fekete öves versenyzők – érkezett, hogy ellenfélként megnehezítsék, vagy uram bocsá, megakadályozzák a vizsgázókat céljuk elérésében. Az eleinte csendes, de később annál hangosabb szurkoló sereg előtt felsorakoztak a megmérettetésre várók és az ellenfelek, majd elkezdődött az összecsapások sora, melyet csak tíz küzdelmenként szakított meg egy-egy perc pihenő. Volt izgalom bőven. Kicsit aggódtuk, amikor Ifj. Zsiga Zsoltnak egy – a kyokushinban teljesen szabálytalan – arcra mért ütés után felrepedt a felső ajka. A fiatal orosházi kiválóság azonban minden nehézség dacára – leragasztott sebbel – végigcsinálta a 40 küzdelmet jelentő penzumot.
Magon Hajninak, a várakozásoktól eltérően nem 20, hanem ugyancsak 40 ellenfél rúgásait, ütéseit kellett kibírni. Hősiesen végig bírta, csakúgy mint a többi vizsgázó. Voltak szemmel látható holtpontok minden versenyzőnél, de nem volt hiába a testet, lelket erősítő sokévi kemény edzés, mindenkinek sikerült ezeken a nehéz pillanatokon átlendülni. A végén teljesen megérdemelten arathatták le a közönség vastapsát. Az új, egyel több dan-csíkkal ellátott fekete öveket a szombati évzáró ünnepségen vehetik át azok, akiket a kollégium arra érdemesnek talált.
Megkérdeztük sensei (sihan?) Zsiga Zsoltot, aki az 50 küzdelem után, tőle szokatlan szűkszavúsággal csak ennyit mondott :
– Iszonyatosan elfáradtam, de csodálatos érzés, hogy sikerült.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.